Jaarlijks overleg van werkgroepen met het bestuur van de NVMO

Op 15 juni 2011 vond voor de vierde keer het jaarlijkse overleg van vertegenwoordigers van alle werkgroepen van de NVMO met het bestuur plaats. Alle werkgroepen gaven een presentatie van de activiteiten in het verenigingsjaar 2010/2011 en van de plannen voor 2011/2012.

Van belang is vooral dat de werkgroepen van elkaars activiteiten kennis nemen. Overlap is niet te voorkomen en kan zelfs ook nuttig zijn. Uit de presentaties bleek dat de werkgroepen in een aantal activiteiten ook samenwerken.

In de algemene bespreking werden de werkgroepen aangespoord zich op de markt tijdens het NVMO Congres te presenteren. Omdat er dit keer voor een lopende lunch is gekozen, is dat een uitstekende gelegenheid om bijvoorbeeld e-learning demonstraties te geven. Tevens werd aan de aanwezigen gevraagd alvast hun gedachten te laten gaan over extra activiteiten in het kader van het 8e lustrum van de NVMO in 2012.

Han Moll Penning 2011

De Han Moll Penning is bij het 25-jarig bestaan van de NVMO in 1997 ingesteld. De penning wordt eens in de vijf jaar in het kader van het lustrum van de NVMO toegekend aan een persoon, die zich heeft onderscheiden op het gebied van de ontwikkeling en innovatie van het medisch onderwijs in Nederland en/of België. Met de prijs wil het bestuur van de NVMO het belang van hoogwaardig medisch onderwijs benadrukken en zijn waardering uitspreken voor de bijdrage daaraan van de betreffende persoon. Het domein van de penning omvat alle onderdelen van het medisch en gezondheidszorgonderwijs. De prijs bestaat uit een legpenning en een oorkonde.

De prijs wordt toegekend door het bestuur van de NVMO op voordracht van een onafhankelijke jury. De jury voor de Han Moll Penning bestaat uit een voorzitter en twee leden. De jury voor 2012 bestaat uit: mevr. dr. D.H.J.M. Dolmans (Universiteit Maastricht), prof. dr. P.M.J. Stuyt (UMC St Radboud) en de laureaat van 2007, prof. dr. H.J.M. van Rossum (VUmc).

Alle leden van de NVMO worden uitgenodigd de jury attent te maken op mogelijke kandidaten. Voordrachten, voorzien van een korte argumentatie kunnen gezonden worden aan de voorzitter van de jury, mevr. dr. D.H.J.M. Dolmans, Universiteit Maastricht, Capaciteitsgroep Onderzoek van Onderwijs, Postbus 616, 6200 MD Maastricht (D.Dolmans@maastrichtuniversity.nl).

NVMO Congres 2011

De organisatie van het congres 2011 is in volle gang. Er is een record aantal abstracts binnengekomen. Na de reviewprocedure zijn er 10 wetenschappelijke papers, 72 papers, 35 posters, 34 workshops, 14 rondetafels en 7 symposia in het programma opgenomen.

Er is dit jaar een aantal wijzigingen aangebracht:

  • Er zal geen congresboek gedrukt worden, deze is digitaal (via een website) beschikbaar.

  • Er zal een eenvoudig programmaboekje uitgereikt worden waarin alle titels van presentaties, de auteurs en plaats van presentatie vermeld staan. Ook alle praktische zaken zullen daarin vermeld worden.

  • Er zal geen congrestas zijn.

Half september zal het programma op de website van de NVMO gepubliceerd worden. Het congresboek zal spoedig daarna volgen. Wij raden deelnemers aan regelmatig op de website ( www.nvmo.nl ) te kijken voor de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het congres.

Evenals de voorgaande jaren wordt accreditatie aangevraagd.

Ethische toetsing onderwijsonderzoek

Toenemend worden door de medisch-onderwijskundige tijdschriften terecht eisen gesteld aan de ethische behandeling van proefpersonen – in de meeste gevallen docenten en studenten. In veel landen valt dit type onderzoek onder het aandachtsgebied van medisch-ethische toetsingscommissies (METC). Strikt genomen is hier echter niet sprake van medisch-wetenschappelijk onderzoek, maar eerder van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. In Nederland wordt bij dergelijk onderzoek in de regel door de METC’s op grond van de WMO geen ethische toetsing uitgevoerd.

Daarom heeft de NVMO recent een commissie ingesteld voor een landelijke ethische toetsingsprocedure voor onderwijsonderzoek. Deze commissie, de NVMO-Ethical Review Board (NVMO-ERB) bestaat uit:

  • Prof. dr. J.J.M. van Delden (UMC Utrecht), voorzitter

  • Prof. dr. Th. J. ten Cate (UMC Utrecht)

  • Dr. A.D.C. Jaarsma (Faculteit Diergeneeskunde – UU)

  • Dr. S.K. Kwee, jurist

  • Drs. A.N. Raat (UMCG)

  • Prof. dr. L.W.T. Schuwirth (UMC Maastricht)

  • nog te benoemen student

  • Drs. J.I. Dankerlui-Eikelboom (UMC Utrecht), lid-secretaris

Sinds 16 juli 2010 kunnen de leden van de NVMO via de website van de NVMO ( www.nvmo.nl ), onder het kopje ‘Ethische toetsing onderwijsonderzoek’ hun onderzoek aan een ethische toetsing onderwerpen. Via een link onderaan de pagina volgt er een vragenformulier.

Aan de hand van de antwoorden volgt uiteindelijk een ethisch commentaar. Alle overige informatie is op de site zelf te vinden.