Skip to main content

27 Biotechnologische ontwikkelingen in de orale biochemie ten behoeve van de patiëntenbehandeling

  • Chapter
Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid
  • 1027 Accesses

Samenvatting

Omdat het onderzoeksgebied van de tandheelkunde slechts een klein onderdeel vormt van het medisch onderzoek, spelen nieuwe ontwikkelingen op medisch-biotechnologisch terrein zich meestal niet in eerste instantie af binnen de tandheelkunde. Duidelijk is echter wel dat de nieuwe ontwikkelingen ook redelijk snel hun toepassingen gaan vinden binnen de tandheelkunde. Op de volgende gebieden zijn op niet al te lange termijn doorbraken te verwachten:

  • Met behulp van de moleculaire technieken zijn grote vorderingen gemaakt op het gebied van recombinant-DNA-techniek en genklonering. Daardoor is een groot aantal eiwitten en groeifactoren die in speeksel aanwezig zijn ter beschikking gekomen voor experimentele en in beperktere mate ook voor klinische toepassing.

  • Door de organisch-chemische synthese van peptiden kunnen vele functionele domeinen van biologisch actieve grote eiwitten inmiddels worden geanalyseerd en vervolgens ook worden toegepast. In het bijzonder vormen de antimicrobiële peptiden een hoopgevende toepassingsmogelijkheid voor de bestrijding van mondinfecties en -ontstekingen. Grote voordelen van deze peptiden zijn dat ze geen immunologische afweer oproepen in ons lichaam, dat ze proteolytisch afbreekbaar zijn en dat ze geen resistentie oproepen bij micro-organismen.

  • Voor weefselregeneratie vormen vooral de ontwikkelingen op het terrein van stamcelonderzoek een uitdaging om daarmee vanuit lichaamseigen cellen nieuwe celtypen en nieuw weefsel te laten groeien. Dit kan mogelijk een oplossing zijn voor patiënten bij wie de speekselklieren door een therapie (o.a. radiotherapie) of de ziekte zelf (bijv. het syndroom van Sjögren) zijn beschadigd.

  • Met behulp van gentransfer kunnen defecte genen en functionele eiwitten worden vervangen, zodat functieherstel kan optreden.

  • Met behulp van de micro-arraytechniek zal beter inzicht worden verkregen in de veranderingen die op genniveau optreden bij beginnende pathologische ontregeling.

In 1987 poneerden Levine e.a. in een review het volgende:

‘Kennis van de structuur en functie van de speekselglycoproteïnen zullen de logische basis vormen voor de ontwikkeling van speekselsubstituten, hetzij voor de versterking van de beschermende kwaliteiten van de tandpellicle, hetzij voor de modulatie van tandplaquevorming. De taak van oligosacharideketens van glycoproteïnen moet als een sleutel worden beschouwd in de samenstelling van speekselsubstituten voor toepassing bij patiënten met xerostomie. Daarnaast zouden oligosachariden de selectieve vasthechting van ‘niet-pathologische’ flora zoals van S. sanguis kunnen bevorderen.’

Tabak schreef in 1989 over de toekomstige ontwikkeling van speekselsubstituten:

‘Het ligt nu binnen het bereik van de moderne biochemie om hybride vormen van moleculen te synthetiseren, waarbij functionele domeinen van verschillende speekselbeschermingsfactoren kunnen worden gecombineerd. Nog opwindender zou het zijn om genspecifieke modulatoren te ontwikkelen, die de expressie van geschikte speekseleiwitten, indien gewenst, kunnen stimuleren.’

Nu, bijna twintig jaar later, zijn de geschetste mogelijkheden van de biotechnologie dichtbij gekomen. Met andere woorden: het is de verwachting dat in de nabije toekomst speekselsubstituten zullen worden gemaakt die op geleide van de onderliggende afwijking de volgende ingrediënten zouden kunnen bevatten:

  • aids: histatinen, cystatinen, antilichamen;

  • tanderosie: mucinen en fosfoproteïnen;

  • cariës: mucinen, cystatinen, antilichamen;

  • xerostomie: mucinen, histatinen, cystatinen, antilichamen.

Mandel (1993) heeft in de jaren negentig beschreven dat de commercialisering de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van speekselonderzoek is. Financiële ondersteuning via de industrie ontsluit ook de weg naar nieuw onderzoek. De belangstelling voor nieuwe ontwikkelingen in de bereiding van mondspoeldranken en speekselsubstituten neemt voortdurend toe, vooral omdat de toepassing van speekseleiwitten en hun modificaties mondoverstijgend lijkt te zijn. Speekselgroeifactoren zijn ook van belang voor de ontwikkeling en het herstel van weefsels buiten de mondholte (zie hoofdstuk 11). Peptide-antibiotica (zie hoofdstuk 7) kunnen overal in ons lichaam worden toegepast waar infecties zijn. Het hoogmoleculaire mucine MUC5B komt ook in de luchtwegen en het darmlumen voor. Lactoferrine komt meer in moedermelk voor dan in speeksel. Uit deze opsomming blijkt dat moleculair mondonderzoek als basis kan dienen voor onderzoek elders in ons lichaam.

De huidige mondspoelvloeistoffen geven alleen tijdelijk verlichting van mondklachten, maar dienen niet als geneesmiddel. Het enige speekselsubstituut dat geregistreerd staat als geneesmiddel is Saliva Orthana®. Deze orale vloeistof is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door het gezamenlijk onderzoek in de orale biochemie van de RUG en de VU (prof. dr. E.J. ’s Gravenmade en prof. dr. P.A. Roukema). Inmiddels zijn onder andere in de sectie Orale Biochemie nieuwe wegen geopend om mondspoeldranken samen te stellen, waardoor bescherming van de orale weefsels beter wordt gewaarborgd. Allereerst is gelet op de stromingseigenschappen van speekselmucinen, waardoor zij zich in de mondholte kunnen verspreiden over de verschillende weefseloppervlakken. Hierbij werd gevonden dat sublinguale mucinen (MUC5B) naast viskeuze ook elastische eigenschappen hebben (zie hoofdstuk 8). Op grond van deze bevinding werden natuurlijke en synthetische polymeren geselecteerd op hun visco-elastische eigenschappen. Vooral de natuurlijke gommen (zoals guargom en xanthaangom) en de polyacrylzuren blijken geschikt te zijn als basis van speekselsubstituten. Naar aanleiding van dit gegeven is een nieuwe formule opgesteld voor een speekselsubstituut met xanthaangom, dat onder de naam Xialine® verkrijgbaar is.

In het bijzonder geeft de bevinding dat speeksel van nature rijk is aan ontstekingsremmende en antimicrobiële eiwitten, zoals cystatinen, defensinen, cathelicidine en histatinen, richting aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie mondspoelvloeistoffen, die niet slechts bevochtigend werken, maar ook beschermende biologische activiteit hebben. Het op grote schaal produceren van cystatinen (met behulp van recombinant-DNA) en histatinen (door middel van peptidesynthese) is al mogelijk gebleken. Het is aannemelijk dat deze producten in de nabije toekomst een toepassing zullen vinden in mondspoelvloeistoffen en speekselsubstituten, die bij voorkeur worden toegesneden op de specifieke speekselinsufficiëntie van de individuele patiënt.

Daarnaast is voor de biotechnologie ook van belang het speeksel van de medicinale bloedzuiger Hirudo medicinalis, dat antibloedstollings- en antizwellingseiwitten bevat (zie hoofdstuk 28). Het antitrombotische eiwit hirudine staat in de belangstelling in verband met genetische manipulatie (Fackelman, 1991; Ribeiro en Francischetti, 2003). Daarnaast bevat speeksel van de muskiet Aedes aegypti purinenucleotidase, dat ook betrokken is bij de vertering van bloed van de gastheer (Ribeiro en Valenzuela, 2003). Ook de plasminogeenfactor van vleermuisspeeksel, die fibrine sneller oplost dan humaan plasminogeen, is biotechnologisch van belang (Gardell e.a., 1991). De antibloedstollingsfactor van speeksel van de teek kan een belangrijke toepassing krijgen door genetische manipulatie (Waxman e.a., 1990). Ook andere eiwitten zijn aanwezig in speeksel van bloedzuigende insecten, zoals biogeen aminebindend eiwit (Andersen e.a., 2003).

Kortom, in de komende jaren zal de belangstelling voor speeksel vanuit de farmaceutische industrie alleen nog maar toenemen, vooral gezien de potentieel mondoverstijgende functionele eigenschappen van de speekseleiwitten.

Ook het toonaangevende onderzoeksinstituut NIH (National Institutes of Health) uit de Verenigde Staten van Amerika heeft de laatste jaren een toenemende belangstelling getoond voor speekselonderzoek. Dit heeft onder andere geresulteerd in subsidies voor het opzetten van een aantal centra voor protenomics- en genomicsonderzoek, in subsidies voor de toepassing van deze methodieken ten behoeve van de vroegdiagnostiek van aandoeningen (o.a. orale carcinomen, syndroom van Sjögren, parodontaal verval) en subsidies voor een systematische aanpak van speekselklierproblematiek door bundeling van dierexperimentele, klinische en mathematische kennis (modelvorming). Met andere woorden: speeksel(klier)onderzoek staat meer in de (inter)nationale belangstelling dan lang het geval is geweest.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Chapter
USD 29.95
Price excludes VAT (USA)
  • Available as PDF
  • Read on any device
  • Instant download
  • Own it forever
eBook
USD 99.00
Price excludes VAT (USA)
  • Available as EPUB and PDF
  • Read on any device
  • Instant download
  • Own it forever

Tax calculation will be finalised at checkout

Purchases are for personal use only

Institutional subscriptions

Literatuur

  • Agre P. Aquaporin water channels (Nobel Lecture). Angew. Chem. Int. Ed. 43, (2004)4278–4290.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Amado F.M.L., R.M.P. Vitorino, P.M.D.N. Domingues, M.J.C. Lobo en J.A.R. Duarte. Analysis of the human saliva proteome. Expert Rev. Proteomics 2, (2005)521–539.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Andersen J.F., I.M.B. Francischetti, J.G. Valenzuele, P. Schuck en J.B.C. Ribeiro. Inhibition of hemostasis by a high affinity biogenic aminebinding protein from saliva of a blood-feeding insect. J. Biol. Chem. 278, (2003)4611–4617.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Baum B.J. en B.C. O’Connell. In vivo gene transfer to salivary glands. Crit. Rev. Oral Biol. Med. 10, (1999)276–283.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Baum B.J. en S.D. Tran. Synergy between genetic and tissue engineering: creating an artificial salivary gland. Periodontology 2000 41, (2006)218–223.

    Article  Google Scholar 

  • Baum B.J., S.D. Tran en S. Yamano. The impact of gene therapy on dentistry. J. Am. Dent. Ass. 133, (2002)35–44.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Baum B.J., R.B. Wellner en C. Zheng. Gene transfer to salivary glands. Int. Rev. Cytology 213, (2002)93–146.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Bobek L.A., X. Wang en M.J. Levine. Efficient production of biologically active human salivary cystatins in Escherichia coli. Gene 123, (1993a)203–210.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Bobek L.A., H. Tsai, A.R. Biesbrock en M.J. Levine. Molecular cloning, sequence, and specificity of expression of the gene encoding the low molecular weight human salivary mucin (MUC7). J. Biol. Chem. 268, (1993b)20563–20569.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Cole A.M. en T. Ganz. Human antimicrobial peptides: analysis and application. BioTechniques 29, (2000)822–831.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • David R., E. Shai, D.J. Aframian en A. Palmon. Isolation and cultivation of integrin α6β1-expressing salivary gland graft cells: A model for use with an artificial salivary gland. Tissue Engin. 14, (2008)331–337.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • De Lucca A.J. en T.J. Walsh. Antifungal peptides: novel therapeutic compounds against emerging pathogens. Antimicrob. Agents Chemother. 43, (1999)1–11.

    PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Fackelman K.A. Bloodsuckers reconsidered. Science News 139, (1991)172–173.

    Article  Google Scholar 

  • Fong D., T. Kartasova, F. Sloane en M.M. Chan. Bacterial expression of human cysteine proteinase inhibitor Stefin A. FEBS Letters, 257, (1989)55–58.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Giacometti A., O. Cirioni, M. Simona del Prete, A. Mataloni Paggi, M.M. D’Errico en G. Scalise. Combination studies between polycationic peptides and clinically used antibiotics against Grampositive and Gram-negative bacteria. Peptides 21, (2000)1155–1160.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Gardell S.J., D.R. Ramjit, I.I. Stabilito, T. Fujita, J.J. Lynch, G.C. Cuca, e.a. Effective thrombolysis without marked plasminemia after bolus intravenous administration of vampire bat salivary plasminogen activator in rabbits. Circulation 84, (1991)244–253.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Giles F.J., R. Redman, S. Yazji en L. Bellm. Iseganan HCl: a novel antimicrobial agent. Expert Opin. Investig. Drugs 11, (2002)1–10.

    Article  Google Scholar 

  • Gresz V., C.J. Ferguson, P.T. Hurley, B. Burghardt, G. Varga, T. Zelles, e.a. Aquaporin water channel expression in human salivary glands. J. Physiol. 526P, (2000)9P.

    Google Scholar 

  • Groosman E., B. van Tol en G.A. van der Weijden. Chemische plaqueremmers. Het gebruik in mondspoelmiddelen en tandpasta’s. Ned. Tijdschr. Tandheelkd. 101, (1994)177–179.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Grubb A., M. Abrahamson, I. Olafsson, J. Trojnar, R. Kasprzykowska, F.Kasprzykowski, e.a. Synthesis of cysteine proteinase inhibitors structurally based on the proteinase interacting N-terminal region of human cystatin-C. Biol. Chem. Hoppe-Seyler 371, (1990)137–144.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Guo T., P.A. Rudnick, W.J. Wang, C.S. Lee, D.L. Devoe en B.M. Balgley. Characterization of the human salivary proteome by capillary isoelectric focusing/nanoreversed-phase liquid chromatography coupled with ESI-tandem MS. J. Proteome Res. 5, (2006)1469–1478.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Gusman H., J. Travis, E.J. Helmerhorst, J. Potempa, R.F. Troxler en F.G. Oppenheim. Salivary histatin 5 is an inhibitor of both host and bacterial enzymes implicated in periodontal disease. Infect. Immun. 69, (2001)1402–1408.

    Article  CAS  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Hardt M., L.R. Thomas, S.E. Dixon, G. Newport, N. Agabian, A. Parkobphol, e.a. Toward defining the human parotid gland salivary proteome and peptidome: Identification and characterization using 2D SDS-PAGE, ultrafiltration, HPLC, and mass spectrometry. Biochemistry 44, (2005)2885–2899.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Helmerhorst E.J. en F.G. Oppenheim. Saliva: a dynamic proteome. J. Dent. Res. 86, (2007)680–693.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Hirtz C., F. Chevalier, D. Centeno, V. Rofidal, J.-C. Egea, M. Rossignol, e.a. MS characterization of multiple forms of alpha-amylase in human saliva. Proteomics 5, (2005)4597–4607.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Hof W. van ’t, I.M. Reijnders, E.J. Helmerhorst, E. Walgreen-Weterings, I.M. Simoons-Smit, E.C.I. Veerman, e.a. Synergistic effects of low doses of histatin 5 and its analogues on amphotericin B antimycotic activity. Ant. Leeuwenh. 78, (2000)163–169.

    Article  Google Scholar 

  • Hoque A.T.M.S., S. Yamano, L. Baccaglini en B.J. Baum. Using salivary glands as a tissue target for gene therapeutics. J. Drug Targeting 9, (2001)485–494.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Hu S., Y. Xie, P. Ramachandran, R.R. Ogorzalek Loo, Y. Li, J.A. Loo en D.T. Wong. Large-scale identification of proteins in human salivary proteome by liquid chromatography/mass spectrometry and two-dimensional gel electrophoresis-mass spectrometry. Proteomics 5, (2005)1714–1728.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Hu S., Y. Li, Y. Wang, Y. Xie, K. Tjon, L. Wolinsky, e.a. Human saliva proteome and transcriptome. J. Dent. Res. 85, (2006)1129–1133.

    Article  CAS  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Hu S., J.A. Loo en D.T. Wong. Human saliva proteome analysis and disease biomarker discovery. Expert Rev. Proteomics 4, (2007)531–538.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Huang C.-M. Comparative proteomic analysis of human whole saliva. Archs Oral Biol. 49, (2004)951–962.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Imatani T., T. Kato, K. Minaguchi en K. Okuda. Histatin 5 inhibits inflammatory cytokine induction from human gingival fibroblasts by Porphyromonas gingivalis. Oral Microbiol. Immunol. 15, (2000)378–382.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Ishikawa Y., G. Cho, Z. Yuan, M.T. Skowronski, Y. Pan en H. Ishida. Water channels and zymogen granules in salivary glands. J. Pharmacol. Sci. 100, (2006)495–512.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Kagami H., S. Wang en B. Hai. Restoring the function of salivary glands. Oral Dis. 14, (2008)15–24.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Kwan R.C.H., H.F. Leung, P.Y.T. Hon, H.C.F. Cheung, K. Hirota en R. Renneberg. Amperometric biosensor for determining human salivary phosphate. Analyt. Biochem. 343, (2005)263–267.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Levine M.J., A. Aguirre, M.N. Hatton en L.A. Tabak. Artificial salivas: present and future. J. Dent. Res. 66, (1987)693–698.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Li Y., X. Zhou, M.A.R. St. John en D.T. Wong. RNA profiling of cell-free saliva using microarray technology. J. Dent. Res. 83, (2004)199–203.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Lodde B.M., B.J. Baum, P.P. Tak en G. Illei. Experience with experimental biological treatment and local gene therapy in Sjögren’s syndrome: implications for exocrine pathogenesis and treatment. Ann. Rheum. Dis. 65, (2006)1406–1413.

    Article  CAS  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Lodde B.M., F. Mineshiba, J. Wang, A.P. Cotrim, S. Afione en B.J. Baum. Effect of human vasoactive intestinal peptide gene transfer in a murine model of Sjögren’s syndrome. Ann. Rheum. Dis. 65, (2006)195–200.

    Article  CAS  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Mandel I.D. A contemporary view of salivary research. Crit. Rev. Oral Biol. Med. 4, (1993)599–604.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Mickels N., C. McManus, J. Massaro, P. Friden, V. Braman, R. D’Agostino, e.a. Clinical and microbial evaluation of a histatin-containing mouthrinse in humans with experimental gingivitis. J. Clin. Periodontol. 28, (2001)404–410.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Murakami Y., Y. Xu, E.J. Helmerhorst, G. Ori, R.F. Troxler, E.T. Lally, e.a. Inhibitory effect of synthetic histatin 5 on leukotoxin from Actinobacillus actinomycetemcomitans. Oral Microbiol. Immunol. 17, (2002)143–149.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Nieuw Amerongen A. van en E.C.I. Veerman. Current therapies for xerostomia and salivary gland hypofunction associated with cancer therapies. Supp. Care Cancer 11, (2003)226–231.

    CAS  Google Scholar 

  • Reijden W.A. van der, H. van der Kwaak, A. Vissink, E.C.I. Veerman en A. van Nieuw Amerongen. Treatment of xerostomia with polymer-based saliva substitutes in patients with Sjögren’s syndrome. Arthritis Rheum. 39, (1996)57–63.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Ribeiro J.M.C. en I.M.B. Francischetti. Role of arthropod saliva in blood feeding: Sialome and post-sialome perspectives. Annu. Rev. Entomol. 48, (2003)43–88.

    Article  Google Scholar 

  • Ribeiro J.M.C. en J.G. Valenzuela. The salivary purine nucleosidase of the mosquito, Aedes aegypti. Insect Biochem. Mol. Biol. 33, (2003)13–22.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Rothstein D.M., P. Spacciapoli, L.T. Tran, T. Xu, F.D. Roberts, M. Dalla Serra, e.a. Anticandida activity is retained in P-113, a 12-amino-acid fragment of histatin 5. Antimicrob. Agents Chemother. 45, (2001)1367–1373.

    Article  CAS  PubMed Central  PubMed  Google Scholar 

  • Ruissen A.L.A., J. Groenink, C.H. Lommerse, W. van ’t Hof, E.C.I. Veerman en A. van Nieuw Amerongen. Effects of carbohydrate polymers applicable in saliva substitutes on the anti-Candida activity of a histatin-derived peptide. Archs. Oral Biol. 47, (2002)749–756.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Schipper R., A. Loof, J. de Groot, L. Harthoorn, E. Dransfield en W. van Heerde. SELDI-TOF-MS of saliva: Methodology and pre-treatment effects. J. Chromatography 847, (2007)45–53.

