Skip to main content
Log in

Samenwerkingsverbanden in de eerstelijnszorg rondom probleempatiënten: eerste ervaringen met een nieuw keuzeco-assistentschap huisartsgeneeskunde

  • Uit de onderwijspraktijk
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Inleiding:

Zorgstructuren rondom chronische patiënten in de eerste lijn komen tot nu toe weinig aan bod in het medisch onderwijs. In Utrecht is een keuzeco-assistentschap huisartsgeneeskunde ontwikkeld waarin studenten inzicht krijgen in de complexiteit van de organisatie in de eerstelijnszorg. De eerste ervaringen zijn gunstig.

Beschrijving:

De co-assistenten zochten zelf een huisarts waar ze het co-assistentschap (acht weken) konden lopen. De huisarts selecteerde vijf patiënten met een chronisch, complex zorgprobleem. De student interviewde de patiënten en verschillende betrokken zorginstanties en maakte voor elke patiënt een zorgplan. Het eindverslag moest uit vijf zorgplannen bestaan en werd besproken met de begeleider uit de afdeling huisartsgeneeskunde. Een voldoende beoordeling werd gegeven als het eindverslag voldeed aan de eisen en de student blijk gaf vannzicht in de zorgstructuren. Twee van de zes studenten die het co-assistentschap hebben doorlopen, ondervonden problemen bij het organiseren van contacten met patiënten en zorginstellingen. Alle studenten oordeelden positief over het keuzeco-assistentschap. Ze hadden meer inzicht ge ikregen in de complexe problematiek van chronische patiënten in de huisartsenpraktijk. De huisartsen oordeelden ook positief. Zij wilden wel meer begeleiding vanuit de afdeling.

Beschouwing:

Het co-assistentschap zal sterker gestructureerd worden en vier weken gaan duren. Er komt een werkboek voor de begeleidende huisarts. Deze zal de patiënten selecteren en studenten helpen bij het leggen van contacten met zorginstanties. Het co-assistentschap zal ook geëvalueerd worden. Gezien de eerste positieve ervaringen lijkt het keuzeco-assistentschap een waardevolle manier om studenten kennis te laten maken met de complexiteit van zorg rondom chronische patiënten in de eerste lijn. (Damoiseaux RAMJ, Slegers LJP, Rutten GEHM. Samenwerkingsverbanden in de eerstelijnszorg rondom probleempatiënten: eerste ervaringen met een nieuw keuzeco-assistentschap huisartsgeneeskunde. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2002;21(3): 131–135.)

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Damoiseaux, R.A.M.J., Slegers, L.J.P. & Rutten, G.E.H.M. Samenwerkingsverbanden in de eerstelijnszorg rondom probleempatiënten: eerste ervaringen met een nieuw keuzeco-assistentschap huisartsgeneeskunde. TMEO 21, 131–135 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03056559

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056559

Navigation