Skip to main content
Log in

Subluxatie van de schouder na een CVA ’ Een vergelijking van vier ondersteuningsmiddelen

  • Published:
Stimulus

Abstract

Doel:

subluxatie van de schouder is een bekend restverschijnsel na een cva. Deze studie biedt een kwalitatieve vergelijking van de mate van reductie van de schouder-subluxatie bij toepassing van vier ondersteuningsmiddelen: de ‘single- strap hemisling’; de Bobath-rol; de Rolyan ‘humeral cuff sling’ en de Cavalier support.

Onderzoeksopzet/lokatie:

anteroposterior schouder-röntgenfoto's van 20 patiënten na een eerste cva in een revalidatie-inrichting. De foto's werden binnen zes weken na het cva genomen. Voor en na aanbrengen van elk ondersteuningsmiddel werden de metingen van de verticale, horizontale en totale asymmetrie van de glenohumerale subluxatie vergeleken met de niet-aangedane schouder.

Voornaamste onderzoeksparameters:

om na te gaan welke ondersteuningsmiddelen de subluxatie- asymmetrie wijzigden en de toestand vergelijkbaar maakten met de niet-aangedane schouder, werden de groepsgemiddelden vergeleken. De individuele gegevens werden bij elkaar geteld om te achterhalen hoe vaak elke ondersteuning de beste reductie gaf van de subluxatie- asymmetrie.

Resultaten:

de single-strap hemisling zorgde bij de gehele onderzoeksgroep voor een eliminatie van de verticale subluxatie-asymmetrie (zie fig. 5),

Röntgenopname van de aangedane schouder. A: zonder ondersteuning, B: met single-strap hemisling. A = acromion, C = centrum humeruskop, G = fossa glenoidalis, H = horizontale asymmetrie, B = verticale asymmetrie.

maar elk van de onderscheiden ondersteuningen corrigeerde bij sommige proefpersonen de verticale asymmetrie het best (resp. 55%, 20%, 40% en 5%). De Bobath-rol en de Cavalier support veroorzaakten een laterale verplaatsing van de humeruskop van de aangedane schouder (p = 0,005 resp. 0,004). De Rolyan humeral cuff sling gaf een significante reductie van de totale subluxatie-asymmetrie (p = 0,008), terwijl de single-strap hemisling, Bobath-rol en Cavalier support geen verandering gaven van de totale asymmetrie (resp. p = 0,091; 0,283, 0,502).

Conclusie:

bij behandeling van schouder-subluxatie dient het effect van verschillende soorten ondersteuning te worden nagegaan om de functie van de aangedane extremiteit en de reductie van de schouder-subluxatie te optimaliseren.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3
Figuur 4

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Staten Shoulder subluxation after stroke: a comparison of four supports [Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 1995; 76:763–71]

Department of Physical Medicine and Rehabilitation, New Jersey Medical School, Newark NJ, Verenigde Verkorte weergave

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Zorowitz, R.D., Idank, D. Subluxatie van de schouder na een CVA ’ Een vergelijking van vier ondersteuningsmiddelen. STIM 15, 163–166 (1996). https://doi.org/10.1007/BF03062512

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03062512

Navigation