TVZ

, Volume 128, Issue 2, pp 23–23 | Cite as

Een blik op voedingsapps

 • Marian Adriaansen
Dossier voeding
 • 33 Downloads

Samenvatting

Ook in de zorg groeit het aantal apps voor zorgverleners en patiënten snel. Een overzicht van een aantal nieuwe aanwinsten op voedingsgebied.

Smartfood

Het belang van voeding voor het handhaven of bereiken van een goede gezondheid: zorgprofessionals én patiënten zien het steeds meer in. Bij de ‘Smartfood’ gaat het om technologie die bijdraagt aan het vergroten van kennis over gezonde voeding en voedingsmiddelen om zo een gezonde leefstijl te kunnen bereiken, waardoor (chronische) aandoeningen beter te beteugelen zijn. De technologie richt zich, naast kennisvergroting, ook op ondersteuning van de gebruiker bij het inpassen van goede voeding in zijn dagelijkse leefpatroon. Het zal in de toekomst steeds eenvoudiger zijn om verschillende toepassingen met elkaar te verbinden, zodat een vorm van personalized nutrition kan ontstaan.1,2

Healbe

De HealbeTMGoBeTM is een polsband die volgt en bijhoudt hoeveel calorieën de drager gebruikt. De sensor in de polsband is verbonden met een app die de resultaten zichtbaar maakt. De sensor meet het proces waarbij glucose wordt opgenomen in de cel en er een wateruitwisseling op gang komt vanuit de cel naar de bloedbaan. De polsband bevat ook sensoren om stress en vochtinname te meten. De fabrikant geeft aan de calorieën met een nauwkeurigheid van 80-85 procent te kunnen meten, wat gelijk is aan de nauwkeurigheid van zelfregistratie.

Meer informatie: www.healbe.nl

DietSensor

DietSensor is een app met een database die bijhoudt hoeveel de gebruiker heeft gegeten en die zich richt op: calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Bovendien houdt de app bij hoeveel iemand drinkt; de gebruiker moet zijn vochtinname invoeren. De gebruiker kan de app aanpassen aan zijn persoonlijke situatie, wanneer hij limieten stelt aan de hoeveelheid voedingswaarden die hij per dag wil binnenkrijgen. Afhankelijk van of hij bijvoorbeeld diabetes heeft of wil afvallen; zo kan hij de controle houden over zijn eigen voedingspatroon. De app is ook te koppelen aan een smart scale, een weegschaal die het gewicht van de verschillende voedingsmiddelen nauwkeurig meet.

Meer informatie: www.dietsensor.com

Mijn Eetmeter-app

Deze app is bedoeld voor mensen die gezonder willen eten, willen afvallen en meer inzicht willen krijgen in hun voedingspatroon. De Mijn Eetmeter-app is een persoonlijk voedingsdagboek: de gebruiker ziet meteen hoeveel calorieën hij eet en hoeveel voedingsstoffen hij binnenkrijgt. Op basis van wat hij heeft ingevoerd, krijgt hij een advies dat is gebaseerd op de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld om sommige voedingsmiddelen te vervangen door gezondere, of die minder calorieën bevatten. Een ingebouwde BMI-meter geeft informatie over het gewicht, met de bedoeling daar meer grip op te krijgen.

Meer informatie: www.mijnvoedingscentrum.nl

Gezond Groeien

Deze app van het Voedingscentrum geeft antwoord op vragen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap en bij kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. De app bevat tips, wetenswaardigheden en recepten. De gebruiker kan ook de groei en ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap en het kind tijdens de eerste jaren volgen.

Meer informatie: www.voedingscentrum.nl

Referenties

 1. 1.
  Suter-Crazzlora C. How Tech is changing the future of food. Digitalist Magazine. 2017; 01.Google Scholar
 2. 2.
  Idenburg PI, Dekkers, V. Zorgenablers 2018. Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Zeewolde: BeBright; 2018.Google Scholar

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

 • Marian Adriaansen
  • 1
 1. 1.

Personalised recommendations