Arabian Journal for Science and Engineering

, Volume 38, Issue 1, pp 85–97 | Cite as

Inhibition of Mild Steel Corrosion in HCl Solution Using Pipali (Piper longum) Fruit Extract

  • Ambrish Singh
  • Vinod Kumar Singh
  • M. A. Quraishi
Research Article - Chemistry

Abstract

Corrosion inhibition effect of Piper longum fruit extract on mild steel in 1 M HCl medium has been investigated by weight loss and electrochemical techniques. The effect of temperature, immersion time and acid concentration on mild steel was also studied. The inhibition was assumed to occur via adsorption of the inhibitor molecules on the metal surface. Values of inhibition efficiency calculated from weight loss, potentiodynamic polarization, and electrochemical impedance spectroscopy are in good agreement. Polarization curves showed that Piper longum fruit extract behaves as a mixed-type inhibitor in hydrochloric acid. The activation energy as well as other thermodynamic parameters for the inhibition process was calculated. The protective film formed on the metal surface was analyzed by FTIR spectroscopy, dispersive X-ray spectroscopy (EDX) and surface electron microscopy (SEM). The results obtained show that the Piper longum fruit extract could serve as an effective inhibitor of corrosion of mild steel in HCl. The results obtained showed that the fruit extract of Piper longum could serve as an effective inhibitor of the corrosion of mild steel in hydrochloric acid media.

Keywords

Corrosion Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) Electrochemical techniques Adsorption 

