Advertisement

Fitte kinderen, sportieve tieners

over de invloed van bewegen en sport op de gezondheid van jongeren

 • Han C.G Kemper
Book

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages 1-8
 2. Han C.G. Kemper
  Pages 30-61
 3. Han C.G. Kemper
  Pages 62-84
 4. Han C.G. Kemper
  Pages 85-116
 5. Han C.G. Kemper
  Pages 117-149
 6. Han C.G. Kemper
  Pages 168-188
 7. Han C.G. Kemper
  Pages 189-204
 8. Han C.G. Kemper
  Pages 205-217

About this book

Introduction

Wat is nu precies de invloed van bewegen en sport op de gezondheid en fitheid van jongeren? Dit boek geeft actuele, wetenschappelijke informatie over fysiologische aspecten van groei, ontwikkeling en rijping van jongeren. Daarmee biedt het inzicht in de effecten van lichaamsbeweging op hun gezondheid. Fysiologische en anatomische verschillen tussen opgroeiende jongeren, jongens en meisjes worden op een heldere wijze uitgelegd. Waarom bijvoorbeeld hebben verschillen in proporties van kinderen (met kortere armen, benen en groter hoofd) invloed op het lichamelijke prestatievermogen? Tegelijk wordt afgerekend met een aantal vooroordelen. Zo groeien pubers niet uit hun krachten en leveren fysiek vroegrijpe kinderen niet de grootste sporttalenten op.

De auteur behandelt niet alleen alledaagse activiteiten als fietsen, wandelen en traplopen, maar ook het sporten op school en in de vrije tijd. Alle vormen van lichaamsbeweging worden uitvoerig en kritisch besproken. Hoe kun je het activiteitenpatroon van jongeren beïnvloeden? Zowel objectieve beweegmonitoren en hartslagentellers als hippe beweeggadgets worden op waarde geschat. Ook de ethische kanten van (top)sportbeoefening door kinderen en talent scouting bij jongeren worden voor het voetlicht gebracht. De auteur sluit af met een pleidooi voor een ¿beweegvriendelijke¿ woon- en leefomgeving met veilige voet- en fietspaden. Een integrale aanpak van de bewegingsarmoede bij jongeren kan de nadelige invloed van te weinig lichaamsbeweging op de gezondheid voorkomen.

Fitte kinderen, sportieve tieners is bestemd voor iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in het bewegen van jongeren. Daaronder vallen kinder-, school- en jeugdartsen, fysiologen, fysiotherapeuten, vakleerkrachten bewegen en sport en sporttrainers, maar ook psychologen, pedagogen en ouders of verzorgers. 

Han C.G. Kemper is emeritus hoogleraar Gezondheidkunde met betrekking tot Bewegen en werkzaam op het EMGO+ Instituut van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.
Hij is de initiator van het Amsterdamse Groei- en GezondheidsOnderzoek. Daarin werden jongeren tussen 13 en 43 jaar longitudinaal gevolgd en werd de invloed van lichaamsbeweging op hun gezondheid op volwassen leeftijd geanalyseerd.

Keywords

kinderen ontwikkeling van jongeren lichaamsbeweging schoolarts kinderarts

Authors and affiliations

 • Han C.G Kemper
  • 1
 1. 1.HilversumThe Netherlands

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-1607-6
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2016
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-1606-9
 • Online ISBN 978-90-368-1607-6
 • Buy this book on publisher's site