Skip to main content
Log in

De NHG-huisartsenbrochures over zeldzame ziekten

  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Er zijn naar schatting 7000 zeldzame aandoeningen. Een huisarts ziet in een gemiddelde huisartsenpraktijk gedurende een 30-jarige loopbaan ten hoogste één tot twee patiënten met de desbetreffende zeldzame aandoening. Het totaal aantal patiënten met een zeldzame ziekte in een gemiddelde huisartsenpraktijk is ongeveer 100–150. Huisartsen voelen zich niet deskundig op het terrein van zeldzame ziekten. Hoe kan de huisarts toch zorgen voor zijn patiënten met een zeldzame ziekte? Want ook bij zeldzame ziekten is de huisarts de meest geraadpleegde hulpverlener.

In het project ‘De patiënt als informatiedrager’ hebben patiëntenorganisaties (Spierziekten Nederland en de VSOP) samen met het NHG inmiddels meer dan 50 huisartsenbrochures over zeldzame ziekten samengesteld. De brochures bevatten een beknopte beschrijving van de ziekte en het beloop daarvan, de belangrijkste aandachtspunten voor de huisarts bij de begeleiding van patiënten met zeldzame ziekten en relevante verwijsadressen.

De oorspronkelijke formule was dat de patiënt, nadat de diagnose was gesteld, de volledige gedrukte brochure aan de huisarts overhandigde. Hiermee bereikt de informatie op het juiste moment de huisarts en kon deze als basis dienen voor een gesprek. Tegenwoordig krijgt de patiënt een brief voor de huisarts met de kernboodschap over de aandoening en verwijzing naar de brochure op de NHG-website.

De brochures zijn beschikbaar via de websites van NHG, patiëntenorganisaties, de VSOP, www.erfelijkheid.nl (Erfocentrum), en worden beschikbaar gesteld aan de Orphanet-database, een internationale database voor zeldzame aandoeningen. In 2016–2017 wordt het aantal onderwerpen verder uitgebreid. Ook komt er over een deel van de onderwerpen patiënteninformatie beschikbaar via Thuisarts.nl.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Eijssens EC. Spierziekten als zeldzame ziekten in de huisartsenpraktijk. Amsterdam: Els Eijssens Advies; 2006.

    Google Scholar 

  2. Hendriks SA. Huisartsgeneeskundige zorg bij zeldzame aandoeningen. Soest: VSOP; 2014, http://www.zorgstandaarden.net/zza/media/upload/pages/file/Generieke%20zorgthema%27s/huisartsgeneeskundige%20zorg%20november%202014.pdf.

    Google Scholar 

  3. ZonMw. Nationaal Plan Zeldzame Ziekten 2013, pag. 19. http://www.zonmw.nl/themas/thema-detail/kwaliteit-van-zorg-zeldzame-ziekten. Geraadpleegd op: 18 augustus 2016.

    Google Scholar 

  4. https://www.nhg.org/thema/zeldzame-ziekten. Geraadpleegd op: 18 augustus 2016.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to A. J. M. Drenthen.

Bijlage

Bijlage

Tabel 1 Overzicht onderwerpen huisartsenbrochures [4].

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Drenthen, A.J.M. De NHG-huisartsenbrochures over zeldzame ziekten. Bijblijven 32, 503–512 (2016). https://doi.org/10.1007/s12414-016-0162-1

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-016-0162-1

Navigation