Skip to main content
Log in

Verzekeringsarts: wees alert op beroepsziekten

  • Voor de praktijk
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Wanneer er bij een WIA-aanvraag sprake is van een onbevredigend re-integratieresultaat, beoordeelt de verzekeringsarts het re-integratieverslag (RIV-beoordeling). Getoetst wordt of de bedrijfsarts op basis van de op dat moment bekende feiten en omstandigheden in redelijkheid heeft geoordeeld en gehandeld. Van belang is of er door het handelen van de bedrijfsarts re-integratiekansen zijn gemist. Zo ja, dan kan de werkgever een loonsanctie worden opgelegd van maximaal één jaar. Een aspect dat in het beoordelingskader van de verzekeringsarts ontbreekt, is aandacht voor de ontstaansrelatie tussen de ziekte en het werk.1 Dit terwijl er aanwijzingen zijn dat een beroepsziekte een verstorende invloed heeft op de re-integratie en daarmee het verzuim van de werknemer verlengt.2 De volgende casus illustreert het belang van aandacht van verzekeringsartsen voor werkgerelateerde problematiek bij de RIV-beoordeling. Deze casus is een bewerking van de primaire verzekeringsgeneeskundige RIV-beoordeling en de medische heroverweging in bezwaar.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. www.uwv.nl/overuwv/Images/werkwijzer%20riv%20toets.pdf.

  2. Gille AB, Kuijer PPFM, Smits PBA. Beroepsziekten in de vangnetpopulatie: een kans voor UWV. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2013; 21: 25–30.

    Google Scholar 

  3. http://nvab.artsennet.nl/Artikel-3/Klachten-armschouder-of-nek.htm..

  4. Laan G van der. Hersenschade door werk? Arbeidsgeneeskundige zorg bij mogelijke hersenschade als gevolg van blootstelling aan neurotoxische stoffen. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2010; 18: 363–368.

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Arlen Gilie.

Additional information

A.B. Gille is verzekeringsarts en (register) Gerechtelijk Deskundige, werkzaam als verzekeringsarts Bezwaar & Beroep bij UWV district Noord en eigenaar van Medivizier.

Correspondentieadres arjen.gille@uwv.nl

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Gilie, A. Verzekeringsarts: wees alert op beroepsziekten. TBV - TIJDSCHRIFT VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSGENEESKUNDE 23, 12–15 (2015). https://doi.org/10.1007/s12498-015-0008-2

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-015-0008-2

Navigation