Skip to main content
Log in

De relatie tussen specialisme van keuzeco-schap en vervolgopleiding

  • Onderzoek
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Inleiding:

In de Nederlandse discussie over het medisch opleidingscontinuüm wordt de mogelijkheid van een individueel in te vullen schakeljaar als overgang tussen de basis- en de vervolgopleiding genoemd. In het Groningse curriculum vormt het keuzeco-schap reeds een dergelijke overgang. Daarom werd de relatie tussen specialisatiekeuzes voor het keuzeco- schap en de vervolgopleiding geanalyseerd.

Materiaal en methoden:

Telefonisch werd afgestudeerden die hun studie in 1992-1993 begonnen, gevraagd naar hun huidige specialisme, verkregen opleidingsplaats en specialisme van voorkeur. De gegevens werden vergeleken met de administratieve gegevens over hun keuzeco-schap. Van 283 afgestudeerden waren de gegevens compleet (82% van het cohort), waarvan 196 een opleidingsplaats hadden verkregen.

Resultaten:

Er was een verschuiving van grote klinische disciplines voor het keuzeco-schap (69% vs. 2% extramuraal) naar extramurale disciplines bij de latere werkkring (24% vs. 28% klinisch). Van de artsen in opleiding meldde 95% te werken in hun specialisme van voorkeur, dat in meer dan de helft van de gevallen anders is dan het keuzeco-schap. Artsen in opleiding bij kindergeneeskunde (n=11), interne (n=21) of neurologie (n=9) hadden in respectievelijk 100%, 81% en 78% van de gevallen in hetzelfde specialisme hun keuzeco- schap gedaan. Huisartsen in opleiding deden vooral interne geneeskunde en kindergeneeskunde.

Discussie:

De relatie tussen de keuze voor het specialisme van het keuzeco-schap en (het verkrijgen van) een vervolgopleiding is niet eenduidig en er lijken verschillen te bestaan tussen specialismen. Een keuzeco-schap in een groot klinisch specialisme wordt wellicht gezien als brede basis voor een vervolgopleiding. (Molenaar WM, Reinders JJ, Cohen-Schotanus J. De relatie tussen specialisme van keuzeco-schap en vervolgopleiding. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2004;23(1):23-29.)

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Molenaar, W.M., Reinders, J.J. & Cohen-Schotanus, J. De relatie tussen specialisme van keuzeco-schap en vervolgopleiding. TMEO 23, 23–29 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03056630

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056630

Navigation