Wat zouden we graag willen dat alles terug bij normaal was. Niets is minder waar. Toch hebben we weer een prachtige verzameling abstracts binnengekregen. De inhoud spreekt voor zich. Er wordt nog steeds veel en gevarieerd onderzoek gedaan. De variatie qua onderwerp duidt op de onmiskenbare breedheid van ons vakgebied. De variatie qua level geeft een behoefte aan; een behoefte vanuit zeer verschillende gremia binnen de urologie. Dit alles komt samen in voorliggende abstracts, waarvan het onderzoek wordt gepresenteerd tijdens de wetenschappelijke vergadering, deze keer niet in de vertrouwde omgeving in Nieuwegein vanwege een brandincident aldaar. Ik ga ervan uit dat velen van jullie ook de weg naar Barneveld weten te vinden, om weer een constructieve bijdrage te leveren, maar ook om te reflecteren op al het onderzoek dat gepresenteerd wordt.

We gaan door, ook al worden we nog dagelijks geconfronteerd met allerlei externe factoren die ons functioneren in het ziekenhuis er niet eenvoudiger op maken. Onregelmatige en veranderde patiëntenstromen en plotseling afwezige dan wel minder functionerende zorgmedewerkers, ontbreken van compensatie door ziektekostenverzekeraars, financiële taakstellingen binnen moeizaam te realiseren en te identificeren inhaalzorg, inflatie en energierekeningen: om er maar een paar te noemen. Allemaal bedreigingen. Toch is het ons urologen gegeven om zich bezig te houden met onderzoek met als doel de urologische zorg te innoveren en te verbeteren.

Ik hoop jullie dan ook in groten getale en vol energie te mogen ontmoeten tijdens de fysieke najaarsvergadering van de wetenschappelijke Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Peter Mulders - uroloog.