40-jarig bestaan van de NVMO

Het jaar 2012 wordt een bijzonder jaar in de historie van de NVMO. In dat jaar wordt het 40-jarig bestaan gevierd met een extra feestelijk NVMO Congres, dat voor die gelegenheid in het MECC in Maastricht zal plaatsvinden. In een lustrumjaar wordt sinds 1997 de Han Moll Penning uitgereikt.

Het bestuur heeft besloten een jubileumboekje in het Engels uit te geven. Als introductie een hoofdstuk over de ontwikkelingen van de NVMO in Nederland en Vlaanderen in het 40-jarig bestaan. Vertegenwoordigers van de werkgroepen en het promovendinetwerk zullen uitgenodigd worden een bijdrage te leveren.

Een tweede mijlpaal is dat de discussie over de taal in het Tijdschrift voor Medisch Onderwijs in de redactie en het bestuur heeft geleid tot het besluit dat het TMO met ingang van 1 januari 2012 Engelstalig wordt, onder de titel Perspectives on Medical Education (PME). De consequentie hiervan is dat rubrieken als ‘Bestuursmededelingen’, ‘Cursussen en congressen’, verslagen van bijeenkomsten van werkgroepen en promovendi, waarvoor TMO ook een platform bood, vanaf die tijd op een andere wijze gecommuniceerd zullen worden. Het bestuur zal de leden binnenkort informeren op welke wijze dit in de toekomst zal geschieden.

Herhaalde oproep: Han Moll Penning 2012

DeHan Moll Penning is bij het 25-jarig bestaan van de NVMO in 1997 ingesteld. De penning wordt eens in de vijf jaar in het kader van het lustrum van de NVMO toegekend aan een persoon, die zich heeft onderscheiden op het gebied van de ontwikkeling en innovatie van het medisch onderwijs in Nederland en/of België. Met de prijs wil het bestuur van de NVMO het belang van hoogwaardig medisch onderwijs benadrukken en zijn waardering uitspreken voor de bijdrage daaraan van de betreffende persoon. Het domein van de penning omvat alle onderdelen van het medisch en gezondheidszorgonderwijs. De prijs bestaat uit een legpenning en een oorkonde.

De prijs wordt toegekend door het bestuur van de NVMO op voordracht van een onafhankelijke jury. De jury voor de Han Moll Penning bestaat uit een voorzitter en twee leden. De jury voor 2012 bestaat uit: mevr. dr. D.H.J.M. Dolmans (Universiteit Maastricht), prof. dr. P.M.J. Stuyt (UMC St Radboud) en de laureaat van 2007, prof. dr. H.J.M. van Rossum (VUmc).

Alle leden van de NVMO worden uitgenodigd de jury attent te maken op mogelijke kandidaten. Voordrachten, voorzien van een korte argumentatie kunnen gezonden worden aan de voorzitter van de jury, mevr. dr. D.H.J.M. Dolmans, Universiteit Maastricht, Capaciteitsgroep Onderzoek van Onderwijs, Postbus 616, 6200 MD Maastricht (http://D.Dolmans@maastrichtuniversity.nl).

Juryrapport NVMO Innovatieprijs

De NVMO heeft als hoofdmissie: het bevorderen van ontwikkeling en onderzoek van onderwijs.

Het in november 2006 vastgestelde NVMObeleidsplan 2007-2012 maakt melding van het streven om binnen de NVMO meer aandacht te besteden aan prijzen:

“Het bestuur is voornemens in de komende jaren haar waardering voor bijzondere activiteiten van leden op het gebied van onderwijs in de gezondheidszorg sterker tot uitdrukking te brengen in de vorm van prijzen en erkenningen voor gerichte activiteiten. Dit beleid zal in de 2007 gestalte krijgen.”

Dat beleid krijgt in dit reglement gestalte. Op het terrein van onderzoek wordt vanaf 2010 een tweejaarlijkse NVMO-prijs voor het beste proefschrift uit gereikt. Op het terrein van onderwijsinnovatie wordt vanaf 2011 een tweejaarlijkse NVMO-prijs voor het beste project op het gebied van de ontwikkeling van medisch onderwijs uitgereikt.

Doel van de NVMO Innovatieprijs

  • Stimuleren van excellente onderwijsinnovatie in het medisch onderwijs.

  • Belonen van excellente onderwijsontwikkelaars in de medische onderwijskunde.

De jury

De jury is als volgt samengesteld:

Prof. dr. Rein Zwierstra (Goningen), voorzitter

Dr. Ineke Wolfhagen, (Maastricht)

Dr. Arnout Jan de Beaufort (Leiden)

Prof. dr. Jan-Hindrik Ravesloot (Amsterdam)

Prof. dr. Roy Remmen (Antwerpen)

De werkwijze

  1. 1.

    Alle onderwijsinnovatieve projecten binnen het medisch onderwijs aan Hogescholen en Universiteiten in Nederland en België kunnen in beginsel meedingen.

  2. 2.

    Criteria, waaraan deze projecten zouden moeten voldoen, zijn: een onderwijsvernieuwing die

    1. a.

      zich onderscheidt van bestaande methoden,

    2. b.

      in de laatste vijf jaar is ontwikkeld,

    3. c.

      zo nauwkeurig gedocumenteerd is dat hij uitvoerbaar is door anderen,

    4. d.

      met succes sinds tenminste een jaar wordt toegepast, hetgeen met evaluatieresultaten wordt gestaafd,

    5. e.

      breder toepasbaar is dan binnen de eigen instelling,

    6. f.

      beschreven is in een artikel in de medische onderwijsliteratuur (tenminste ‘submitted’)

Het innovatieproject dient te zijn ontwikkeld en geïmplementeerd in een periode van twee tot drie jaar vóór indiening voor de prijs. Zodoende kan aan het criterium van duurzame invoering en evaluatie worden voldaan.

De prijswinnende innovatie

Er werden in 2011 negen voorstellen ingediend uit zes verschillende opleidingen. De jury was verheugd over de innovatieve kracht van de opleidingen. Zij heeft met genoegen geconstateerd dat de variatie van de voorstellen groot is. Alle voorstellen waren goed gedocumenteerd en voorzien van aanbevelingsdocumenten van opleidingsdirecteuren, van docenten en andere gebruikers.

De prijswinnende innovatie is‘De Onderwijslijn Professionele Ontwikkeling Masteropleiding Groningen’; deze innovatie betreft een uitstekend gedocumenteerd totaalpakket waarin de ontwikkeling en implementatie van een longitudinaal onderwijselement in de Masteropleiding wordt beschreven. De jury heeft in haar besluit laten meewegen dat het hier gaat om een vernieuwende uitwerking van de competentie professionaliteit, die o.a. met die van medisch expert een van de hoekstenen vormt van het functioneren van de arts. Ook prijst zij, met het oog op het belang van ‘life long learning’, de longitudinaliteit van het programma, alsmede het grote accent op het leren reflecteren dat in de vervolgopleidingen een wederkerend thema is.

Het innovatieve karakter van deze onderwijslijn is er volgens de jury in gelegen dat vanuit de doelstellingen van de competentie professionaliteit een samenhangend programma is ontwikkeld, waarbij van verschillende onderwijsmethoden en instrumenten gebruik wordt gemaakt. Thema- en intervisiebesprekingen in groepen van twaalf studenten, begeleid door een coach, en individuele gesprekken worden uitgevoerd, waarnaast op individueel niveau gewerkt wordt aan een persoonlijk ontwikkelingsplan (als groeidocument), aan presentaties en aan het uitwerken van een moreel beraad. Een en ander is steeds gerelateerd aan actuele ervaringen in de kliniek gedurende de eerste twee jaren van de masteropleiding.

Doordat de met de onderwijslijn verbonden activiteiten met grote regelmaat verspreid over het jaar plaatsvinden, wordt het leren en het ontwikkelen van competenties continue gestimuleerd. Het portfolio, als basis van waaruit de uiteindelijke beoordeling volgt, vormt hierin een essentieel instrument. De jury heeft met genoegen geconstateerd dat de onderwijslijn ook voorziet in een gericht systeem van docenttraining, dat geflankeerd wordt door intervisie door de coaches.

De jury acht het van groot belang dat deze onderwijslijn gericht is op het stimuleren van goed professioneel gedrag door de studenten in de gelegenheid te stellen op gestructureerde wijze reflectievaardigheden te ontwikkelen. De intervisie- en reflectiesystematieken zijn gebaseerd op gevalideerde methoden.

Onderscheidend acht de jury het gegeven dat de onderwijslijn op grote schaal is geïmplementeerd in negen verschillende ziekenhuizen, dat het reeds grondig is geëvalueerd en dat over de resultaten is gepubliceerd.

Tenslotte prijst de jury dit initiatief omdat professionele ontwikkeling een moeilijk terrein is dat zonder meer gerichte aandacht verdient en geïmplementeerd moet worden.

Prijs voor het Beste Proefschrift 2012

In 2012 zal voor de tweede keer de tweejaarlijkse NVMO-prijs voor het beste proefschrift medisch onderwijs uitgereikt worden. Met medisch onderwijs wordt gedoeld op het gehele gebied van onderwijs in de (dier-)gezondheidszorg.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.500,- en een oorkonde. De shortlist van genomineerden wordt in september 2012 gepresenteerd. De winnaar wordt tijdens de eerste dag van het NVMO-congres in november 2012 bekendgemaakt. Dan wordt ook de prijs uitgereikt.

Criteria voor deelname

De belanghebbende moet gepromoveerd zijn aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit tussen 1 januari 2010 en 31 december 2011. De begeleidende hoogleraren moeten betrokken zijn bij (de ontwikkeling van) het medisch onderwijs en lid zijn van de NVMO.

Wij willen de promotores van harte uitnodigen na te gaan wie van hun promovendi van 2010 en 2011 in aanmerking zouden komen voor de NVMO-prijs voor het beste proefschrift medisch onderwijs en hen op de hoogte te stellen van de mogelijkheid om mee te dingen. Belanghebbenden wordt verzocht om vóór 15 april 2012 vier exemplaren van het proefschrift te sturen naar de jury, t.a.v. mevr. Tineke Bouwkamp-Timmer, Centrum Onderzoek en Innovatie Medisch Onderwijs, Onderwijsinstituut Medische Wetenschappen, Sector F UMCG, postbus 196, 9700 AD Groningen.

De jury

De jury is als volgt samengesteld:

Prof. dr. Janke Cohen-Schotanus (Groningen), voorzitter

Prof. dr. Joke Denekens (Antwerpen)

Dr. Diana Dolmans (Maastricht)

Prof. dr. Maas Jan Heineman (Amsterdam)