Op 7 oktober 2022 vond in Amsterdam het Symposium inflammatoire blaasaandoeningen plaats. Het was een ontzettend leuke en leerzame meeting met een mooie opkomst. Om de kennis van deze blaasdag voor alle urologen beschikbaar te maken, ontstond het plan om deze inhoud te gieten in een reeks artikelen en deze te publiceren in een themanummer, een nummer over echte urologische aandoeningen die elke uroloog af en toe ziet, maar mogelijk niet altijd herkent, laat staan dat elke uroloog weet welke behandeling te starten voor de patiënt die vaak ernstige klachten heeft. Met dit themanummer hopen we daarvoor handvatten te geven.

Misschien kan het themanummer ook dienen als een basisdocument en opmaat voor een meer algemeen standpunt over inflammatoire blaasaandoeningen, waar Dick Janssen een artikel over schrijft in dit themanummer. In dit standpunt zouden dan naast interstitiële cystitis, zie het artikel van Alida Weidenaar, ook de andere inflammatoire blaasaandoeningen aan de orde moeten komen: eosinofiele cystitis, zie het artikel van Dies van den Ouden, de ketamineblaas, waar Wouter van der Sanden en collega’s op ingaan, cystitis glandularis, waar Puck Oude Elferink over schrijft, én de radiatiecystitis, zie het artikel van Lara Gerbrandy, al is deze cystitis een vreemde eend in de bijt.

Ook de behandelmogelijkheden voor inflammatoire blaasaandoeningen krijgen een plaats in dit themanummer, waaronder de GAG-therapie, behandeling met hyperbare zuurstof, plexus- en ganglionblokkades, en tot slot de ‘rug-tegen-de-muuroptie’ de (partiële) cystectomie en urinedeviatie.

Oprecht dank aan de auteurs die veel tijd hebben vrijgemaakt om een artikel te schrijven naar aanleiding van de blaasdag. Dank ook gastredacteuren prof. dr. Laetitia de Kort en Dick Janssen. Zij hebben in korte tijd, tussen Sint en Kerst, alle artikelen gelezen en voorzien van commentaar. Wat vooral lastig was voor zowel auteurs als reviewers, is dat er voor deze aandoeningen weinig goede wetenschappelijke basis is om op terug te vallen.

Daarom hopen we dat dit themanummer niet alleen handvatten geeft voor de clinicus, maar vooral ook de academische geesten prikkelt. Het zou fantastisch zijn als er samenwerkingsverbanden ontstaan tussen de academische centra onderling en tussen vakgroepen urologie en basale wetenschappen, zoals immunologie, en het onderwerp inflammatoire blaasaandoeningen ingebed kan worden in een onderzoeksinstituut. ‘It is not only oncology that matters.’ Want een evidence based richtlijn, in tegenstelling tot een praktisch standpunt, kan pas worden gemaakt als er kwalitatief goede wetenschappelijke studies zijn. Dat zou een significante stap voorwaarts zijn in de urologie.

Voor nu, veel leesplezier en schroom niet een inhoudelijke discussie aan te gaan via bijvoorbeeld een ingezonden brief.