De Anna Reynvaanlezing kon dit jaar helaas niet doorgaan vanwege de COVID-19-pandemie. Wél zijn de Anna Reynvaan Praktijkprijs en Wetenschapsprijs uitgereikt. Dat gebeurde via een online film. Op deze pagina leest u wie de winnaars zijn en waarom de jury enthousiast is over hun projecten.

Tools mantelzorgers ic-patiënten

De praktijkprijs is toegekend aan Boukje Dijkstra, Lilian Vloet en Karin Felten van het Radboud UMC en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Zij danken die aan het project PICS is niet niks: familieparticipatie op Intensive Care.

Het post intensive care syndroom (PICS) bestaat uit lichamelijke, cognitieve en psychische problemen (angst, depressie, posttraumatisch stresssyndroom) en een verminderde kwaliteit van leven. De gevolgen zijn minder schrijnend als al op de IC familieleden en andere naasten betrokken worden bij de zorg. Zij krijgen tools om ermee om te gaan. In het winnende project zijn deze aangepast voor mensen met een lage economische status, laaggeletterdheid en voor migranten. Er bestonden al initiatieven en methoden, maar nog niet voor mantelzorgers die laaggeletterd zijn en/of een andere religieuze of culturele achtergrond hebben. Inzet van deze mantelzorgers kan bijdragen aan het terugdringen van gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen.

'De winnende inzending over het post intensive care syndroom draagt bij aan betere ic-zorg'

uit het juryrapport

De jury stelt dat het project een goedwerkende innovatie door verpleegkundigen laat zien: verpleegkundig leiderschap in de praktijk. Bijkomend voordeel: de methode kan geschikt worden gemaakt voor andere doelgroepen en projecten.

De winnende inzending draagt volgens de jury bij aan betere intensive care-zorg; thans een heel actueel onderwerp. De implementatie is een samenwerking van IC-verpleegkundigen, studenten, hogeschool, patiënten én mantelzorgers.

Dubbele controle op medicatie per injectie

De wetenschapsprijs ging naar Bernadette Schutijser van Amsterdam UMC voor haar wetenschappelijke artikel Double checking injectable medication administration: Does the protocol fit clinical practice? Het artikel verscheen in oktober 2019 in Safety Science.

Hoe kun je de dubbele controle op medicatie per injectie uitvoeren in de praktijk? Daarvoor werd onderzoek opgezet, gebruikmakend van de Functional Resonance Analysis Method (FRAM). In die analyse is een model opgesteld van dubbele controle volgens protocol (ideaalmodel) en de klinische praktijk (feitelijke uitvoering). Door middel van observatie en kwalitatief onderzoek is een model van de feitelijke uitvoering voor de deelnemende afdelingen geconstrueerd. Verder is nagegaan wat de reden is van de gevonden afwijkingen van het protocol. Het blijkt dat verpleegkundigen zowel de digitale als de fysieke checks uitvoeren, maar voor dat laatste een eigen risicoafweging maken of de fysieke check wel noodzakelijk is. Die risico- afweging is afhankelijk van het aantal beschikbare medewerkers, de bekendheid met de medicatie, ernst van de bijwerkingen, toedieningsvorm en de toestand van de patiënt. Er is dus een verschil tussen protocol en uitvoering. Het verschil wordt beïnvloed door werkomstandigheden en professionele afwegingen. Aanbevolen wordt te kijken naar de procedure en de mate waarin praktijkvariatie acceptabel en veilig is. Volgens de jury voldeed Schutijser het best aan de methodologie en de boodschap voor patiëntveiligheid.

Dit jaar is er geen overhandiging van de Studentenprijs, omdat de hogescholen gesloten waren in verband met de coronacrisis.

De film over de prijzen is te vinden op www.vumc.nl/over-vumc/jaarlijkse-evenementen/de-alternatieve-anna-reynvaanlezing-2020-online.htm