Advertisement

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-XV
 2. Basisbegrippen

  1. Front Matter
   Pages 1-1
  2. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 3-13
  3. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 15-26
  4. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 27-34
 3. Aandoeningen

  1. Front Matter
   Pages 35-35
  2. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 37-54
  3. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 55-70
  4. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 71-92
  5. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 93-107
  6. Nek
   Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 109-125
  7. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 127-145
  8. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 147-158
  9. Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
   Pages 159-173
 4. Back Matter
  Pages 175-178

About this book

Introduction

Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat

 

Diagnostiek ligt aan de basis van het (para)medisch handelen. Zonder goede diagnostiek kan geen adequate behandeling worden ingesteld. Dit boek is opgebouwd volgens het klinisch redeneerproces en ondersteunt daarmee de behandelaar in het diagnostisch proces. Daarnaast biedt het onderzoekers inzicht in de lacunes en initieert zo het opstellen van onderzoeksprioriteiten.

 

Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat biedt een systematisch overzicht van de bestaande wetenschappelijke kennis van iedere stap in het klinisch redeneerproces bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. Het bespreekt de waarde van diagnostische testen zoals de anamnese, lichamelijk onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek. Zo mogelijk wordt ook aandacht besteed aan de waarde van de ‘rode vlaggen’ ofwel alarmsignalen die een aanduiding kunnen zijn voor ernstige pathologie.

 

Evidence based diagnostiek bestaat uit een introductie waarin de verschillende vormen van klinisch redeneren aan bod komen. Daarnaast zijn er drie inleidende hoofdstukken over de begrippen validiteit, reproduceerbaarheid en het verschil tussen de validiteit van een enkele test vergeleken met een combinatie van testen. Vervolgens komen in verschillende hoofdstukken het diagnostisch proces bij patiënten met lage rugpijn, heuppijn, kniepijn, voet- en enkel klachten, nekpijn, schouderpijn, elleboogklachten en hand- en polsklachten aan bod. Elk hoofdstuk begint met een casus waarop aan het einde van het hoofdstuk wordt teruggekomen.

 

Het boek bevat een schat aan informatie voor huisartsen, fysiotherapeuten, studenten en ieder ander die wil weten wat de wetenschappelijke onderbouwing tot nu toe is van de diagnostiek bij mensen met klachten aan het bewegingsapparaat.

 

Arianne P. Verhagen is fysiotherapeut, manueel therapeut en klinisch epidemioloog. Ze is op 1 oktober 1999 gepromoveerd in Maastricht. Sindsdien werkt ze bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, als senior onderzoeker en projectleider. Van 2009 tot 2014 was ze lector ‘diagnostiek van het bewegingsapparaat’ op de Avans Hogeschool alwaar het idee voor ‘Evidence based diagnostiek voor het bewegingsapparaat’ is ontstaan.

 

Jeroen Alessie is fysiotherapeut en educational science & technologist en als hogeschooldocent verbonden aan de Avans Hogeschool, opleiding fysiotherapie.

Keywords

anamnese en diagnose bewegingsapparaat evidence based fysiotherapie paramedisch handelen

Authors and affiliations

 • Arianne Verhagen
  • 1
 • Jeroen Alessie
  • 2
 1. 1.RotterdamThe Netherlands
 2. 2.Ac. Health Care/ FysiotherapyAVANS HogeschoolBredaThe Netherlands

Bibliographic information