Advertisement

Rugpijn en andere onbegrepen klachten

 • Jan-Paul van Wingerden

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-XIV
 2. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 1-6
 3. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 7-11
 4. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 13-16
 5. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 17-23
 6. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 25-34
 7. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 43-59
 8. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 61-66
 9. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 67-75
 10. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 77-86
 11. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 87-91
 12. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 93-102
 13. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 103-110
 14. Jan-Paul van Wingerden
  Pages 111-112
 15. Back Matter
  Pages 113-125

About this book

Introduction

'Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?'

'Zo eenvoudig en zo logisch!'

‘Dus het zit toch niet tussen mijn oren?’

'Maar waarom hebben ze me dan geopereerd?'

'Er is dus wel iets aan te doen!'

'Dit moeten toch eigenlijk alle dokters weten?'

 

Mensen met chronische rugklachten worden tegenwoordig voor gek versleten. Althans zo wordt dit vaak ervaren. Door gebrek aan kennis over de werking van het lijf heeft de psychologie kans gezien zich met mensen met rugpijn te gaan bemoeien. Dit is op zich geen slechte ontwikkeling, maar wel een die behoorlijk is doorgeslagen. Dat de geest een rol speelt bij pijnklachten betekent niet dat het lichaam niet meer mee doet. Dit boek bepleit de betrokkenheid van het lijf bij chronische rugklachten. Het laat zien hoe we tegenwoordig de rol van het lichaam bij chronische klachten onderschatten. In een helder model wordt stap voor stap uitgelegd hoe de rug werkt, wat er fout kan gaan en hoe dit bijdraagt aan voort duren van klachten. Met de rug als uitgangspunt wordt druk als basisprincipe in het menselijk lichaam geïntroduceerd. Vanuit deze modellen ontstaan verbanden met andere, vaak onbegrepen klachten als onder meer scoliose, hyperventilatie, fibromyalgie. Daarmee gaat dit boek niet alleen over de rug, maar geeft het een nieuwe visie op de werking van ons lichaam. Tenslotte wordt een voorstel gedaan hoe lichaam en geest integraal benaderd zouden kunnen worden.

Dit is geen zelf-hulp boek en biedt zeker geen oplossing voor álle rugklachten. Het boek stimuleert u na te denken over uw rug en daarmee over uw lichaam, en zelfs ook over uw geest. Of die kennis u helpt klachten te verminderen of te voorkomen is aan u. Dit boek is voor iedereen die een rug heeft, of er mee werkt!

Dr. Jan-Paul van Wingerden is opgeleid tot fysiotherapeut, maar is vooral wetenschapper. In 2009 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit op de functionele anatomie van de rug. In het dagelijks leven is hij bestuurder van het Rotterdamse revalidatie centrum, het Spine & Joint Centre. Dit centrum is gespecialiseerd in de behandeling van ernstige, chronische rugklachten. Dit boek sluit aan bij de visie en uitgangspunten van dit centrum

Keywords

Ander benadering Behandelmethode Chronisch lage rugpijn Fysiotherapiepraktijk Lage rugpijn

Authors and affiliations

 • Jan-Paul van Wingerden
  • 1
 1. 1.RotterdamThe Netherlands

Bibliographic information