Skip to main content

Opleidingen op het gebied van vrouwenhulpverlening

enkele impressies

  • Chapter
Vrouwenhulpverlening 1975-2000

Tegenwoordig bestaan er minder opleidingen op het gebied van vrouwenhulpverlening (Vhv) dan eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Toch is er sinds 1975 een hoop ten goede veranderd op dit gebied. Toen was het bespreekbaar maken van verschillen tussen mannen en vrouwen en de gevolgen die deze verschillen hadden voor verschillende beleidssectoren – waaronder hulpverlening en gezondheidszorg – lang niet zo vanzelfsprekend.Weliswaar had Nederland net de tweede feministische golf achter de rug, maar dit betekende niet dat hulpverlenings- en zorgopleidingen binnen sociale academies, voortgezette opleidingen, medische, psychologische en (ped)agogische faculteiten direct besloten de uitgangspunten van het feminisme te integreren in hun curricula. Wel kregen – en namen – docenten her en der de ruimte om Vhv aan de orde te stellen. Structurele, dus gegarandeerde, ruimte was er echter niet. Dit hoofdstuk schetst aan de hand van het perspectief van zes vrouwen die betrokken waren bij deze nieuwe vorm en inhoud van onderwijs een beeld van de opkomst en aandacht voor Vhv binnen academische en hogere beroepsopleidingen. De vrouwen beschrijven wie zij zijn en wat ze deden. Als zodanig geeft dit verhaal de opvattingen weer van zes vrouwen uit reguliere en alternatieve opleidingen, die direct of indirect met de Vhv te maken hadden. Met als inzet herkenning bieden en impressies geven van deze roerige tijd vol enthousiasme.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Institutional subscriptions

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

Similar content being viewed by others

Literatuur

  1. Ellen de Waard en Pauline Krebbers, ‘Hoogleraar vrouwenhulpverlening Richters: “Vrouwen worden ziek van geweld ”’, Lokaal Kabaal, 1995 (5). Richters' oratie Our bodies, our selves? Bespiegelingen omtrent het verschijnen en verdwijnen van het subject is in 1998 gepubliceerd in het Tijdschrift voor Genderstudies, 18 (1), pp. 34–48.

    Google Scholar 

  2. Anja Meulenbelt, ‘Van binnen uit. Over de relatie vrouwen en welzijnswerk’, in: FemSoc Schrijfcollectief Vlijtig Liesje, Van binnen uit, Vrouwen over welzijnswerk en zelforganisaties (Amsterdam: Sara 1978), pp. 15–44.

    Google Scholar 

  3. Lisbeth Verharen en AndréNicolasen, Maatschappelijk werk in de breedte (Houten: Bohn Stafleu van Loghum).

    Google Scholar 

  4. Zie ook Kortram, ‘Multicultureel werken’, dit boek.

    Google Scholar 

  5. Zie Van Mens-Verhulst en Waaldijk, ‘Vrouwenhulpverlening in Nederland’, dit boek; Van Mens-Verhulst, ‘Vrouwen(zelf)hulp’, dit boek.

    Google Scholar 

  6. Zie Van Mens-Verhulst, ‘Vrouwen(zelf)hulp’, dit boek.

    Google Scholar 

  7. Zie Van Mens-Verhulst & Waaldijk, ‘Vrouwenhulpverlening in Nederland’, dit boek.

    Google Scholar 

  8. Suzie Orbach, Mooi dik is niet lelijk. Een anti-dieet handleiding voor eetverslaving (Baarn: Anthos 1978).

    Google Scholar 

  9. Zie Kortram, ‘Multicultureel werken’, dit boek.

    Google Scholar 

  10. Begin van de jaren 80 was Gail Pheterson, die ook aan de wieg van de Fort-groepen had gestaan, het project ‘Bondgenootschap en bevrijding’ gestart, met studenten en collega”s van het Ivabo en Rijksuniversiteit Utrecht (vakgroep Psychologie). Nog jaren later bleken deelnemers en deelneemsters daar met veel waardering aan terug te denken: het was ‘diversiteit avant la lettre’. Gail Pheterson, ‘Bondgenootschap tussen vrouwen: een theoretiese en empiriese analyse van onderdrukking en bevrijding’, Psychologie en Maatschappij, 1982, 6 (3), pp. 398–424. Voor ervaringen bij’Vrouwen en welzijnswerk’, zie Aerts, A. e.a. (1986).

    Google Scholar 

  11. Zie Naezer, ‘De Maan’, dit boek.

    Google Scholar 

  12. Zie Van Mens-Verhulst, ‘Vrouwen(zelf)hulp’, dit boek.

    Google Scholar 

  13. Zie Van Mens-Verhulst, ‘Vrouwen(zelf)hulp’, dit boek.

    Google Scholar 

  14. Zie Van Mens-Verhulst, ‘De kleine integratie’, dit boek.

    Google Scholar 

  15. Joint.

    Google Scholar 

  16. JaarverslagenTransact, 1996, 1997, 1998. In bezit van Van Mens-Verhulst.

    Google Scholar 

  17. Zie ook Van Mens-Verhulst, ‘De kleine integratie’, dit boek.

    Google Scholar 

  18. Janneke van Mens-Verhulst, Werken aan de hulpverlening. Van tweerichtingsverkeer naar kruispuntdenken. www.vanmens.info.nl/verhulst/diversiteit. Toegang 1 februari 2008.

  19. Janneke van Mens-Verhulst, ‘Het vals plat van het diversiteitsdenken’, in: Maarten van der Linde (red.) Hoe anders mag de ander zijn? Horstcahier 30 (Amersfoort: Hogeschool Utrecht 2007), pp. 9–27. Ook beschikbaar op www.vanmens.info.nl/verhulst/diversiteit. Toegang 29 april 2008.

  20. www.kenniscentrumSDMO.nl of www.umcn.nl/professional/,onder afdelingen/vrouwenstudies medische wetenschappen. Toegang 29 april 2008.

  21. Toine Lagro-Janssen, ‘De integratie van de factor sekse binnen het basiscurriculum Geneeskunde’, Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, 2002 (4), pp. 269–271; Linda Mans, Petra Verdonk en Toine Lagro-Janssen, ‘De integratie van de factor sekse in het basiscurriculum geneeskunde van het UMC St Radboud’, Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, 22 (5), pp. 235–243.

    Google Scholar 

Download references

Authors

Editor information

Janneke van Mens-Verhulst Berteke Waaldijk

Copyright information

© 2008 Bohn Stafleu van Loghum

About this chapter

Cite this chapter

van Gorp, C. (2008). Opleidingen op het gebied van vrouwenhulpverlening. In: van Mens-Verhulst, J., Waaldijk, B. (eds) Vrouwenhulpverlening 1975-2000. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6307-0_14

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-6307-0_14

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-313-5542-6

  • Online ISBN: 978-90-313-6307-0

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics