figure 1

Liedjes van Annie M.G. Schmidt of andere tekstschrijvers die worden uitgevoerd in een modern jasje. Leuk dat je naar de creatieve teksten en melodieën op verschillende manieren kunt kijken. Een nieuwe jas is soms een goed idee.

De warme mantel die we onze zorgvragers in de palliatieve zorg willen geven, is ook niet voor iedereen dezelfde. Bij palliatieve zorg raak je verschillende aspecten in iemands leven: de een heeft vooral behoefte aan rust en comfort, de ander wil zaken in het leven afronden, pastorale ondersteuning, of alleen maar een hand vasthouden.

Al deze verschillende wensen en behoeften maken het werk van verzorgenden in de palliatieve zorg boeiend en uitdagend. Wat is belangrijk voor jou als professional? In de eerste plaats empathie, vind ik. En je moet goed kunnen samenwerken, met andere professionals, en met familie en vrienden van de zorgvrager. Want ook zíj zijn je cliënten en hebben ondersteuning nodig. Ook is het belangrijk dat zorgverleners er voor elkaar zijn. Soms heeft een collega even een arm om de schouder nodig, een figuurlijke warme jas!

Toevallig gaf ik vorige week een les over palliatieve zorg. Ook daarbij gebruikte ik een liedje in een nieuw jasje: van Jules de Corte is het lied ‘Als je overmorgen oud bent.’ De tekst van dit lied is ooit gecoverd voor De Dag van de Verzorging (te beluisteren via YouTube, zoek op ‘als je overmorgen oud bent Maarten van Roozendaal)’:

Als je overmorgen oud bent / Wie zal dan je bed opmaken / En wie doet je kleine zaken / En wie zorgt er voor je brood / En wie zal er bij je waken / Op de avond voor je dood.

In de palliatieve zorg zijn het vaak ‘de kleine dingen die het doen’ (en ook dat is ook een liedje).

Sietske Posthuma geeft les op een ROC aan toekomstige verzorgenden en verpleegkundigen