Skip to main content
Log in

Decentrale selectie: mislukt experiment of de toekomst?

  • Beschouwing
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Sedert 1999 mogen de instellingen voor hoger onderwijs, in plaats van via het centrale systeem van loting, tot een maximum van 50% zelf studenten decentraal toelaten, op basis van criteria die door de instellingen zelf worden opgesteld. De bedoeling van de wet is dat de aankomende studenten meer invloed krijgen op hun eigen toelating. Met de nieuwe toelatingsprocedure is nu drie jaar gewerkt, met wisselende waardering. Sedert de inwerkingtreding van de wet hebben zich echter ontwikkelingen voorgedaan waardoor het thema ‘selectie’ een andere betekenis heeft gekregen. Deze betreffen zowel het voortgezet als het hoger onderwijs. Voorts dwingen maatschappelijke ontwikkelingen waarbij de instellingen meer en meer als concurrenten van elkaar worden beschouwd tot onderscheiding en profilering.

De begeleidingscommissie is van mening dat deze ontwikkelingen wijzen in de richting van meer eigen verantwoordelijkheid van de instellingen, ook voor de toelating van de eigen studenten. Besluiten die te maken hebben met de toelating tot het hoger onderwijs moeten daarom in de brede context van deze ontwikkelingen genomen worden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Sorgdrager, W. Decentrale selectie: mislukt experiment of de toekomst?. TMEO 22, 154–160 (2003). https://doi.org/10.1007/BF03056605

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056605

Navigation