P.J. Dörr et al.Obstetrische interventies. Amsterdam: Elsevier Gezondheidszorg; 2010. 236 pagina’s. Prijs € € 89,50. ISBN: 978-90-352-3099-6.

Voorstanders van 3D-video beweren dat het potentie heeft om op een revolutionaire manier nieuwe dingen aan te leren. Een 3D-bril heb je niet nodig bij het lezen van dit boek, maar revolutionair is het zeker. Dit boek behandelt de normale en pathologische baring en de relevante anatomie. Maar ook zaken als versie bij een stuitligging of het hechten van een totaalruptuur komen aan de orde.

Het boek geeft een leidraad hoe te handelen bij normale en abnormale baringsprocessen. Door het unieke gebruik van de 3D-illustraties en animaties in combinatie met schema’s en tabellen wordt de keuze voor doelmatig handelen inzichtelijk gemaakt. Deze keuzes worden ook nog eens, waar mogelijk, evidence based onderbouwd.

De opzet van het boek is duidelijk. Na het bespreken van de definitie, prevalentie, oorzaken en risicofactoren, wordt de therapie uitgebreid besproken waarbij de 3D-illustraties het inzicht verduidelijken. Elk hoofdstuk besluit met kernpunten en aanbevelingen. Dertig Nederlandse en Vlaamse auteurs geven een kijkje in de keuken van obstetrische interventies. Wat doe je op het juiste moment, op de juiste manier en onder de juiste omstandigheden?

Om het inzicht nog meer te vergroten krijg je een persoonlijke krascode bijgeleverd. Dit maakt dat je de 3D-afbeeldingen tot leven kunt roepen en animaties online kunt bekijken. De animaties zijn prachtig en echt een aanvulling op de stof. Nuttig is ook dat je het boek dus nu niet bij je hoeft te dragen, maar online altijd toegang tot de stof hebt. De illustraties kan je aanklikken en vergroten.

Een kritische noot valt er nog wel op te merken: door de grote hoeveelheid aan 3D-tekeningen en animaties loopt de lezer de kans zich teveel te focussen op de mechanische problemen bij de baring. Leg naast dit boek daarom ook ‘Preventive support of labour’ van Reuwer en Bruinse om vooral ook oog te blijven houden voor de dynamische problemen die veelal een verklaring zijn voor onvoldoende progressie van de baring.

Kortom een uniek zeer gedetailleerd boek, aan te bevelen voor studenten geneeskunde en verloskunde, artsen (al dan niet in opleiding), tropenartsen, verloskundigen en gynaecologen. Obstetrische interventies: een ware leidraad voor de praktijk!

Dr. Marion Heres, gynaecoloog, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam