Skip to main content
Log in

Kern en meerwaarde van Informatie & Advies in het jongerenwerk

  • Published:
Jeugdbeleid

Samenvatting

Dit artikel biedt inzicht in de kern, doelgroep, methode van handelen en resultaten van Informatie & Advies als werkwijze van het professionele jongerenwerk.

Om zelfstandig keuzes te kunnen maken is het nodig dat jongeren kunnen beschikken over de juiste informatie en vaardigheden leren om zelf informatie te vinden en te interpreteren. Informatie & Advies in het jongerenwerk draagt hieraan bij, doordat zij jongeren de benodigde informatie verstrekt en de gelegenheid biedt om de benodigde informatievaardigheden te ontwikkelen. Vragenlijstonderzoek onder jongeren laat zien dat Informatie & Advies in het jongerenwerk effectiever is dan informatie en advies buiten het jongerenwerk voor wat betreft het vergroten van de maatschappelijke participatie van jongeren en even effectief is voor wat betreft het vergroten van de verantwoordelijkheid van jongeren en aanleren van informatievaardigheden.

In de huidige informatie- en participatiesamenleving neemt het belang van de informatie- en adviesfunctie van het jongerenwerk alleen maar toe. De meerwaarde van Informatie & Advies in het jongerenwerk is dat het jongeren bereikt die via de gebruikelijke bronnen (zoals vrienden, familie, internet, school, instanties, informatiepunten, en de gemeente) geen of onvoldoende informatie en advies ontvangen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3

Literatuur

  • Hazekamp, J., & Zande, I. v. d. (1992). Het jongerenwerk in hoofdlijnen. Uitgeverij Balans: Amsterdam.

    Google Scholar 

  • Idema, W. S., Krooneman, P. S., & Rigter, J. A. E. (2010). Evaluatie Bijzondere trajecten risicojongeren 2008–2009. Regioplan: Amsterdam.

    Google Scholar 

  • Koops, K., Metz, J. W., & Sonneveld, J. (2013). Wij zijn de brug naar zelf aan de slag gaan; Onderzoeksrapport over de werking en resultaten van Ambulant Jongerenwerk in de grote stad. Hogeschool van Amsterdam: Amsterdam.

    Google Scholar 

  • Metz, J. W. (2011). Kleine stappen, grote overwinningen; Jongerenwerk als historisch beroep met perspectief. Amsterdam: SWP.

    Google Scholar 

  • Metz, J. W. (2016). Informatie & Advies in het Nederlandse jongerenwerk. In W. F. Faché (red.). Jongereninformatie- en -advieswerk in Vlaanderen en Nederland (pag. 87–108). Antwerpen, Apeldoorn: Garant.

    Google Scholar 

  • Metz, J. W., & Sonneveld, J. (2012). De inloop als ingang; Onderzoeksrapport over de werking en de resultaten van De Inloop als werkwijze in het grootstedelijk jongerenwerk. Amsterdam: Youth Spot. (Vol. Aflevering)

    Google Scholar 

  • Metz, J. W., & Sonneveld, J. (2013). Het mooie is dat je er niet alleen voor staat; Individuele begeleiding van jongeren. Amsterdam: SWP.

    Google Scholar 

  • Montfoort, A. van, Opvoedhulp, S., & Schrikkergroep, W. (2010). NPT – LVB. Nieuwe perspectieven bij terugkeer. Nazorg en preventie van terugval voor jongeren met een lichtverstandelijke beperking na vrijheidsbeneming. http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/docs/knp/verbinding/pdf/gedragsproblemen_npt_lvb_brochure.pdf. Geraadpleegd op: 1 okt 2017.

    Google Scholar 

  • Noorda, J. (2003). Hangen, chillen of meer?; Over inloop in het jongerenwerk in Amsterdam. Amsterdam: Vrije Universiteit.

    Google Scholar 

  • Noorda, J. (2009). De staat van professioneel jeugd en jongerenwerk in Nederland. Utrecht: MO Groep.

    Google Scholar 

  • Noorda, J., & Vosskuhler, D. (1986). Een opleiding voor jongerenwerkers. In R. Veenbaas, J. Noorda, M. Borsjes & H. Westerhoff (red.). Jongeren op straat; Jongerenwerk in de jaren ’80. Den Haag: VUGA.

    Google Scholar 

  • Poel, Y. te (1997). De volwassenheid voorbij; Professionalisering van het jeugdwerk en de crisis in de pedagogische verhouding 1945–1975. Leiden: DSWO Press.

    Google Scholar 

  • Schaap, R., Todorovic, D., Awad, S., Manders, W., Sonneveld, J., & Metz, J. (2017). Onderzoek naar Informatie & Advies als specifieke methodiek van het grootstedelijk jongerenwerk; Portfolio Jongerenwerk aflevering 6. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam.

    Google Scholar 

  • Sonneveld, J., & Metz, J. (2015). Groepswerk met jongeren in de wijk. Amsterdam: SWP.

    Google Scholar 

  • Veenbaas, R., Noorda, J., Borsjes, M., & Westerhoff, H. (red.) (1986). Jongeren op straat. Jongerenwerk in de jaren ’80. Den Haag: VUGA.

    Google Scholar 

  • Vos, K. (2009). Handboek jongerenwerk. Stichting Dock: Amsterdam.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Willeke Manders.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Manders, W., Metz, J. Kern en meerwaarde van Informatie & Advies in het jongerenwerk. Jeugdbeleid 11, 263–270 (2017). https://doi.org/10.1007/s12451-017-0162-x

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12451-017-0162-x

Navigation