Bijlage I. Samenvatting resultaten literatuur
Bijlage IIA. Vragenlijst voor medische collegae.
figure b
Bijlage IIB. Vragenlijst voor andere werkers in de zorg.
figure 2b

1 Bijlage IIC. Vragenlijst voor patiënten.

Waarom vragen wij u deze lijst in te vullen? Artsen in opleiding tot specialist (aios) moeten leren wat ze wel en niet goed doen; dat helpt ze steeds beter te worden. Wij vinden uw mening erg belangrijk, omdat een patiënt het vaak weer anders ziet dan een collega of een leidinggevende arts. Deze vragenlijst voor verschillende patiëntgroepen gebruikt, daarom zijn mogelijk niet alle vragen van toepassing op uw situatie. In dat geval kunt u de laatste categorie aankruisen.

Wat gebeurt er met de resultaten? De vragenlijsten worden anoniem verwerkt: de arts krijgt uw antwoorden dus niet te zien, alleen de combinatie van de antwoorden van alle bevraagde patiënten bij elkaar. De aios ziet op die manier wat volgens de patiënten de sterke en minder sterke kanten zijn en kan zo de vaardigheid verbeteren.

Table 4
Bijlage III. Voorbeeldrapportage van het programma Multisourcefeedback.nl

2 Opmerkingen van medische collegae (selectie)

  • Ik heb een duidelijke positieve ontwikkeling gezien in het functioneren van XX. Belangrijk is het denk ik om de gedrevenheid van XX om het goed te willen doen niet te laten leiden tot gedrag dat door sommigen als niet sympathiek kan worden opgevat. Probeer openheid van je mening te combineren met respect voor onder andere collega’s en verpleegkundigen te laten samen gaan. Het is niet erg als je af en toe iets niet weet of niet helemaal goed doet maar durf dit dan ook toe te geven voor jezelf. Naar mijn mening heeft XX hierin reeds een goede vooruitgang geboekt.

  • Hij kan echt geweldige presentaties houden! Hij zou zich echt toe kunnen leggen op onderwijs geven! Hij is goed in organiseren en structureren. Het is denk ik goed om anderen daarbij te betrekken. Hij is denk ik op z’n best als hij iets van zijn persoonlijkheid laat zien aan anderen.

  • Iets meer collegialiteit naar andere arts-assistenten toe (m.b.t. werkverdeling)

3 Opmerkingen van niet-medische collegae (selectie)

  • Ik vind XX een vriendelijk voorkomen hebben en zo in eerste instantie ook overkomen. En toch maakt hij op mij ook de indruk te ‘eager’ zijn; daarmee te veel bezig met eigen belang en minder sociaal dan het in eerste instantie oogt. Helaas heb ik hierbij niet een concreet voorbeeld, maar dit is wel het beeld wat hij meerdere momenten bij mij oproept.

  • Misschien iets meer open staan voor kennis en ervaring van verpleegkundigen, is al wel sterk verbeterd in de loop van de tijd.

  • Toch meer open staan voor ervaring van verpleegkundige, niet meteen in de verdediging gaan en/of de houding ‘ik ben de arts’. Bij drukte meer kijken naar de echte prioriteiten en evt. achterwacht erbij halen om te helpen.

4 Opmerkingen van patiënten (selectie)

  • Ik kan mij voorstellen dat je als arts heel efficiënt via een anamnese kan trechteren, waardoor je in sommige gevallen vrij snel over kan gaan op actie of afronden… maar voor een ouder van een kind voelt het soms fijner om langer in deze fase te blijven van vragen en praten omdat je je dan nog serieuzer genomen voelt en voor je gevoel is er dan echt alles besproken en verteld! Dan ga je met een ’voldaner’ gevoel naar buiten! (ook al draait alles uiteraard om de behandeling van het kind!)

  • Meer uitleg vooraf over het waarom van bepaalde onderzoeken. (bijv. toraxfoto en bloedonderzoek) Blijf beseffen dat ieder kind anders is en zelden zoals ‘het gemiddelde kind’ in de boeken. Ik heb geen adviezen, misschien alleen… ga zo door!

  • Zeer vriendelijke jonge arts in opleiding, een kleine tip, een wat stevigere handdruk zou meer zekerheid uitstralen

  • Het recept wat hij voorschreef was voor kinderen tot 6 jaar bleek later bij de apotheek terwijl de patiënt 16 jaar is.