Advertisement

Praktijkboek gedeelde besluitvorming in de GGZ

Kracht van verhalen, beeld en dialoog

 • J.M.G.  Maurer
 • G.M.A. Westermann

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-IX
 2. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 1-14
 3. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 15-35
 4. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 37-55
 5. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 57-83
 6. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 85-110
 7. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 111-138
 8. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 139-151
 9. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 153-166
 10. J. M. G. Maurer, G. M. A. Westermann
  Pages 167-168

About this book

Introduction

Dit boek beschrijft hoe efficiënt behandelen binnen de GGZ mogelijk is als hulpvragers en hulpverleners samen beslissen over wat speelt, wat nodig is en wie dat op welke manier kan bieden. In dit boek leer je stapsgewijs – van aanmelding tot afronding van de behandeling – hoe je de principes van gedeelde besluitvorming met hulp van het Dialoogmodel kunt toepassen in de praktijk.

Efficiënt behandelen in de GGZ vraagt om goed afgestemde samenwerking en voldoende wederzijds vertrouwen. Samen duidelijk krijgen wat speelt, wat nodig is en wie dat op welke manier kan bieden en daarover samen beslissen, daar draait het om. Gedeelde besluitvorming is dus niet alleen de juiste behandelvorm koppelen aan de juiste diagnose. Vanaf aanmelding tot afronding zijn er talloze momenten waarop je als behandelaar – al dan niet bewust – keuzes maakt en beslissingen neemt over je rol, positie, attitude en inbreng. Datzelfde geldt voor hulpvragers. Als deze keuzes en beslissingen goed op elkaar aansluiten, is de kans op een gunstig resultaat het grootst. Zo samen optrekken, biedt alle betrokkenen de meeste voldoening.

Het Praktijkboek gedeelde besluitvorming in de GGZ richt zich op het hanteren van dagelijkse praktijksituaties. Deze komen in elk hoofdstuk ruimschoots aan bod, geïllustreerd met afbeeldingen en aangevuld met handige formats. Je leest hoe gedeelde besluitvorming helpt om je kennis en expertise en die van de hulpvrager optimaal te benutten. Het Dialoogmodel wordt hierbij als hulpmiddel ingezet. Dit model verbindt en integreert de visies en verhalen van hulpvragers en betrokken behandelaren via dialoog op basis van een goede werkrelatie.

Jac Maurer werkte tot zijn pensionering als klinisch psycholoog/psychotherapeut in de volwassen-, kinder- en jeugdzorg in de GGZ. Daarbij was hij lid van wetenschapscommissies en vervulde hij de rol van P-opleider.

George Westermann is kinder- en jeugdpsychiater/psychotherapeut. Daarnaast is hij opleider kinder- en jeugdpsychiatrie en medisch manager bij Zuyderland GGZ. Hij is internationaal wetenschappelijk actief op het gebied van gedeelde besluitvorming. 

Keywords

afstemming dialoogmodel gedragstherapie behandelproces therapie-effect effectieve hulpverlening

Authors and affiliations

 • J.M.G.  Maurer
  • 1
 • G.M.A. Westermann
  • 2
 1. 1.VoerendaalThe Netherlands
 2. 2.PuthThe Netherlands

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-2180-3
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-2179-7
 • Online ISBN 978-90-368-2180-3
 • Buy this book on publisher's site