Skip to main content
Log in

Peer assessment als complexe vaardigheid

  • Beschouwing
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Inleiding:

Studenten vinden het vaak moeilijk om elkaar te beoordelen. Voor peer assessment hebben zij behoefte aan training in beoordelingsvaardigheden. Bij de Faculteit Onderwijs van de Hogeschool Limburg is een dergelijke training opgezet en onderzocht.

Trainingsopzet:

De training werd ingebed in het bestaande onderwijs en omvatte: het definiëren van criteria, het beoordelen van de prestatie van een medestudent, het geven van constructieve feedback. Voor elke vaardigheid werden peer-assessmenttaken ontworpen, die de studenten tijdens het onderwijs uitvoerden. De trainingsresultaten werden beoordeeld door een schriftelijk peer assessment van de studenten te toetsen aan criteria voor peer assessment. Ook werd gekeken naar de prestaties op inhoudsgebonden producten, een door de studenten ingevulde vragenlijst en interviews met studenten en docenten.

Effecten van de training:

Na de training waren de studenten beter in staat de prestaties van medestudenten te toetsen aan inhoudelijke criteria. Een bijkomend resultaat was dat studenten beter presteerden op de te beoordelen onderwijsonderdelen. Studenten stonden positiever tegenover peer assessment. Docenten gingen zich herbezinnen op hun eigen beoordelingsstrategieën.

Richtlijnen:

Aan het onderzoek zijn enkele richtlijnen voor peer assessment ontleend: het is vooral een leeractiviteit; studenten hebben begeleiding nodig; stel van tevoren samen met studenten beoordelingscriteria op; stimuleer interactie tussen studenten; begin in het eerste jaar, teneinde vooroordelen over beoordeling te bestrijden; vermijd oneigenlijk gebruik (bijvoorbeeld verlichting docententaak); kijk naar de voorbeeldfunctie van docenten.

Conclusie:

Training in beoordelingsvaardigheden is leerzaam voor studenten. Na afloop staan zij positiever tegenover peer assessment. Door een training worden docenten en studenten zich beter bewust van alle aspecten van beoordeling. (Sluijsmans D. Peer assessment als complexe vaardigheid. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2002;21(4):167-172.)

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Sluijsmans, D. Peer assessment als complexe vaardigheid. TMEO 21, 167–172 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03056565

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056565

Navigation