figure a

Wie: Frederique Paulus, verpleegkundige en senior onderzoeker op de ic van het Amsterdam UMC, locatie AMC, en bijzonder lector Critical Care aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Wat: Paulus en collegaonderzoekers verzamelden voor de PRoVENT-COVID studie beademingsdata van 1150 patiënten in 22 Nederlandse ziekenhuizen. Ze noteerden hoe patiënten werden beademd, of ze op hun buik werden gelegd en het optreden van eventuele complicaties.

1 Waarom dit onderzoek?

‘Invasief beademen van patiënten met ernstig zieke longen is voortdurend koorddansen. Het is belangrijk dat de beademingsmachine heel nauwkeurig wordt ingesteld. We kunnen bijvoorbeeld de druk die de machine bij uitademing geeft verhogen, zodat de longblaasjes zich goed openen en zuurstof beter wordt opgenomen, maar dit kan de longblaasjes zodanig oprekken dat de longen blijvend beschadigen. Met de lessen van het beademen van covid-19-patiënten willen we de zorg voor deze patiënten verbeteren.’

2 Wat zijn die lessen?

‘Ons onderzoek bevestigt het belang van een individuele beademingswijze. De verzamelde data zijn verzameld in de eerste 3 maanden van de pandemie, toen al zagen verpleegkundigen en artsen in dat voorzichtig doseren met ademteugen bij covid-19 heel belangrijk is, vanwege het risico op longschade. Dus bijvoorbeeld niet 12 keer een halve liter als je 6 liter ademvolume per minuut moet geven, maar 20 keer 300 milliliter. Dit laat ook zien hoe onmisbaar verpleegkundigen zijn bij het goed instellen van de beademingsmachine. In steeds meer ziekenhuizen staan beademingsmachines die aan de hand van fysiologische parameters zelf de juiste hoeveelheid volume, druk en zuurstof kunnen berekenen en geven. Dat is zeker de toekomst, en deze machines kunnen de werkbelasting van verpleegkundigen verlagen. Maar laten we niet denken dat met deze apparaten minder ic-verpleegkundigen nodig zijn. Het is van groot belang dat zij monitoren of een beademingswijze effectief is én zo min mogelijk kans geeft op restklachten.’

3 Zijn er nieuwe inzichten ten opzichte van de eerste golf?

‘Tijdens de eerste golf werd vanwege het risico van zuurstofgebrek vrij snel invasief beademd. Nu hebben we meer zicht op mogelijk minder belastende alternatieven. Zoals verschillende soorten zuurstofmaskers, en patiënten met covid-19 al in wakkere toestand op de buik draaien, voor betere ventilatie van de longen. Nieuw onderzoek naar alternatieve manieren van zuurstoftoediening verschijnt waarschijnlijk deze zomer.’ (JW)

Het eerste artikel is gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. Zoek op Lancet.com op PRoVENT-COVID.

BOEK

Relatiegerichte zorg

figure b

Hoe verpleeg je patiënten met warmte en begrip, ondanks de werkdruk? En hoe blijf je de mens achter de patiënt zien? Op deze vragen geeft dit boek praktische antwoorden. Je krijgt adviezen voor het zorgvuldig opbouwen van contact en reflecterende oefeningen.

  • Relatiegerichte zorg

  • Barbara Buijten

  • Uitgeverij Coutinho, www.coutinho.nl

  • € 24,50

PODCAST

De ontwikkeling van het verpleegkundig vak. Dat is het hoofdthema van BlendFM, de podcastserie over het onderzoeksprogramma RN2Blend (rn2blend.nl). In 7 afleveringen vertellen verpleegkundigen van ziekenhuis Rijnstate (Midden-Gelderland) over de verpleegkundige van morgen. Brancheorganisatie NVZ maakt BlendFM, de podcast staat op Spotify en podcastluisteren.nl.

Cijfers ongewenst gedrag

25% VAN DE ZIEKENHUIS-MEDEWERKERS VINDT DAT AANSPREKEN OP ONGEWENST GEDRAG BETER KAN

Patiënten of bezoekers worden ‘soms wel en soms niet’ aangesproken op agressie of ander ongewenst gedrag, zegt 31%. Volgens 62% gebeurt aanspreken (bijna) altijd. Dat blijkt uit een steekproef onder 11092 zorgverleners, waarvan 1944 ziekenhuismedewerkers.

De meerderheid had het afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag, door patiënten (69%), familie of bezoekers (55%) of collega’s of leidinggevenden (32%).

Bron: ‘Agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer, brancherapportage ziekenhuizen’, pggmenco.nl

Evelyn Finnema adviseur VWS over verpleegkundige zorg

figure c

Evelyn Finnema is sinds 1 mei de nieuwe Chief Nursing Officer (CNO). De CNO adviseert het ministerie van VWS over de positie van verpleegkundigen en verzorgenden.

De hoge werkdruk en het personeelstekort zijn belangrijke aandachtspunten voor Finnema. In haar rol als CNO zegt Finnema te gaan voor ‘eenheid binnen verscheidenheid’. ‘Ondanks dat hun werk divers is, zijn verpleegkundigen en verzorgenden met elkaar verbonden door een gezamenlijke professionele identiteit.’

Finnema is hoogleraar Verplegingswetenschap en Onderwijs aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), lector aan de Academie voor verpleegkunde van de Hanzehogeschool en de NHL Stenden Hogeschool. Ook is ze bijzonder lid van de verpleegkundige adviesraad (VAR) en het verpleegkundig platform van het UMCG.

Finnema volgt Bianca Buurman op, die sinds 1 februari voorzitter is van V&VN.

NIEUWS OP NURSING.NL

CBG: ‘Bij deze medicatie is wisselen ongewenst’

Medicijnautoriteit CBG maakte een lijst van medicatie waarbij wisselen ongewenst is, omdat dit ernstige klinische gevolgen kan hebben.

7 april 2021

Nieuw examenprogramma voor herregistratie BIG

Het nieuwe examenprogramma voor herregistratie Wet BIG is bekend. De eerste herintreders hebben het nieuwe examen inmiddels achter de rug. Verpleegkundige Linda Oskam is betrokken bij de herregistratie en legt uit wat er veranderd is.

31 maart 2021

Student Corner: ‘Beslis vaker samen met de patiënt’

Verpleegkundigen zouden bij de meer alledaagse dingen rond de opname vaker gezamenlijk met de patiënt kunnen beslissen. Zoals over de nazorg bij ontslag. Dat stelt Joëlle van Gent-Kroon in haar afstudeeronderzoek.

31 maart 2021

Veel patiënten onnodig lang nuchter voor operatie

Ondanks de richtlijnen stoppen patiënten preoperatief (veel) te vroeg met eten en drinken, blijkt uit onderzoek.

26 maart 2021

Monitoring en zuurstof na covid-opname

Patiënten na een covid-opname naar huis sturen met telemonitoring en zuurstof. Het Maasstad Ziekenhuis zocht het uit.

23 maart 2021

Hoe de tweede zorgbonus verdeeld wordt, was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend. Lees de updates op www.nursing.nl

Ook voor ander nieuws ga je naar www.nursing.nl

TALENT

‘Wat miste ik de patiënten toen ik ziek thuiszat’

Na een maandenlange re-integratie na covid-19 - die een verergering van haar astma uitlokte - zit verpleegkundige Maaike van Sasse van IJsselt (26) weer op haar volledige aantal uren. Dat ze eindelijk haar collega’s van de hoofd-hals afdeling van het Erasmus MC in Rotterdam weer kan helpen, doet haar ontzettend goed.

figure d

Meest recente succes?

‘Volledig gere-integreerd zijn. Gedwongen thuiszitten was enorm lastig, ook omdat ik wist dat mijn collega’s 10 keer zo hard moesten werken als anders. Ik miste het contact met de patiënten en het lachen met mijn teamleden.’

Trots op?

‘Mezelf, maar minstens zoveel op de collega’s die in deze onstuimige tijden de benen uit hun lijf lopen, bijvoorbeeld op de cohortafdeling.’

Inspirator?

‘Florence Nightingale. Ook ik sta voor zeggenschap, door actief lid te zijn van de verpleegkundige raad en tijdens artsenvisites op te komen voor belangen van patiënten. Als verpleegkundigen meer zeggenschap zouden krijgen én nemen, zouden we beter worden betrokken bij implementaties. Dat is belangrijk voor de patiëntenzorg en voor het behoud van verpleegkundigen.’

Kan niet zonder?

‘Fles water, pennen en mijn scharenset.’

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Het halen van mijn masterdiploma verplegingswetenschap, ondanks de onrustige tijd. En de knuffel die een patiënt me laatst gaf.’

Wat doe je over 5 jaar?

‘Hopelijk ben ik dan én verpleegkundige én docent, onderzoeker of beleidsmedewerker. Ik wil graag meer zeggenschap over het grotere geheel van de zorg, en tegelijk met mijn voeten in de klei blijven staan.’

Als collega’s zeggen typisch Maaike, wat bedoelen ze dan?

‘Serieus als het moet en een grappenmaker als het kan. En een open boek, aan mijn gezicht zie je een hoop.’ (JW)

Speciaal kluisje moet medicijnverspilling voorkomen

figure e

Een kluisje waarin medicijnen op de juiste temperatuur worden bewaard. Daarmee starten het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en zorgverzekeraar VGZ. Door een knop in te drukken haalt de patiënt de benodigde pil uit de Meds Safe, de rest blijft goed bewaard. Ongebruikte medicijnen kunnen terug naar de apotheek.

De Meds Safe wordt in eerste instantie ingezet bij lenalidomide (Revlimid®), een immunosuppresivum bij de ziekte van Kahler. Lenalidomide kost 6000 euro per kuur van 21 pillen. Jaarlijks wordt 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid, zegt VGZ. (NB)

Reacties

uit de pers, via Twitter, Facebook, mail en Nursing.nl

➤ Veel reacties op de innovatieve camera die 6 mm in de huid kan kijken, om te bepalen welke factoren de wondgenezing belemmeren. Rode draad: verpleegkundigen willen deze wondcamera heel graag op hun eigen afdeling ➤ Dat patiënten onnodig lang nuchter zijn voor een operatie, zoals blijkt uit onderzoek, ligt niet aan hen, benadrukt Vivian: Als in de informatiefolder van het ziekenhuis staat: na 0.00 uur niet meer eten en drinken, aan wie ligt het dan? ➤ Jannie: Patiënten krijgen veel informatie te verwerken, vaak onder stressvolle en onzekere omstandigheden, waardoor ze soms de helft niet eens horen. Daar zou veel meer rekening mee gehouden moeten worden ➤ Cotie: Het is ook lastig dit eenduidig te regelen. Als de planning naar voren wordt getrokken omdat er patiënten uitvallen, en patiënten die uren eerder aan de beurt zijn niet nuchter zijn, ligt de OK stil. Dat wil ook niemand. Dus soms beter eenduidig zijn, gewoon vanaf 0:00 uur nuchter, ook omdat het anders voor patiënten verwarrend blijft ➤ Ook cliënten van Amstelring Wijkzorg gaan na een covid-opname vervroegd naar huis met telemonitoring en zuurstoftherapie, en zijn daar heel positief over, schrijft Mariëlle op Facebook: ‘Met direct ingrijpen bij niet-toelaatbare waardes. Via de Compaan (platform voor zorg op afstand, red.) zijn metingen te zien en kun je beeldbellen. Het geeft veel vertrouwen, vaak na een heel onzekere periode. Ook oude patiënten kunnen hier goed mee omgaan ➤ Anita: Prachtig om in de casus over onbegrepen gedrag te lezen hoe je op een mooie manier kan omgaan met een zorgvrager die wanen heeft. Voor mij persoonlijk zeer herkenbaar, en ik gun collega’s net zoveel inzicht als verpleegkundige Janneke in deze casus heeft