Advertisement

Handleiding kortdurende schematherapie

Voor groepstherapie en individuele therapie

 • Michiel van Vreeswijk
 • Jenny Broersen
Book

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-X
 2. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 1-4
 3. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 5-10
 4. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 11-15
 5. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 17-24
 6. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 25-27
 7. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 29-31
 8. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 33-36
 9. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 37-65
 10. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 67-76
 11. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 77-82
 12. Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen
  Pages 83-84
 13. Back Matter
  Pages 85-108

About this book

Introduction

Dit boek biedt behandelaren een handleiding om schematherapie, een succesvolle en bewezen effectieve methode voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek, toe te passen in kortdurende therapievarianten. Het behandelt twee kortdurende protocollen die u los van elkaar of - voor een langere therapie - achtereenvolgend kunt aanbieden. De protocollen zijn geschikt voor individuele schematherapie en voor schemagroepstherapie, waarbij interpersoonlijk leren in zowel het therapeutisch contact plaatsvindt als in het contact met andere groepsleden. Het werken in en met groepen wordt door behandelaren en cliënten als een krachtige experiëntiële en vaak emotioneel corrigerende gebeurtenis ervaren.

Iedereen heeft gevoelige snaren. Deze gevoelige snaren, zogeheten ‘schema’s’, bepalen hoe mensen in het dagelijks leven functioneren. Triggering van deze schema’s kan iemand in bepaalde gemoedstoestanden (modi) brengen. Sommige mensen ondervinden in hun dagelijks leven zo’n last van hun schema’s en modi dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Deze herziene druk (voorheen Kortdurende schemagroepstherapie) richt zich nu ook op het werkboek Experiëntiële technieken. Er worden voorbeelden gegeven van groepsdynamische processen en interactief leren.

Kortdurende schematherapie bestaat uit een handleiding voor de therapeut, een werkboek CGT-technieken en een werkboek Experiëntiële technieken. De werkboeken kunnen los van elkaar worden gebruikt of achtereenvolgend. Beide werkboeken richten zich op het verminderen van de invloed van schema’s en modi op het dagelijks leven van cliënten.

Michiel van Vreeswijk is klinisch psycholoog en directeur van G-kracht psychomedisch centrum. Hij is hoofddocent diagnostiek voor de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog Volwassenen & Ouderen bij Rino Groep, regio Rotterdam en Leiden. Hij is erkend supervisor en leertherapeut cognitieve gedragstherapie en erkend supervisor schematherapie zowel bij het Nederlands register schematherapie en de International Society of Schema Therapy (ISST).

Jenny Broersen is als klinisch psycholoog/psychotherapeut werkzaam als locatiehouder bij G-kracht psychomedisch centrum Amsterdam en bij GGZ Delfland te Delft. Zij is hoofddocent behandeling voor de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog Volwassenen & Ouderen bij Rino Groep, regio Rotterdam. Zij is erkend supervisor en leertherapeut cognitieve gedragstherapie en erkend supervisor schematherapie zowel bij het Nederlands register schematherapie en de International Society of Schema Therapy (ISST).

Beide auteurs hebben verschillende boeken, hoofdstukken en artikelen op het gebied van schematherapie geschreven. Bij Bohn Stafleu van Loghum zijn de boeken Mindfulness en Schematherapie (2009) en Handboek Schematherapie (2008) uitgegeven.

Keywords

schematherapie persoonlijkheidsstoornis CGT schema modi experiëntiele technieken groepstherapie behandelprotocol individuele therapie cognitieve gedragstherapie

Authors and affiliations

 • Michiel van Vreeswijk
  • 1
 • Jenny Broersen
  • 2
 1. 1.DelftThe Netherlands
 2. 2.AmsterdamThe Netherlands

Bibliographic information