Advertisement

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-XIII
 2. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 1-28
 3. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 29-60
 4. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 61-96
 5. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 97-128
 6. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 129-161
 7. R. J. (Rosi) Reubsaet
  Pages 163-181
 8. Back Matter
  Pages 183-188

About this book

Introduction

Dit praktijkboek laat zien hoe je fasegericht kunt werken in schematherapie. Door fases toe te passen met elk een eigen doel en houding werk je, in teamverband of alleen, stap voor stap naar het einde. Het boek biedt een leidraad voor een optimale balans tussen cognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken, meegaan en confronteren, vallen en opstaan, vertrouwen en begrenzen, werken en spelen.

Schematherapie: werken met fases in de klinische praktijk  kiest, tussen alle boeken over schematherapie, een unieke invalshoek. Je krijgt handvatten om het complexe therapieproces overzichtelijk te houden en tegelijkertijd meer diepgang en emoties te bereiken. Je creativiteit en enthousiasme worden aangewakkerd. Je zelfvertrouwen groeit en je durft meer.   

Het boek begint met een korte weergave van de theoretische kaders van schematherapie en groepsschematherapie. Ook komt aan de orde waar en waarom het in de praktijk vaak mis gaat. Door de behandeling consequent op te delen in fases met elk een eigen kader, thema, basisbehoefte en aanpak houd je grip op de therapie. De vier verschillende fases worden in de daaropvolgende hoofdtukken toegelicht en uitgewerkt. Elk hoofdstuk bevat tevens voorbeelden van oefeningen, aandachtspunten en tips. Het laatste hoofdstuk geeft antwoord op veel gestelde vragen over het werken met schematherapie en praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Rosi Reubsaet werkt als klinisch psycholoog met individuele schematherapie en groepsschematherapie, en als supervisor en docent schematherapie. De fasegerichte werkwijze bracht ze tot stand samen met haar collega’s van de Academie voor Schematherapie. Samen willen ze hun ervaringen en oplossingen door geven aan collega’s, zodat zij, en hun cliënten, met meer vertrouwen aan de slag kunnen.   

Keywords

schematherapie persoonlijkheidsstoornis groepsschematherapie therapeutische relatie GGZ psychotherapie vaktherapie experiëntieel fases

Authors and affiliations

 • R.J. (Rosi) Reubsaet
  • 1
 1. 1.GeleenThe Netherlands

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-2115-5
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-2114-8
 • Online ISBN 978-90-368-2115-5
 • Buy this book on publisher's site