Skip to main content
Log in

Gezondheidsmonitor 2012

Op weg naar één bron voor lokale, regionale en landelijke cijfers?

The Dutch public health monitor 2012

Towards one common source for figures on national, regional, and municipal level

  • Wetenschappelijk artikel
  • Published:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen Aims and scope

Samenvatting

In 2012 is voor het eerst de Gezondheidsmonitor uitgevoerd: een grote dataverzameling bestaande uit de vierjaarlijkse lokale gegevensverzamelingen van de GGD’en en de jaarlijkse landelijke Gezondheidsenquête van het CBS. Het doel was om te komen tot een gezamenlijk landelijk cijfer, dat uitgesplitst kan worden naar regionale en lokale cijfers. Voor de afstemming tussen de verschillende gegevensverzamelingen zijn afspraken gemaakt over standaardisatie van de vraagstellingen en over methodologische aspecten van het onderzoek. Een belangrijke vraag is of de nieuwe gezamenlijke landelijke cijfers uit de Gezondheidsmonitor (GGD-enquêtes en CBS-Gezondheidsenquête) vergelijkbaar zijn met die van de CBS-Gezondheidsenquête. De Gezondheidsmonitor heeft een databestand opgeleverd met gegevens van 387.195 respondenten, waarmee cijfers over leefstijl en andere gezondheidsaspecten zijn berekend op landelijk, regionaal en gemeenteniveau. De landelijke cijfers van de GGD- en CBS-respondenten lagen redelijk dicht bij elkaar. Voor een aantal onderwerpen (zoals roken, obesitas en lichamelijke beperkingen) zijn de verschillen echter groter, ondanks de afstemming van vraagstellingen en methoden. Een mogelijke verklaring is het verschil in de manier waarop wordt omgegaan met ontbrekende waarden in de antwoorden. Om echt tot gezamenlijke cijfers te komen die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden, moet de methode verder afgestemd worden. De vraag is echter of dit wenselijk én haalbaar is. In 2016 was de tweede meetronde van de Gezondheidsmonitor. Er zijn kleine stappen gezet in de richting van verdere harmonisatie. Ondertussen beraden de betrokken partijen zich op de toekomst.

Abstract

The Dutch public health monitor started in 2012. This is a huge data collection consisting of the quadrennial questionnaires of the Municipal Health Services (GGD) and the annual national health questionnaire of Statistics Netherlands (CBS). The result is a database with 387,195 respondents, which contains figures on lifestyle and other health-related aspects at national, regional, and municipal level. The questions and several methodological aspects of the data collections were harmonised. In this paper we analysed whether the national figures calculated from the common public health monitor are comparable with those from the CBS national health questionnaire. The calculated national figures of both data collections were quite similar. The differences were larger for some of the topics, such as smoking, obesity, and physical disabilities. There appears to be an inconsistent direction, therefore, it is difficult to find the cause for these differences. We concluded that in order to realise comparable national figures that can be used for different purposes, it is necessary to harmonise further or even fully integrate the data collections. In 2016 the next public health monitor was carried out. In the meantime, the involved organisations are considering what actions are necessary to take for the future.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Het CBS trekt een steekproef voor nul jaar en ouder. Om het responspercentage te kunnen berekenen voor negentien jaar of ouder moet de leeftijd van de respondenten, maar ook van de non-respondenten bekend zijn. De leeftijd van de respondenten kan worden berekend door het verschil te nemen tussen responsdatum en geboortedatum. Voor de non-respondenten is er geen responsdatum, een ‘non-responsdatum’ is daarom geschat door de eerste dag van de veldwerkperiode (maand) te nemen. Achttienjarigen die in de veldwerkperiode (maar niet op dag 1) negentien worden, worden in dat geval ten onrechte niet meegerekend als negentienjarige. Dit zal om hoogstens enkele gevallen gaan, de schatting zal dan ook dicht bij het ‘echte’ responspercentage zitten.

Literatuur

  1. Buelens B, Meijers R, Tennekes M. Weging gezondheidsmonitor 2012. CBS nota BPA-nr. PPM-2013-06-14-BBUS. Heerlen: CBS; 2013.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Carolien L. van den Brink.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

van den Brink, C.L., van Herten, M.H. & Boeker, S. Gezondheidsmonitor 2012. Tijdschr Gezondheidswet 95, 222–227 (2017). https://doi.org/10.1007/s12508-017-0067-0

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12508-017-0067-0

Trefwoorden

Keywords

Navigation