Samenvatting
Evenals in andere sectoren van gezondheidszorg en welzijnswerk is in de praktijk van zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking de afgelopen jaren steeds meer aandacht ontstaan voor het werken met ‘levensverhalen’ en ‘levensboeken’. De narratieve benadering in zorgverlening maakt deel uit van een sinds enkele decennia opkomende stroming, waarin (levens)verhalen worden beschouwd als belangrijke toegangsweg tot kennis in de mens- en cultuurwetenschappen. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de narratieve benadering met name ingezet om zorgvragers beter te leren kennen in hun unieke identiteit, in hun eigen sociale context en in hun eigen wijzen van zinervaring en zingeving. Dat moet leiden tot een adequatere afstemming van zorgverleners en zorgaanbod op het eigen karakter en de unieke leefstijl van de zorgvrager. Het verwerven van dergelijke kennis is moeilijk, omdat een verstandelijke beperking het zorgvragers in veel gevallen onmogelijk maakt zich een samenhangend beeld te vormen van het eigen leven en van de betekenissen die voor hun leven bepalend zijn. Ook kunnen zij zich daarover moeilijk of helemaal niet uiten. De grote discontinuïteit in personen die kenmerkend is voor de huidige zorgcultuur brengt dan ook het gevaar mee dat levensverhalen van zorgvragers verloren raken. Ook familieleden, die voor de zorgverlener vaak onzichtbaar zijn, zijn zich nauwelijks bewust van hun rol als hoeders van het levensverhaal van hun gehandicapte familielid. In een psychotherapeutische context worden levensverhalen gebruikt om hiaten in het leven te herstellen, in deze context gaat het er vaak om het levensverhaal tevoorschijn te brengen, te bewaren en te behoeden. Bovendien kan de toenemende adhesie voor deze benadering onder zorgverleners en zorgvragers beschouwd worden als een ethisch gemotiveerde reactie op de bedrijfsmatige rationaliteit die zorgverlening reduceert tot een arrangement van meetbare en calculeerbare verrichtingen.
Similar content being viewed by others
Literatuur
Atkinson, D. et al. (red.) (2000). Good times, bad times: Women with learning difficulties telling their stories. Plymouth: BILD Publications.
Beek, F. van & Pagée, R. van (1998). Mijn levensboek: Voor kinderen die in een pleeggezin of groep wonen. Utrecht: Stichting Mobiel.
Gillman, M., Swain, J. & Heyman, B. (1997). Life history or ‘case’ history: The objectification of people with learning difficulties through the tyranny of professional discourses. Disability & Society 12(5), 675–693.
Habraken, J. (2000). Levensboek. Leende: Damon, i.s.m. Vizier-Saamvliet, dienst geestelijke verzorging.
Hewitt, H.L. (2000). A life story approach for people with profound learning disabilities. British Journal of Nursing 9(2), 90–95.
Meininger, H.P. (2003). Werken met levensverhalen: Een narratief-ethische verkenning. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan verstandelijke gehandicapten 29(2), 102–119.
Meininger, H.P. (2005). Narrative ethics in nursing for persons with intellectual disabilities. Nursing Philosophy 5(2), 106–118.
NZf, NVG, CELAZ, AKO (1994). Levensverhaal en levensbeschouwing in dezorg voor de mens met een verstandelijke handicap: Handreiking bij het in beeld brengen van het levensverhaal van de individuele bewoner. Utrecht: Nederlandse Zorgfederatie/ Nederlandse Vereniging voor Gehandicaptenzorg.
Oosterhout, T. van, Spit, Th. & Wouw, W. van de (1996). Mensen met een verhaal: Een narratief-pastorale benadering van mensen met een verstandelijke handicap. Hoevelaken: SGO.
Voortman, S. & Scheres, W. (s.a.). Levensboek. Amsterdam: Weerklank.
Copyright information
© 2007 Bohn Stafleu van Loghum
About this chapter
Cite this chapter
Meininger, H. (2007). 28 Levensverhalen en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In: De betekenis van levensverhalen. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6400-8_39
Download citation
DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-6400-8_39
Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten
Print ISBN: 978-90-313-4874-9
Online ISBN: 978-90-313-6400-8
eBook Packages: Dutch language eBook collection