Advertisement

Anamnese en lichamelijk onderzoek van hart en perifere arteriën

 • J.P.M Hamer
 • P.G. Pieper
 • R.B.A. van den Brink

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-XXI
 2. J.P.M. Hamer, P.G. Pieper, R.B.A. van den Brink
  Pages 1-20
 3. J.P.M. Hamer, P.G. Pieper, R.B.A. van den Brink
  Pages 21-30
 4. J.P.M. Hamer, P.G. Pieper, R.B.A. van den Brink
  Pages 31-122
 5. J.P.M. Hamer, P.G. Pieper, R.B.A. van den Brink
  Pages 123-144
 6. J.P.M. Hamer, P.G. Pieper, R.B.A. van den Brink
  Pages 145-147
 7. Back Matter
  Pages 149-155

About this book

Introduction

Een patiënt met een mogelijke hart- of vaatziekte heeft belang bij een zorgvuldige anamnese als uitgangspunt voor de juiste diagnose en behandeling. Het lichamelijk onderzoek gaat daarbij hand in hand met het anamnestische gesprek. Dit onderzoek dreigde in de laatste jaren echter in het gedrang te komen door de populariteit van (beeldvormende) diagnostische technieken. Inmiddels zien velen weer in dat de bruikbaarheid van aanvullende technieken wordt bepaald door de juiste indicatie, gebaseerd op een gerichte anamnese.

De auteurs, allen met ruime ervaring in het medische onderwijs, behandelen op systematische wijze de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Zij benadrukken in dit rijk geïllustreerde handboek de voorspellende waarde van zowel anamnestische gegevens als bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. De opgenomen fonocardiogrammen onderbouwen de waarde van auscultatie. De lezer wordt gewezen op gangbare fouten en misvattingen bij bloeddrukmeting. Meting van de centraalveneuze druk, door velen moeilijk gevonden, wordt in detail behandeld en met schema's en foto's ondersteund. Het boek verwijst naar webpagina's over auscultatie en lichamelijk onderzoek. Achtergrondinformatie wordt als kadertekst aangeboden, zodat de lezer voor meer of minder informatie kan kiezen.

Anamnese en lichamelijk onderzoek van hart en perifere arteriën ondersteunt de dagelijkse praktijk van studenten, coassistenten, arts-assistenten in uiteenlopende specialismen, cardiologen, huisartsen, physician-assistants en anderen die werkzaam zijn in de zorgsector en belangstelling hebben voor de diagnostiek van hart- en vaatziekten.

Keywords

Anamnese Arteriën Cardiologie Diagnose Praktijk

Authors and affiliations

 • J.P.M Hamer
  • 1
 • P.G. Pieper
  • 2
 • R.B.A. van den Brink
  • 3
 1. 1.University Hospital Groningen Department of CardiologyGroningenThe Netherlands
 2. 2.MIDDELSTUMThe Netherlands
 3. 3.AMSTERDAMThe Netherlands

Bibliographic information