Advertisement

Ondersteunend communiceren bij dementie

 • Authors
 • Chris de Rijdt
 • Wilma Scheres

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages 1-7
 2. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 8-13
 3. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 14-39
 4. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 40-54
 5. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 56-91
 6. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 93-99
 7. Chris de Rijdt, Wilma Scheres
  Pages 101-109
 8. Back Matter
  Pages 110-119

About this book

Introduction

Dit boek helpt de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren. Het biedt handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen. Deze tweede geheel herziene druk over ondersteunend communiceren bij dementie informeert over nieuw verschenen producten en heeft ook aandacht voor personen met dementie en een verstandelijke beperking.
  
Om alle mogelijkheden tot contact en communicatie te benutten, vertrekken we vanuit Totale Ondersteun(en)de Communicatie èn de onvoorwaardelijke intentie om de ander te willen begrijpen en aan te sluiten bij diens individuele signalen en betekenissen.

Dit praktische hulpmiddel is bestemd voor iedereen die met personen met dementie omgaat, zowel de professionele hulpverlener als ook het gezins- en/of familielid. 


Chris De Rijdt – bachelor in de orthopedagogiek – is praktijklector aan de Hogeschool Gent en auteur van het boek “Ondersteunende communicatie: werken met visualisaties ‘. Ze werkte voordien als begeleidster/groepschef bij personen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen. Ze beschrijft haar eigen ervaringen met haar demente moeder die haar de wondere wereld van dementie heeft leren kennen.

Wilma Scheres  - GZ-psycholoog en communicatiedeskundige met en voor mensen met een communicatieve beperking  - is werkzaam voor Milo en programma manager Symphonyzorgacademie. Daarnaast is zij docent Train de trainer Totale communicatie en auteur van het boek Totale Communicatie. Zij begeleidt mensen met  een verstandelijke beperking op het gebied van lichaamsbeleving, identiteit en seksualiteit en is coach voor gedragskundigen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Keywords

dementie ouderenzorg interactie communicatieve beperking communiceren dementie

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-1700-4
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2017
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-1699-1
 • Online ISBN 978-90-368-1700-4
 • Buy this book on publisher's site