Skip to main content
Log in

Meta-analysis: chronic disease self-management programs for older adults 1

  • Wetenschap kritisch bekeken
  • Published:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Samenvatting

Verbeteren zelfzorgprogramma’s de gezondheidstoestand van ouderen met een chronische aandoening? Er is een groeiend enthousiasme voor de rol die zelfzorgprogramma’s kunnen vervullen bij het onder controle houden van het beloop van de ziekte en het voorkomen van complicaties. Ondanks dit enthousiasme zijn er enerzijds uitkomsten van de zelfzorgprogramma’s die met elkaar in strijd zijn en anderzijds zijn deskundigen het niet eens over de vraag wat de essentiële elementen moeten zijn van zelfzorgprogramma’s of welke onderdelen belangrijk zijn in relatie tot specifieke situaties.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Chodosh J, Morton SC, Mojica W, Maglione M, Suttorp MJ, Hilton L et al. Meta-analysis: chronic disease self-management programs for older adults. Ann Intern Med 2005; 143(6): 427-438.

    PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Conclusie

Zelfzorginterventies voor diabetes mellitus en hypertensie produceren mogelijk klinisch relevante voordelen, doch klein vergeleken met standaardzorg. De onderdelen van het zelfzorgprogramma voor chronisch zieken die het meest verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten konden aan de hand van de verzamelde data niet worden vastgesteld. Osteoartritis zelfzorgprogramma’s blijken geen klinisch relevante effecten te hebben op pijn of lichamelijk functioneren.

De geïncludeerde onderzoeken hadden een wisselende methodologische kwaliteit en mogelijke publicatiebias was evident. Het grootste effect van zelfzorgprogramma’s voor chronisch zieken werd gevonden in bloedglucosecontrole en verlaging van de bloeddruk. Nu zijn dit juist de effecten die bereikt worden door een effectieve farmacotherapeutische behandeling. De onderzoekers hebben in deze meta-analyse deze invloed niet onder controle kunnen brengen of uitschakelen. De les die hieruit moet worden getrokken is dat bij het ontwerpen van trials om effecten van zorginterventies te evalueren, dergelijke confounders geen invloed mogen hebben. Immers, bloeddruk- en cholesterolverlagende geneesmiddelen, het gebruiken van sterke pijnstillers bij osteoartritis beïnvloeden de te verklaren verschillen buiten het experiment om. De invloed van de vijf determinanten die verondersteld waren een essentiële invloed te hebben op het succes van het zelfzorgprogramma bleek inconsistent en niet generaliseerbaar.

Requests for single reprints: Joshua Chodosh, MD, MSHS, Greater Los Angeles Veterans Affairs Healthcare System, GRECC (11G), 11301, Wilshire Boulevard, Los Angeles, CA 90073, USA.Berry Middel

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

 ,  . Meta-analysis: chronic disease self-management programs for older adults 1. NTEB 4, 14–15 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03071164

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03071164

Navigation