Promovendidag

Op 17 april vond voor de vierde keer de Promovendidag plaats. Ditmaal was er een heel geschikte locatie gevonden bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De deelnemers waren ook nu weer enthousiast over het initiatief om promovendi op het gebied van onderzoek van medisch onderwijs uit diverse faculteiten en studierichtingen bij elkaar te brengen. In dit nummer van TMO is het verslag van deze dag opgenomen.

Werkgroepen

Op 15 mei vond de jaarlijkse bijeenkomst van vertegenwoordigers van de werkgroepen met het bestuur van de NVMO. Ter gelegenheid van het afscheid van bestuurslid prof. dr. Ted Splinter vond de bijeenkomst dit jaar plaats in het Erasmus MC te Rotterdam. Alle 11 werkgroepen waren vertegenwoordigd. Zij presenteerden de activiteiten in het ver eni gingsjaar 2008–2009 en de plannen voor het komende verenigingsjaar. Evenals vorige jaren was vooral het kennisnemen van elkaars activiteiten en doelstellingen van groot belang.

Nieuwe huisstijl voor de NVMO

Het bestuur heeft besloten dat het tijd is voor een nieuwe huisstijl. Een opdracht hiertoe is gegeven aan grafisch ontwerper Emilio Perez, de ontwerper van de huidige huisstijl, met name voor de modernisering van het logo en aanpassing van de kleurstelling. Een eerste voorstel werd gepresenteerd op de bestuurs vergadering van 15 mei jl. Een ledenwerfactie, waarvoor in de begroting van 2008/2009 gelden zijn gereserveerd, zal mogelijk van deze nieuwe huisstijl gebruik kunnen maken. Het is de bedoeling dat de nieuwe huisstijl op het NVMO Congres 2009 wordt toegelicht.

Raamplan 2009

Het bestuur van de NVMO heeft een advies ingediend bij de Projectgroep Herziening Raamplan Artsopleiding naar aanleiding van het concept Raamplan 2009. Vooral betreffende het advies over de niveau-aanduidingen heeft de projectgroep het concept aangepast, waardoor het geheel helderder geworden is.

Ethische toetsing van medisch onderwijskundig onderzoek

Tijdschriften voor medisch onderwijs vragen toenemend om een verklaring van een ethische toetsingscommissie. In de regel accepteren zij de verklaring dat er geen toetsingskader is. Er lijkt echter een verandering te ontstaan. Op alle niveaus wordt strenger gekeken naar ethiek van onderzoek en de verwachting is gerechtvaardigd dat tijdschriften zoals Medical Education minder gemakkelijk studies zullen accepteren die niet ethisch getoetst zijn.

In de ALV van 2008 heeft het bestuur een voorstel ingediend binnen de NVMO een commissie voor ethische toetsing van medisch onderwijskundig onderzoek in te stellen. Inmiddels is een commissie samengesteld bestaande uit de voorzitter van de NVMO, prof.dr. Th.J. ten Cate, prof.dr. H. van Delden (Medische Ethiek, UU), mw.dr. A.D.C. Jaarsma (Diergeneeskunde UU), prof.dr. L. Schuwirth (UM). De eerste taak van deze commissie is om richtlijnen voor de inhoud en de procedure van toetsing op te stellen.

Prijzen en reisbeurzen

Het NVMO–bestuur is voornemens jaarlijks een NVMO-reisbeurs voor onderzoek van onderwijs in te stellen. Daarnaast is het voornemen om tweejaarlijks een NVMO-prijs in te stellen voor het beste proefschrift op medisch-onderwijskundig terrein. Voor beide voorstellen worden thans criteria en procedures uitgewerkt.

NVMO-serie in Medical Teacher

De derde publicatie van een NVMO-artikel, geschreven door de Werkgroep Docentprofessionalisering, wordt nog in het voorjaar van 2009 gepubliceerd. Voor de komende periode zijn in voorbereiding artikelen vanuit de werkgroepen Portfolio (najaar 2009), Wetenschappelijke vorming (voorjaar 2010), Professioneel gedrag (najaar 2010), Diversiteit (voorjaar 2011) en Communicatieonderwijs (najaar 2011).