Skip to main content
Log in

Geschatte lokale cijfers over gezondheid en gezondheidsdeterminanten ter ondersteuning van het gezondheidsbeleid

  • Wetenschappelijke artikelen
  • Published:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen Aims and scope

Samenvatting

Achtergrond:

De gezondheidsmonitor van de GGD geeft vooral inzicht in de gezondheidssituatie voor gemeenten en GGD-regio’s. Vanwege de transities in het sociale domein verschuift echter de aandacht naar zorg en ondersteuning in de buurt. In deze studie wordt daarom onderzocht hoe bruikbaar bevolkingskenmerken op 4-positiepostcodeniveau zijn in het schatten van gezondheid en leefstijl op 4-positiepostcodeniveau op basis van de data van de gezondheidsmonitor van de GGD.

Methode:

In een regressie analyse op 4-positiepostcodeniveau zijn de effecten van de postcodekenmerken geschat op gezondheid en leefstijl. De verklaarde varianties van de modellen en de correlaties tussen de schattingen en de steekproefgegevens zijn gebruikt om de bruikbaarheid van de modellen te testen.

Resultaten:

De onderzochte postcodekenmerken verklaarden gemiddeld 25,5% van de variantie in gezondheid en leefstijl. De indicator ‘matig/slecht ervaren gezondheid’ had de hoogst verklaarde variantie (r2=46,9%). De samenhang tussen de schattingen en de steekproefwaarnemingen op 4-positiepostcodeniveau was gemiddeld r=0,51 (min=0,26; max=0,68).

Conclusie:

Voor het overgrote deel van de gezondheidsindicatoren is er samenhang met de onderzochte postcodekenmerken. Postcodekenmerken zijn voor deze gezondheidsindicatoren bruikbaar om op een relatief makkelijk manier schattingen te genereren op 4-positiepostcodeniveau. De postcodekenmerken verklaren gemiddeld een kwart van de verschillen in de gezondheidsindicatoren tussen gebieden. Andere factoren buiten de onderzochte kenmerken spelen dus ook nog een rol. De geschatte prevalenties op 4-positiepostcodeniveau geven daarom alleen de mogelijkheid om een eerste analyse te maken van de lokale gezondheidssituatie. Ongunstige scores verdienen vervolgens extra aandacht in het lokale gezondheidsbeleid.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. VWS. Zorg en ondersteuning in de buurt. Den Haag: Ministerie van VWS, 2011.

  2. VWS. Gezamenlijke agenda VWS ‘Van systemen naar mensen’. Den Haag: Ministerie van VWS, 2013.

  3. VWS. Wet publieke gezondheid; de preventiecyclus. Factsheet. Den Haag: Ministerie van VWS, 2011.

  4. VWS. Landelijk nota gezondheidsbeleid ‘Gezondheid dichtbij’. Den Haag: Ministerie van VWS, 2011.

  5. Brink CL van den, Savelkoul M. Gezondheidsmonitor GGD’en, CBS en RIVM. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, 2013. http://www.nationaalkompas.nl> Nationaal Kompas Volksgezondheid\Meta-informatie\Bronbeschrijvingen

  6. NPCF. Eerstelijnszorg voorop; op weg naar een geïntegreerde eerstelijnszorg vanuit Patiëntperspectief. Utrecht: NPCF, 2007.

  7. Ruizendaal-de Graaf WA, Kenens R, de Bakker DH. The construction of a decision tool to analyse local demand and local supply for GP care using a synthetic estimation model. Human Res Health 2013;55:1-9.

    Google Scholar 

  8. Zwaanswijk M, Quak ES, Bouwman J, Zantinge EM, Verhaak PFM, Bakker DH de. Validiteit van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM): overeenstemming met populatiegegevens uit lokale gezondheidspeilingen. Tijdschr Gezondheidswet 2009;87:272-8.

    Article  Google Scholar 

  9. Bakker DH de, Loon AJM van, Graaf-Ruizendaal WA de et al. Naar een samenhangende informatievoorziening over gezondheid en zorg op lokaal en regionaal niveau: afstemming VAAM en regionale VTV. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/RIVM, 2011.

  10. Lindert H van, Droomers M, Westert GP. Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk. Een kwestie van verschil: Verschillen in zelfgerapporteerde leefstijl, gezondheid en zorggebruik. Utrecht: NIVEL, 2004.

  11. Macintyre S, Hunt K., Sweeting H. Gender differences in health: are things really as simple as they seem? Soc Sci Med 1996;42:617-24.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  12. RIVM. Monitor Gezondheid 2005. Bilthoven: RIVM, 2005. www.monitorgezondheid.nl.

  13. Gold MR, Stevenson D, Fryback DG. HALYS and QUALYS and DALYS, oh my: similarities and differences in summary measures of population health. Ann Rev Public Health 2002;23:115–34.

    Article  Google Scholar 

  14. Bleeker J, Meer G de, Reijneveld, M. Sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Nederland: ook buiten de grote steden een probleem. Tijdschr Gezondheidswet 2008;86:69-70.

    Article  Google Scholar 

  15. Veelen JJ van, Dijk A P van, Ariëns GAM et al. G4 op gezondheid uitgemeten: over gezondheid en gezondheidsverschillen in de vier grote steden. Den Haag, 2009.

  16. Hogendorp J, Boer A de, Driesten G van. Huisarts en gemeenten. Samenwerken in de wijk. Bijlage B: wetgeving en beleid. Utrecht: LHV, 2013.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Correspondentieadres

W.A. de Graaf-Ruizendaal, NIVEL, Postbus 1568, 3500 BN Utrecht, tel. 030-2729683, e-mail: w.ruizendaal@nivel.nl

1 NIVEL, Utrecht

2 Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg, RIVM, Bilthoven

3 Departement Tranzo, Universiteit van Tilburg, Tilburg

4 GGD GHOR Nederland, Utrecht

5 Trimbos-instituut, Utrecht

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

de Graaf-Ruizendaal, W., van den Brink, C., van der Hoek, L. et al. Geschatte lokale cijfers over gezondheid en gezondheidsdeterminanten ter ondersteuning van het gezondheidsbeleid. Tijdschr Gezondheidswet 93, 274–280 (2015). https://doi.org/10.1007/s12508-015-0108-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12508-015-0108-5

Trefwoorden:

Navigation