Advertisement

Peroxyl Radicals in Aqueous Media

  • C. von Sonntag
Part of the Basic Life Sciences book series (BLSC, volume 49)

Abstract

Oxygen is almost always present in our environment, and radicals that are formed by biochemical processes or by UV or ionizing radiation are likely to be converted into the corresponding peroxyl radicals. The living cell contains about 70% water, hence, the aqueous medium predominates. Many biologically important molecules such as DNA have an aqueous surrounding.

Keywords

Peroxyl Radical Pulse Radiolysis Kinetic Isotope Effect Diisopropyl Ether Concerted Reaction 
These keywords were added by machine and not by the authors. This process is experimental and the keywords may be updated as the learning algorithm improves.

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

References

  1. 1.
    C. von Sonntag, “The Chemical Basis of Radiation Biology” London: Taylor and Francis (1987).Google Scholar
  2. 2.
    S. Das, M.N. Schuchmann, H.-P. Schuchmann, and C. von Sonntag, The production of the superoxide radical anion by the OH radical-induced oxidation of trimethylamine in oxygenated aqueous solution. The kinetics of the hydrolysis of (hydroxymethyl)dimethylamine. Chem. Ber. 120:319 (1987).CrossRefGoogle Scholar
  3. 3.
    E. Bothe and D. Schulte-Frohlinde, Reaction of dihydroxymethylradical with molecular oxygen in aqueous solutions. Z. Naturforsch. 35b:1035 (1980).Google Scholar
  4. 4.
    E. Bothe, D. Schulte-Frohlinde, and C. von Sonntag, Kinetics of HO2 · elimination from peroxyl radicals derived from glucose and polyhydric alcohols. J. Chem. Soc. Perkin Trans.II: 416 (1978).Google Scholar
  5. 5.
    S. Das, O. J. Mieden, X.-M. Pan, M. Repas, M. N. Schuchmann, H.-P. Schuchmann, C. von Sonntag, and H. Zegota, following paper.Google Scholar
  6. 6.
    E. Bothe, M. N. Schuchmann, D. Schulte-Frohlinde, and C. von Sonntag, HO2 · elimination from α-hydroxyalkylperoxyl radicals in aqueous solution. Photochem. Photobiol. 28:639 (1978).CrossRefGoogle Scholar
  7. 7.
    S. Abramovitch and J. Rabani, Pulse radiolytic investigations of peroxy radicals in aqueous solutions of acetate and glycine. J. Phys. Chem. 80:1562 (1976).CrossRefGoogle Scholar
  8. 8.
    E. Bothe, G. Behrens, and D. Schulte-Frohlinde, Mechanism of the first order decay of 2-hydroxypropyl-2-peroxyl radicals and of O2 formation in aqueous solution. Z. Naturforsch. 32b:886 (1977).Google Scholar
  9. 9.
    M. N. Schuchmann and C. von Sonntag, Hydroxyl radical-induced oxidation of diisopropyl ether in oxygenated aqueous solution. A product and pulse radiolysis study. Z. Naturforsch. 42b:495 (1987).Google Scholar
  10. 10.
    J. E. Bennett, D.M. Brown, and B. Mile, Studies by electron spin resonance of the reactions of alkylperoxy radicals. Part 2. Equilibrium between alkylperoxy radicals and tetroxide molecules. Trans. Faraday Soc. 66:397 (1970).CrossRefGoogle Scholar
  11. 11.
    G. A. Russell, Deuterium-isotope effects in the autoxidation of aralkyl hydrocarbons. Mechanism of the interaction of peroxy radicals. J. Am. Chem. Soc. 79:3871 (1957).CrossRefGoogle Scholar
  12. 12.
    E. Bothe and D. Schulte-Frohlinde, The bimolecular decay of the α-hydroxymethylperoxyl radicals in aqueous solution. Z. Naturforsch. 33b:786 (1978).Google Scholar
  13. 13.
    H. Zegota, M.N. Schuchmann, and C. von Sonntag, Cyclopentylperoxyl and cyclohexylperoxyl radicals in aqueous solution. A study by product analysis and pulse radiolysis. J. Phys. Chem. 88:5589 (1984).CrossRefGoogle Scholar
  14. 14.
    M. N. Schuchmann and C. von Sonntag, Hydroxyl radical-induced oxidation of 2-methyl-2-propanol in oxygenated aqueous solution. A product and pulse radiolysis study. J. Phys. Chem. 83:780 (1979).CrossRefGoogle Scholar
  15. 15.
    H.-P. Schuchmann and C. von Sonntag, Photolysis at 185 nm of dimethyl ether in aqueous solution: Involvement of the hydroxymethyl radical. J. Photochem. 16:289 (1981).Google Scholar
  16. 16.
    H.-P. Schuchmann and C. von Sonntag, Methylperoxyl radicals: A study of the γ-radiolysis of methane in oxygenated aqueous solutions. Z. Naturforsch. 39b:217 (1984).Google Scholar
  17. 17.
    E. Bothe, G. Behrens, E. Böhm, B. Sethuram, and D. Schulte-Frohlinde, Hydroxyl radical-induced strand break formation of poly(U) in the presence of oxygen. Comparison of the rates as determined by conductivity, ESR and rapid-mix experiments with a thiol. Int. J. Radiat. Biol. 49:57 (1986).CrossRefGoogle Scholar

Copyright information

© Plenum Press, New York 1988

Authors and Affiliations

  • C. von Sonntag
    • 1
  1. 1.Max-Planck-Institut für StrahlenchemieMülheim/RuhrW. Germany

Personalised recommendations