Terwijl het land zich druk maakt over het coronavirus, de kinderopvangtoeslagaffaire of het lood in de waterleidingen, is er nog een onderwerp dat vele gemeenten en kinderopvangorganisaties bezighoudt: de verplichte 960 uur VVE voor doelgroeppeuters per 1 augustus.

Toen we daar afgelopen jaar over schreven, raakte ik wat beduusd door alle mogelijke scenario's die Ed Buitenhek ons voorschotelde. En ik werd ongerust over alle losse eindjes en vragen die nog leefden. Eigenlijk waren er meer vragen dan antwoorden. De tijd schrijdt voort en 1 augustus komt snel dichterbij. Reden voor ons om in dit blad en op Kinderopvangtotaal.nl eens flink in die materie te duiken. We gaan dan ook een serie artikelen over dit onderwerp publiceren. Hoe staat het er voor in het land? En hoe zijn ze ermee aan de slag op het platteland (weinig doelgroeppeuters), in de middelgrote en grote steden? Dit nummer trappen we af met een artikel over twee kleine dorpen die hun eigen, soms onorthodoxe, weg gevonden hebben.

Wat me wel opvalt, is dat iedere gemeente het weer anders aanpakt. In sommige grote steden hebben ze nu al een gratis aanbod voor de doelgroeppeuters, in andere is er nog maar weinig geregeld. Daarmee is de lokale willekeur weer terug die voormalig minister Asscher zo graag de nek wilde omdraaien met de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Dit zou ervoor pleiten om richting een basisstelsel voor de kinderopvang te gaan: voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar 16 uur per week gratis kinderopvang. Wat zal dat een hoop werk schelen: subsidiegeld hoeft niet meer te worden rondgepompt; er zijn geen onrechtvaardige verschillen meer; en iedereen weet waar-ie aan toe is. De opinie in Den Haag verschuift gelukkig langzaam, maar wel gestaag, van kinderopvang als arbeidsmarktinstrument naar middel tot kindontwikkeling. Ik hoor voorzichtige geluiden uit Den Haag dat we misschien de kant uitgaan richting een basisstelsel voor kinderopvang. Niet meer dit jaar, maar hopelijk wel volgend kabinet. En dan een speciaal verzoekje uit de sector: graag dit even vastleggen voor een langere tijd zodat er een eind komt aan het jojobeleid.

figure 1

Marike Vroom

hoofdredacteur Management Kinderopvang

marike.vroom@bsl.nl Twitter: @marikevroom