Skip to main content
Log in

Lacunes in Raamplan 1994: aanvullende eindtermen rond chronisch zieken

  • Onderzoek
  • Published:
Tijdschrift voor Medisch Onderwijs

Samenvatting

Inleiding

De aanduiding ‘chronische aandoening’ heeft voor patiënt en arts implicaties op somatisch, psychosociaal en maatschappelijk gebied. In de opleiding geneeskunde wordt tot op heden weinig systematisch aandacht aan dit gegeven geschonken. Analyse van Raamplan 1994 laat zien dat ook de gezamenlijke eindtermen van de faculteiten geneeskunde lacunes op dit gebied lijken te vertonen. In Groningen is door middel van een consensusprocedure onderzocht of en welke aanvullingen op Raamplan 1994 gewenst zijn.

Methode:

Na consultatie van medici, patiënten en andere deskundigen op het gebied van chronisch zieken zijn voor de gesignaleerde lacunes voorstellen voor aanvullende eindtermen geformuleerd. Door middel van een Delphi-procedure met dertig deelnemers is vastgesteld of de voorgestelde aanvullende eindtermen voor iedere arts die in Groningen afstudeert, vereist, wenselijk, niet echt nodig of onnodig zijn. Van consensus is gesproken als minimaal twee derde van de respondenten dezelfde eis stelde.

Resultaten:

Het bleek mogelijk om met deze procedure 84 ‘algemene eindtermen’ en 39 ‘problemen’ aan het Raamplan toe te voegen.

Discussie

De resultaten bevestigen de geconstateerde lacunes. De aanvullende eindtermen bieden uitstekende gebruiksmogelijkheden bij evaluatie en ontwikkeling van onderwijs, ook in andere curricula, en voor de discussie over de herziening van Raamplan 1994. (Pols J, Griend J van der. Lacunes in Raamplan 1994: aanvullende eindtermen rond chronisch zieken. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs 2001;20(3): 91-99.)

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Pols, J., van der Griend, J. Lacunes in Raamplan 1994: aanvullende eindtermen rond chronisch zieken. TMEO 20, 91–99 (2001). https://doi.org/10.1007/BF03056510

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056510

Navigation