Van het bestuur

De redactie van het TMO heeft na uitgebreide discussies over de toekomst van het TMO, in het bijzonder over de overgang naar een Engelstalige uitgave, contact opgenomen met de uitgever Bohn Stafleu van Loghum. Voor haar is de toekomstige verandering ook aantrekkelijk. Vooral is aandacht besteed aan de financiële consequenties.

BSL heeft inmiddels een offerte ingediend: de hoogte daarvan komt in grote lijnen overeen met de huidige kosten. De offerte gaat uit van het onderbrengen van het gehele redactionele proces bij BSL. Voor de kopijverzameling, het proces van reviewen en de terugkoppeling naar de redactie van het TMO, zal er gewerkt worden met het Editorial Manager System (EMS), gekoppeld aan een vaste contactpersoon die ook secretariële ondersteuning verleent (i.c. het notuleren van de redactievergaderingen). De copy editing (het structureren van de teksten en de Engelse taalredactie) zal door BSL worden ingehuurd.

De offerte is gebaseerd op 260 pagina’s per jaar: per TMO-uitgave een gemiddelde omvang van 43,3 pagina’s. Deze berekening is gebaseerd op een gemiddelde van 307 pagina’s op jaarbasis over de periode 2005–2009. In een internationaal georiënteerde Engelstalige editie zal op jaarbasis echter een reductie van ca. 50 pagina’s gerealiseerd worden daar diverse rubrieken (zoals Wereldnieuws, NVMO-bestuursmededelingen, Cursussen, congressen/symposia, verslaglegging NVMO-congres, verslaglegging Promovendidagen) zullen komen te vervallen. Het voorstel is deze alleen voor de Nederlandse en Vlaamse lezers/NVMO-leden relevante rubrieken onder te brengen in een bijgesloten Nederlandstalig katern/inlegvel en/of elektronisch te verspreiden (via de NVMO-website).

Een ander punt dat besproken is, is de naam van het Engelstalige TMO. Op dit moment is de werktitel “Perspectives on Medical Education”.

Het Dagelijks Bestuur van de NVMO heeft, daartoe gemachtigd door het voltallige Bestuur, in de vergadering van 5 april jl. de redactie van TMO het groene licht gegeven om verder te gaan met de besluitvorming.

Ethische toetsing onderwijsonderzoek

Toenemend worden door de medisch-onderwijskundige tijdschriften terecht eisen gesteld aan de ethische behandeling van proefpersonen – in de meeste gevallen docenten en studenten. In veel landen valt dit type onderzoek onder het aandachtsgebied van medisch-ethische toetsingscommissies (METC). Strikt genomen is hier echter niet sprake van medisch-wetenschappelijk onderzoek, maar eerder van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. In Nederland wordt bij dergelijk onderzoek in de regel door de METC’s op grond van de WMO geen ethische toetsing uitgevoerd.

Daarom heeft de NVMO recent een commissie ingesteld voor een landelijke ethische toetsings procedure voor onderwijsonderzoek. Deze commissie, de NVMOEthical Review Board (NVMO-ERB) bestaat uit:

  • Prof. dr. J. J. M. van Delden (UMC Utrecht), voorzitter

  • Prof. dr. Th. J. ten Cate (UMC Utrecht)

  • Dr. A. D. C. Jaarsma (Faculteit Diergeneeskunde – UU)

  • Dr. S.K. Kwee, jurist

  • Drs. A. N. Raat (UMCG)

  • Prof. dr. L.W.T. Schuwirth (UMC Maastricht)

  • nog te benoemen student

  • Drs. J. I. Dankerlui-Eikelboom (UMC Utrecht), lid-secretaris

Sinds 16 juli 2010 kunnen de leden van de NVMO via de website van de NVMO (www.nvmo.nl), onder het kopje ‘Ethische toetsing onderwijsonderzoek’ hun onderzoek aan een ethische toetsing onderwerpen. Via een link onderaan de pagina volgt er een vragenformulier.

Aan de hand van de antwoorden volgt uiteindelijk een ethisch commentaar. Alle overige informatie is op de site zelf te vinden.