    CAS  Google Scholar 

  • Spek J.C. van der, G.D. Offner, R.F. Troxler en F.G. Oppenheim. Molecular cloning of human submandibular histatins. Archs. Oral Biol. 35, (1990)137–143.

    Article  Google Scholar 

  • Strietzel F.P., R. Martin-Granizo, S. Fedele, L. Lo Russo, M. Mignogna, P.A. Reichart, e.a. Electrostimulating device in the management of xerostomia. Oral Dis. 13, (2007)206–213.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Tabak L.A. en W.H. Bowen. Roles of saliva (pellicle), diet, and nutrition on plaque-formation. J. Dent. Res. 68, (1989)1560–1566.

    Google Scholar 

  • Thakkar S.S. Researchers make slow headway in managing dry mouth. J. Natl. Cancer Inst. 89, (1997)1337–1338.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Tran S.D., T. Sugito, G. DiPasquale, A.P. Cotrim, B.C. Bandyopadhyay, K. Riddle, e.a. Re-engineering primary epithelial cells from rhesus monkey parotid glands for use in developing an artificial salivary gland. Tissue Engin. 12, (2006)2939–2948.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Vissink A., F.R. Burlage, F.K.L. Spijkervet, J. Jansma en R.P. Coppes. Prevention and treatment of the consequences of head and neck radiotherapy. Crit. Rev. Oral Biol. Med. 14, (2003)213–225.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Vitorino R., M.J.C. Lobo, A.J. Ferrer-Correira, J.R. Dubin, K.B. Tomer, P.M. Domingues, e.a. Identification of human whole saliva protein components using proteomics. Proteomics 4, (2004)1109–1115.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Walz A., K. Stühler, A. Wattenberg, E. Hawranke, H.E. Meyer, G. Schmalz, e.a. Proteome analysis of glandular parotid and submandibular-sublingual saliva in comparison to whole human saliva by two-dimensional gel electrophoresis. Proteomics 6, (2006)1631–1639.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Waxman L., D.E. Smith, K.E. Arcuri en G.P. Vlasuk. Tick anticoagulant peptide (TAP) is a novel inhibitor of blood coagulation factor Xa. Science 248, (1990)593–596.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Wellner R.B., S. Hong, A.P. Cotrim, W.D. Swaim en B.J. Baum. Modifying the NH2 and COOH termini of aquaporin-5: Effects on localization in polarized epithelial cells. Tissue Engin. 11, (2005)1449–1457.

    Article  CAS  Google Scholar 

  • Wilmarth P.A., M.A. Riiviere, D.L. Rustvold, J.D. Lauten, T.E. Madden en L.L. David. Two-dimensional liquid chromatography study of the human whole saliva proteome. J. Proteome Res. 3, (2004)1017–1023.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Wong D.T. Towards a simple, saliva-based test for the detection of oral cancer. Expert Rev. Mol. Diagn. 6, (2006)267–272.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Xie H.W., N.L. Rhodus, R.J. Griffin, J.V. Carlis en T.J. Griffin. A catalogue of human saliva proteins identified by free flow electrophoresis-based peptide separation and tandem mass spectrometry. Mol. Cell. Proteomics 4, (2005)1826–1830.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Yamano S., L.-Y. Huang, C. Ding, J.A. Chiorini, C.M. Goldsmith, R.B. Wellner, e.a. Recombinant adenoassociated virus serotype 2 vectors mediate stable interleukin 10 secretion from salivary glands into the bloodstream. Human Gen Ther. 13, (2002)287–298.

    Article  CAS  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

Copyright information

© 2008 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

About this chapter

Cite this chapter

van Nieuw Amerongen, A. (2008). 27 Biotechnologische ontwikkelingen in de orale biochemie ten behoeve van de patiëntenbehandeling. In: Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6317-9_27

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-6317-9_27

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-313-5173-2

  • Online ISBN: 978-90-313-6317-9

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics