Skip to main content
Log in

Wat doet supervisieonderwijs bij huisartsen in opleiding? Resultaten van een onderzoek naar effectbeleving onder HAIO’s aan de huisartsopleiding van het VUMC

  • Onderzoek
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Inleiding:

Supervisieonderwijs wordt gegeven aan derdejaars huisartsen in opleiding (HAIO’s) en betreft onderwijs waarin drie HAIO’s met een supervisor ervaringen in praktijk en leren bespreken. Doel van het supervisieonderwijs is beter te leren reflecteren, het zelfinzicht te vergroten, daaruit consequenties te trekken en het eigen leerproces meer zelf te sturen. De vraag bij de evaluatie was: “Wat ervaren de HAIO’s als de sterkste en zwakste effecten van dit onderwijs?”

Methoden:

Een in 1998 opgestelde enquête bevat uitspraken over mogelijke effecten. HAIO’s uit de groepen die in 1999-2001 supervisie hadden gelopen (n=108) konden antwoorden op een 5-punts schaal lopend van zeer mee oneens tot geheel mee eens. De sterkte werd als volgt berekend: de extreme negatieve en positieve scores (1 en 5) werd score 2 gegeven, de niet extreme scores (2 en 4) werd score 1 gegeven en de middenscore (3) werd score 0 gegeven.

Resultaten:

Van 54 HAIO’s (respons 50%) werden formulieren ontvangen. Als sterkste effecten werden ervaren: het meer experimenteren met het eigen gedrag en het meer aandacht besteden aan hoe men met zichzelf omgaat. Een grotere geïnteresseerdheid in de opvattingen van de HAIO en het minder moeite hebben met het op tijd afronden van de eigen consulten en met de eigen neiging om patiënten te veroordelen werden als de zwakste effecten ervaren.

Discussie:

De resultaten suggereren dat bewustwording van specifieke eigen kenmerken bereikt wordt, maar acceptatie van wat de HAIO’s zich bewust worden niet. De auteurs pleiten voor acceptatie als expliciete doelstelling voor het supervisieonderwijs. Nieuwe invalshoeken voor het formuleren van effectitems worden voorgesteld. (Locher G, Blankenstein AH. Wat doet supervisieonderwijs bij huisartsen in opleiding? Resultaten van een onderzoek naar effectbeleving onder HAIO’s aan de huisartsopleiding van het VUMC. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2004;23(3):143-152.)

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Locher, G., Blankenstein, A.H. Wat doet supervisieonderwijs bij huisartsen in opleiding? Resultaten van een onderzoek naar effectbeleving onder HAIO’s aan de huisartsopleiding van het VUMC. TMEO 23, 143–152 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03056648

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056648

Navigation