Skip to main content

EEN CONTRACT OF SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

  • Chapter
  • First Online:
  • 1721 Accesses

Samenvatting

In het dagelijks leven kan een contract pas gesloten worden als er flink wat voorwerk is verricht: een proces van onderhandelen, loven en bieden, op elkaar afstemmen, is voorafgegaan. Men spreekt ook wel over het proces van contracteren, dat zijn afronding vindt in een tastbaar product: een schriftelijk of mondeling contract. Analoog hieraan kan wat tot nog toe in TGH-verband tussen werker en cliënt gebeurde (zie H. 3 en H. 4) worden beschouwd als een proces van contracteren. Probleemexploratie, uitleg over TGH, hoofdtaakformulering enzovoort zijn activiteiten die bouwstenen leveren voor de samenwerkingsovereenkomst die werker en cliënt sluiten.

Dit hoofdstuk gaat over het contract of de samenwerkingsovereenkomst in de hulpverlening in het algemeen en in TGH in het bijzonder (5.1). De termen contract en samenwerkingsovereenkomst worden daarbij door elkaar gebruikt. samenwerkingsovereenkomst is wellicht de beste omschrijving, maar een korter woord heeft voordelen. In paragraaf 5.2 komen argumenten voor het werken met een contract ter sprake, terwijl in paragraaf 5.3 wordt ingegaan op de voor- en nadelen van een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst ten opzichte van een mondelinge. En wie schrijft er trouwens, de werker of de cliënt? Uit enkele voorbeelden van TGH-samenwerkingsovereenkomsten in paragraaf 5.4 blijkt dat er, ondanks een identiek basisformat, aanmerkelijke verschillen kunnen zijn in uitwerking. Een contract is dan ook geen harnas. Afgesloten wordt met de vraag hoe rekkelijk of precies het contract wordt gehanteerd (5.5).

This is a preview of subscription content, log in via an institution.

Notes

  1. 1.

    Wanneer het gaat om een langdurige begeleidingsrelatie, zijn daarbinnen meerdere korte TGH-trajecten mogelijk. De doelen die van buitenaf gesteld worden (bijv. door kinderrechter of strafrechter) zijn dan overkoepelend.

  2. 2.

    Later in dit hoofdstuk wordt een kort voorbeeld gegeven van het werk van zo’n TGH-casemanagementgroep, geïnspireerd door Bailey-Dempsey (Jagt, 1998b).

Author information

Authors and Affiliations

Authors

5.1 Elektronisch aanvullend materiaal

Hieronder vindt u de link naar het elektronische aanvullende materiaal.

Verwerkingsopdrachten (PDF 367 KB)

Copyright information

© 2015 Bohn Stafleu van Loghum

About this chapter

Cite this chapter

Jagt, N., Jagt, L. (2015). EEN CONTRACT OF SAMENWERKINGSOVEREENKOMST. In: Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0902-3_5

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-368-0902-3_5

  • Published:

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-368-0901-6

  • Online ISBN: 978-90-368-0902-3

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics