Advertisement

Mentale training in de sport

Toepassing en effecten

 • Rico¬†Schuijers
Book

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages 1-9
 2. Rico Schuijers
  Pages 11-17
 3. Rico Schuijers
  Pages 39-64
 4. Rico Schuijers
  Pages 65-81
 5. Rico Schuijers
  Pages 95-126
 6. Rico Schuijers
  Pages 127-135
 7. Back Matter
  Pages 137-164

About this book

Introduction

De belangen in de topsport zijn in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarmee is ook de mentale druk als prestatiebepalende factor een grotere rol gaan spelen. Zelfvertrouwen blijkt doorslaggevend op het moment dat het er echt om spant. Dit boek leert (top)sporters alles over mentale-trainingsprogramma's en bewijst dat het gebruik ervan zijn vruchten afwerpt.

Zelfvertrouwen trainen?
Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek gedaan met topsporters van wereldniveau bewijst dit boek dat sporters beter presteren wanneer ze hun mentale vaardigheden trainen. Mentale training verbetert de technische uitvoering, waardoor (top)sporters hun hoogst haalbare persoonlijke niveau halen en uiteindelijk vaker zullen winnen.

Praktijkoefeningen
Mentale training in de sport is zeker niet alleen theoretisch van aard, maar is evenzeer verrijkend waar het gaat om ademhalings-, ontspannings- en energieoefeningen. Hoe verbeter ik mijn zelfvertrouwen? Hoe bereik ik het juiste spanningsniveau in een wedstrijd? Welke processen zijn van invloed op mijn prestatie?

Kortom
Mentale training in de sport gaat over falende sporters, verdwenen automatismen, persoonlijkheid, het ongrijpbare fenomeen dat topvorm heet, black-outs, overtraining en ga zo maar door. Het geeft praktijkgerichte aanbevelingen, gefundeerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Interessante informatie voor iedere sportbeoefenaar die zijn sport serieus neemt, alsmede voor iedereen die actief betrokken is bij de sport. Dit boek is de mentale oppepper tot in lengte van dagen.

Auteur
Rico Schuijers is praktiserend sportpsycholoog en mentale trainer. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij met honderden sporters gewerkt.

Keywords

topsport trainen mentale training prestatie verbeteren sport mentale oppepper mentale druk

Authors and affiliations

 • Rico¬†Schuijers
  • 1
 1. 1.OosterbeekThe Netherlands

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-1625-0
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2016
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-1624-3
 • Online ISBN 978-90-368-1625-0
 • Buy this book on publisher's site