Skip to main content
Log in

Big!Move, beweging in gedrag van patiënt en huisarts

  • Implementatie
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

Overgoor L, Aalders M, Statius Muller I. Big!Move, beweging in gedrag van patiënt en huisarts. Huisarts Wet 2006;49(1):42-5.

Achtergrond In Amsterdam Zuidoost heeft het gezondheidscentrum Venserpolder het project Big!Move opgezet om door een verandering in het zorgaanbod een proces van gezondheidsbevordering op gang te brengen.

Interventie De doelgroep van het project bestaat uit bewoners van de wijk die kampen met overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten, spanningen en moeheid. Het verhogen van de bewegingsactiviteit is een effectieve interventie voor het verbeteren van hun gezondheid. Na selectie door de huisarts participeren deelnemers in een programma dat hen fysiek en mentaal in beweging brengt. De kernpunten zijn plezier, actie, groepsdynamiek en toenemende participatie.

Kwaliteitsmaten Effecten worden geregistreerd met behulp van de International classification of functioning. Hierbij is er ook aandacht voor het individueel en sociaal functioneren van een deelnemer.

Effecten Na afloop van het project voelden de deelnemers zich gezonder, waren actiever en namen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Het huisartsbezoek nam af en de sociale cohesie van de wijk werd vergroot. Er zijn in de wijk verschillende nieuwe bewegingsgroepen opgezet.

Conclusie Het begin van gedragsverandering kan goed door de huisarts ingezet worden, maar de uitvoering van programma’s vergt samenwerking in de eerste lijn.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Jansen J, Schuit AJ, Van der Lugt F. Tijd voor gezond gedrag. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2002.

    Google Scholar 

  • WHO. ICF, de internationale classificatie van het menselijk functioneren. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2002.

  • Johansson SE, Sundquist J. Change in lifestyle factors and their influence on health status and all-cause mortality. Int J Epidemiol 1999;28:1073-80.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Overgoor AG. Zorg en welzijn bijeen. Een nieuwe structuur voor de eerstelijnszorg. Med Contact 2003;23:938-41.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Louis Overgoor.

Additional information

Auteursgegevens

St. Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost, St. Venserpolder Eerste Lijns Gezondheidszorg, A. Doblinstraat 56 1102 VL Amsterdam Zuidoost: A.G. Overgoor, huisarts; M.C. Aalders, fysiotherapeut, projectleider Big!Move; I. Statius Muller, huisarts.

Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

About this article

Cite this article

Overgoor, L., Aalders, M. & Muller, I.S. Big!Move, beweging in gedrag van patiënt en huisarts. HUWE 49, 50–55 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03084600

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03084600

Navigation