Skip to main content
Log in

Op zoek naar houvast: wie formuleert een richtlijn?

  • Redactioneel
  • Published:
Psychologie en Gezondheid

Samenvatting

In dit nummer van Psychologie & Gezondheid komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Het openingsartikel van Brouwer, Flik, Van der Kloot en Van der Zeijden gaat over de bruikbaarheid van verschillende vragenlijsten bij de screening op angst- en depressieve klachten bij COPD-patiënten. Angst- en stemmingsstoornissen hebben een grote impact op het beloop van deze ziekte: zij zijn negatief gecorreleerd met kwaliteit van leven, deze patiënten hebben ernstiger exacerbaties van hun ziekte en er is sprake van toegenomen morbiditeit. Depressieve patiënten zijn bovendien minder therapietrouw en laten meer functieverlies zien, aldus de auteurs. Alle reden om aandacht te besteden aan een goed screeningsinstrument.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Tuinman, M.A., Gazendam-Donofrio, S.M., & Hoekstra-Weebers, J.E.H.M. (2008). Screening and referral for psychosocial distress in oncologic practice. Use of the Distress Thermometer. Cancer, 113, 870-878.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Jaspers, J. Op zoek naar houvast: wie formuleert een richtlijn?. PSEG 37, 55–56 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03080368

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03080368

Navigation