Waarmee zal ik beginnen, met het goede of slechte nieuws? Nou, laat ik starten met een bericht waar ik erg blij van word: het middelbaar beroepsonderwijs zit in de lift. En stevig ook.

In allerlei nieuwsberichten kom ik tegen dat er in alle sectoren een steeds grotere vraag is naar medewerkers die een mbo-opleiding hebben gedaan. Wat is het voordeel van deze medewerkers? Ze zijn direct inzetbaar en hebben al tijdens hun stages praktische vaardigheden opgedaan waar werkgevers en de samenleving veel aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan monteurs en loodgieters, maar ook aan verzorgenden en verpleegkundigen. Regelmatig hoor ik dat onze studenten van de VIG-opleiding na hun laatste stage in het derde jaar een baan wordt aangeboden. En de eerste- en tweedejaars kunnen na hun stage vaak blijven werken als weekendkracht of in de vakanties. Bovendien is er veel vraag naar zij-instromers, die dan een BBL-traject kunnen doen. Kortom: meer dan genoeg werk in de zorg. En wat ook fijn is: Covid-19 is op z'n retour.

'Fijne banen in een compleet team'

Ja, en dan nu het slechte, of eigenlijk meer het verdrietige nieuws. Ben je nu werkzaam in zo'n baan, bijvoorbeeld als VIG-ger? Dan weet ik bijna zeker dat je worstelt met een gebrek aan collega's. Ik hoor daar schrijnende verhalen over. Je kunt alleen het allernodigste doen. Een voorbeeld: een mevrouw is ruim een half jaar geleden overgeplaatst vanuit een andere instelling, maar er is nog steeds geen zorgplan. Oei! Ander voorbeeld: bij gebrek aan medewerkers is er geen goede zorg voor een bewoner die de hele dag zit te roepen, evenmin kunnen de medebewoners daartegen beschermd worden. Ten slotte gaan er ook stageplaatsen verloren vanwege gebrek aan begeleiding. En het huidige bij de functie passende salaris, dat is ook niet om over naar huis te schrijven. Lees er het vorige nummer van TVV maar op na: sommige collega's hebben problemen om rond te komen. Mijn mening is dat verzorgenden meer verdienen, zowel in financieel opzicht als in waardering.

Ik zou wel eens in de toekomst willen kijken: zou de gestegen waardering voor het mbo kunnen leiden tot fijne banen, met meer autonomie, in een compleet team? Ik hoop dat jullie je daarvoor willen blijven inzetten; ik heb daar altijd met plezier mijn bijdrage aan geleverd.

figure 1

Foto: Jan Willem Schouten

Sietske Posthuma is docent aan het ROC TOP