Chiral Organocatalysts for Enantioselective Photochemical Reactions

Conference paper
Part of the Ernst Schering Foundation Symposium Proceedings book series (SCHERING FOUND, volume 2007/2)


In this account the development of chiral organocatalysts for enantioselective photochemical reactions is described from a personal perspective. The need for enantioselective photochemical reactions is immediately linked to the challenge of establishing the first stereogenic centre in a molecule by organic photochemistry. Hydrogen bonds were identified as ideal means to embed a prochiral substrate into a chiral environment. The combination of a binding site with a suitable chiral architecture led to the generally applicable chiral template 12, which has been amply employed in photochemical reactions. Examples of its use are discussed in this report. It was shown that the general working mode of such a template can also be applied to radical reactions, irrespective of whether the radical chain process is initiated photolytically or chemically. While the robustness of template 12 allows for its almost quantitative recovery and its reuse, it has so far been used in a catalytic sense only in a single case. For the development of photochemical organocatalysts it was proposed to prepare modified templates, in which a light-collecting device acts simultaneously as sensitiser and as a steric shield. A prototype 40 for such a template was devised and it was shown that it can indeed induce catalytic turnover in a photoinduced electron transfer reaction.


Enantiomeric Excess Photoinduced Electron Transfer Dimethyl Fumarate Stereogenic Centre Face Differentiation 


  1. Achenbach TV, Slater EP, Brummerhop H, Bach T, Müller R (2000) Inhibition of cyclin-dependent kinase activity and induction of apoptosis by preussin in human tumour cells. Antimicrobiol Agents Chemother 44:2794–2801CrossRefGoogle Scholar
  2. Aechtner T, Dressel M, Bach T (2004) Hydrogen bond mediated enantioselectivity of radical reactions. Angew Chem 116:5974–5976, Angew Chem Int Ed 43:5849–5851CrossRefGoogle Scholar
  3. Aichaoui H, Lesieur I, Hénichart JP (1990) Unequivocal preparation of 4- and 5-acyl-2-aminophenols. Synthesis 679–680Google Scholar
  4. Bach T, Bergmann H (2000) Enantioselective intermolecular [2+2]-photocycloaddition reactions of alkenes and a 2-quinolone in solution. J Am Chem Soc 122:11525–11526CrossRefGoogle Scholar
  5. Bach T, Brummerhop H (1998) Unprecedented facial diastereoselectivity in the Paternò-Büchi reaction of a chiral dihydropyrrol—A short total synthesis of (+)-preussin. Angew Chem 110:3577–3579, Angew Chem Int Ed 37:3400–3402CrossRefGoogle Scholar
  6. Bach T, Bergmann H, Harms K (1999) High facial diastereoselectivity in the photocycloaddition of a chiral aromatic aldehyde and an enamide induced by intermolecular hydrogen bonding. J Am Chem Soc 121:10650–10651CrossRefGoogle Scholar
  7. Bach T, Brummerhop H, Harms K (2000a) The synthesis of (+)-preussin and related pyrrolidinols by diastereoselective Paternò-Büchi reactions of chiral 2-substituted 2,3-dihydropyrroles. Chem Eur J 6:3838–3848CrossRefGoogle Scholar
  8. Bach T, Bergmann H, Harms K (2000b) Enantioselective intramolecular [2+2]-photocycloaddition reactions in solution. Angew Chem 112:2391–2393, Angew Chem Int Ed 39:2302–2304CrossRefGoogle Scholar
  9. Bach T, Bergmann H, Brummerhop H, Lewis W, Harms K (2001a) The [2+2] photocycloaddition of aromatic aldehydes and ketones to 3,4-dihydro-2-pyridones. Regioselectivity, diastereoselectivity and reductive ring opening of the product oxetanes. Chem Eur J 7:4512–4521CrossRefGoogle Scholar
  10. Bach T, Bergmann H, Grosch B, Harms K, Herdtweck E (2001b) Synthesis of enantiomerically pure 1,5,7-trimethyl-3-azabicyclo[3.3.1]nonan-2-ones as chiral host compounds for enantioselective photochemical reactions in solution. Synthesis 1395–1405Google Scholar
  11. Bach T, Bergmann H, Harms K (2001c) Enantioselective photochemical reactions of 2-pyridones in solution. Org Lett 3:601–603CrossRefGoogle Scholar
  12. Bach T, Aechtner T, Neumüller B (2001d) Intermolecular hydrogen binding of a chiral host and a prochiral imidazolidinone: Enantioselective Norrish–Yang cyclisation in solution. Chem Commun 607–608Google Scholar
  13. Bach T, Bergmann H, Grosch B, Harms K (2002a) Highly enantioselective intra- and intermolecular [2+2]-photocycloaddition reactions of 2-quinolones mediated by a chiral lactam host: Host-guest interactions, product configuration, and the origin of the stereoselectivity in solution. J Am Chem Soc 124:7982–7990CrossRefGoogle Scholar
  14. Bach T, Aechtner T, Neumüller B (2002b) Enantioselective Norrish–Yang cyclisation reactions of N-(ω-oxo-ω-phenylalkyl)-substituted imidazolidinones in solution and in the solid state. Chem Eur J 8:2464–2475CrossRefGoogle Scholar
  15. Bach T, Grosch B, Strassner T, Herdtweck E (2003) Enantioselective [6π]-photocyclisation reaction of an acrylanilide mediated by a chiral host. Interplay between enantioselective ring closure and enantioselective protonation. J Org Chem 68:1107–1116CrossRefGoogle Scholar
  16. Basler B, Brandes S, Spiegel A, Bach T (2005) Total syntheses of kelsoene and preussin. Top Curr Chem 243:1–42Google Scholar
  17. Bauer A, Bach T (2004) Assignment of the absolute configuration of 7-substituted 3-azabicyclo[3.1.1]nonan-2-ones by NMR titration experiments. Tetrahedron Asymmetry 15:3799–3803CrossRefGoogle Scholar
  18. Bauer A, Westkämper F, Grimme S, Bach T (2005) Catalytic enantioselective reactions driven by photoinduced electron transfer. Nature 436:1139–1140CrossRefGoogle Scholar
  19. Berkessel A, Gröger H (2005) Asymmetric organocatalysis. Wiley-VCH, WeinheimCrossRefGoogle Scholar
  20. Bertrand S, Hoffmann N, Pete JP (2000) Highly efficient and stereoselective radical addition of tertiary amines to electron-deficient alkenes—application to the enantioselective synthesis of necine bases. Eur J Org Chem 2227–2238Google Scholar
  21. Brandes S, Selig P, Bach T (2004) Stereoselective intra- and intermolecular [2+2]-photocycloaddition reactions of 4-(2′-aminoethyl)quinolones. Synlett 2588–2590Google Scholar
  22. Dressel M, Bach T (2006) Chirality multiplication and efficient chirality transfer in exo- and endo-radical cyclisation reactions of 4-(4′-iodobutyl)quinolones. Org Lett 8:3145–3147CrossRefGoogle Scholar
  23. Dressel M, Aechtner T, Bach T (2006) Enantioselectivity and diastereoselectivity in reductive radical cyclisation reactions of 3-(ω-iodoalkylidene)-piperidin-2-ones. Synthesis 2206–2214Google Scholar
  24. Grosch B, Orlebar CN, Herdtweck E, Massa W, Bach T (2003) Highly enantioselective Diels-Alder reaction of a photochemically generated o-quinodimethane with olefins. Angew Chem 115:3822–3824, Angew Chem Int Ed 42:3693–3696CrossRefGoogle Scholar
  25. Grosch B, Bach T (2004) Template-induced enantioselective photochemical reactions in solution. In: Inoue Y, Ramamurthy V (eds) Molecular and supramolcular photochemistry, vol 11: Chiral Photochemistry. Dekker, New York, pp 315–340Google Scholar
  26. Grosch B, Orlebar CN, Herdtweck E, Kaneda M, Wada T, Inoue Y, Bach T (2004) Enantioselective [4+2]-cycloaddition reaction of a photochemically generated o-quinodimethane: Mechanistic details, association studies, and pressure effects. Chem Eur J 10:2179–2189CrossRefGoogle Scholar
  27. Kirby AJ, Komarov IV, Wothers PD, Feeder N (1998) The most twisted amide: structure and reactions. Angew Chem 110:830–831, Angew Chem Int Ed 37:785–786CrossRefGoogle Scholar
  28. Ojima I (ed) (2000) Catalytic asymmetric synthesis. Wiley-VCH, WeinheimGoogle Scholar
  29. Rau H (2004) Direct asymmetric photochemistry with circularily polarised light. In: Inoue Y, Ramamurthy V (eds) Molecular and Supramolcular Photochemistry, vol 11: Chiral Photochemistry. Dekker, New York, pp 1–44Google Scholar
  30. Renaud P, Sibi MP (eds) (2001) Radicals in organic synthesis. VCH, WeinheimGoogle Scholar
  31. Selig P, Bach T (2006) Photochemistry of 4-(aminoethyl)quinolones: Enantioselective synthesis of tetracyclic tetrahydro-1aH-pyrido[4′,3′:2,3]cyclobuta[1,2-c]quinoline-2,11(3H,8H)-diones by intra- and intermolecular [2+2]-photocycloaddition reactions in solution. J Org Chem 71:5662–5673CrossRefGoogle Scholar
  32. Stack JG, Curran DP, Geib SV, Rebek J, Ballester P (1992) A new chiral auxiliary for asymmetric thermal reactions: High stereocontrol in radical addition, allylation, and annulation reactions. J Am Chem Soc 114:7007–7018CrossRefGoogle Scholar
  33. Yang NC, Yang DDH (1958) Photochemical reactions of ketones in solution. J Am Chem Soc 80:2913–2914CrossRefGoogle Scholar
  34. Zimmerman J, Sibi MP (2006) Enantioselective radical reactions. Top Curr Chem 263:107–162CrossRefGoogle Scholar

Copyright information

© Springer-Verlag 2008

Authors and Affiliations

  1. 1.Lehrstuhl für Organische Chemie ITechnische Universität MünchenGarchingGermany

Personalised recommendations