Skip to main content
Log in

Schematherapie in de kliniek: een interdisciplinaire aanpak

  • Übersichtsartikel
  • Published:
Psychologie & gezondheid

Resumen

Foto: Roel Pieper

Schematherapie is in Nederland al jaren een populaire behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Nergens ter wereld wordt deze therapievorm zo veelvuldig bedreven, hoewel gaandeweg ook in andere landen de belangstelling toeneemt. Divers gecontroleerd onderzoek laat indrukwekkende resultaten zien. Het oorspronkelijkemodel van de grondlegger, Jeffrey Young, is gericht op individuele, ambulante behandelingen. Persoonlijkheidsproblematiek is echter vooral te vinden in de klinische setting, waar doorgaans voornamelijk groepsgewijs wordt gewerkt. Er is amper literatuur voorhanden hoe te handelen in een dergelijke setting. De auteurs van het handboek en werkboek klinische schematherapie hebben in deze leemte willen voorzien. Zij zijn allen werkzaam op De Viersprong en intensief getraind door Jeffrey Young en zijn kompaan Michael Sloane. Jarenlang hebben zij zich gebogen over de vraag hoe het ambulante, individueel gerichte schemamodel het best vertaald kan worden naar de alledaagse praktijk in de kliniek. Hun ideeën en ruime ervaringmet deze klinische variant van schematherapie liggen vervat in beide boeken.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

E. Muste, A.Weertman, & A.M. Claassen (Red.), (2009). Klinische schematherapie: handboek & werkboek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Rijkeboer, M.M. Schematherapie in de kliniek: een interdisciplinaire aanpak. PSYCHOL. GEZONDH. 38, 268–269 (2010). https://doi.org/10.1007/s12483-010-0401-6

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12483-010-0401-6

Navigation