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

References

  1. 1.
    Ashassi-Sorkhabi H., Seifzadeh D., Hosseini M.G.: EN, EIS and polarization studies to evaluate the inhibition effect of 3H-phenothiazin-3-one, 7-dimethylamin on mild steel corrosion in 1 M HCl solution. Corros. Sci. 50, 3363–3370 (2008)CrossRefGoogle Scholar
  2. 2.
    Satapathy A.K., Gunasekaran G., Sahoo S.C., Kumar A., Rodrigues P.V.: Corrosion inhibition by Justicia gendarussa plant extract in hydrochloric acid solution. Corros. Sci. 51, 2848–2856 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  3. 3.
    Abdel-Gaber A.M., Abd-El-Nabey B.A., Saadawy M.: The role of acid anion on the inhibition of the acidic corrosion of steel by lupine extract. Corros. Sci. 51, 1038–1042 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  4. 4.
    Raja P.B., Sethuraman M.G.: Natural products as corrosion inhibitor for metals in corrosive media—a review. Mater. Lett. 62, 113–116 (2008)CrossRefGoogle Scholar
  5. 5.
    Noor E.A.: Comparative study on the corrosion inhibition of mild steel by aqueous extract of Fenugreek seeds and leaves in acidic solution. J. Eng. Appl. Sci. 3, 23–30 (2008)Google Scholar
  6. 6.
    Buchweishaija J., Mhinzi G.S.: Natural products as a source of environmentally friendly corrosion inhibitors: the case of gum exudate from Acacia seyal var. seyal. Port. Electrochim. Acta 26, 257–265 (2008)CrossRefGoogle Scholar
  7. 7.
    Oguzie E.E.: Evaluation of the inhibitive effect of some plant extracts on the acid corrosion of mild steel. Corros. Sci. 50, 2993–2998 (2008)CrossRefGoogle Scholar
  8. 8.
    Okafor P.C., Ikpi M.E., Uwaha I.E., Ebenso E.E., Ekpe U.J., Umoren S.A.: Inhibitory action of Phyllanthus amarus extracts on the corrosion of mild steel in acidic media. Corros. Sci. 50, 2310–2317 (2008)CrossRefGoogle Scholar
  9. 9.
    Valek L., Martinez S.: Copper corrosion inhibition by Azadirachta indica leaves extract in 0.5 M sulphuric acid. Mater. Lett. 61, 148–151 (2007)CrossRefGoogle Scholar
  10. 10.
    Avwiri Gregory O., Igho F.O.: Inhibitive action of Vernonia amygdalina on the corrosion of aluminium alloys in acidic media. Mater. Lett. 57, 3705–3711 (2003)CrossRefGoogle Scholar
  11. 11.
    Orubite O.K., Oforka N.C.: Corrosion Inhibition of Zinc on HCl using Nypa fruticans Wurmb Extract and 1,5 Diphenyl Carbazone. J. Appl. Sci. Environ. Manag. 8, 57–61 (2004)Google Scholar
  12. 12.
    Noor E.A.: Potential of aqueous extract of Hibiscus sabdariffa leaves for inhibiting the corrosion of aluminum in alkaline solutions. J. Appl. Electrochem. 39, 1465–1475 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  13. 13.
    De Souza F.S., Spinelli A.: Caffeic acid as a green corrosion inhibitor for mild steel. Corros. Sci. 51, 642–649 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  14. 14.
    El-Etre A.Y.: Inhibition of aluminum corrosion using Opuntia extract. Corros. Sci. 45, 2485–2495 (2003)CrossRefGoogle Scholar
  15. 15.
    Badiea A.M., Mohana K.N.: Corrosion mechanism of low-carbon steel in industrial water and adsorption thermodynamics in the presence of some plant extracts. J. Mater. Eng. Perform 18, 1264–1271 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  16. 16.
    Parikh K.S., Joshi K.J.: Natural compounds onion, garlic and bitter gourd as corrosion inhibitors for mild steel in hydrochloric acid. Trans. SAEST 39, 29–35 (2004)Google Scholar
  17. 17.
    Chauhan L.R., Gunasekaran G.: Corrosion inhibition of mild steel by plant extract in dilute HCl medium. Corros. Sci. 49, 1143–1161 (2007)CrossRefGoogle Scholar
  18. 18.
    El-Etre A.Y., Abdallah M., El-Tantawy Z.E.: Corrosion inhibition of some metals using lawsonia extract. Corros. Sci. 47, 385–395 (2005)CrossRefGoogle Scholar
  19. 19.
    Orubite O.K., Oforka N.C.: Inhibition of the corrosion of mild steel in hydrochloric acid solutions by the extracts of leaves of Nypa fruticans Wurmb. Mater. Lett. 58, 1768–1772 (2004)CrossRefGoogle Scholar
  20. 20.
    Evic Grassino A.N., Grabaric Z., Pezzani A., Fasanaro G., Voi A.L.: Influence of essential onion oil on tin and chromium dissolution from tinplate. Food Chem. Toxicol. 47, 1556–1561 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  21. 21.
    Torres-Acosta A.A.: Opuntia-Ficus-Indica (Nopal) mucilage as a steel corrosion inhibitor in alkaline media. J. Appl. Electrochem. 37, 835–841 (2007)CrossRefGoogle Scholar
  22. 22.
    Dahmani M., Et-Touhami A., Al-Deyab S.S., Hammouti B., Bouyanzer A.: Corrosion inhibition of C38 steel in 1 M HCl: a comparative study of black pepper extract and its isolated piperine. Int. J. Electrochem. Sci. 5, 1060–1069 (2010)Google Scholar
  23. 23.
    Quraishi M.A., Yadav D.K., Ahamad I.: Green approach to corrosion inhibition by black pepper extract in hydrochloric acid solution. Open Corros. J. 2, 56–60 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  24. 24.
    Nair Rekha N., Sharma Shashi, Sharma I.K., Verma P.S., Sharma Alka.: Inhibitory efficacy of piper nigrum linn. extract on corrosion of aa1100 in HCL. Rasayan J. Chem. 3, 783–795 (2010)Google Scholar
  25. 25.
    Anand B., Balasubramanian V.: A comparative study on corrosion inhibition of mild steel using Piper nigrum L. in different acid medium. E-J. Chem. 7, 942–946 (2010)CrossRefGoogle Scholar
  26. 26.
    Ebenso E.E., Eddy N.O., Odiongenyi A.O.: Corrosion inhibitive properties and adsorption behaviour of ethanol extract of Piper guinensis as a green corrosion inhibitor for mild steel in H2SO4. Afr. J. P. Appl. Chem. 2, 107–115 (2008)Google Scholar
  27. 27.
    Quraishi M.A., Singh Ambrish, Singh V.K., Yadav D.K., Singh A.K.: Green approach to corrosion inhibition of mild steel in hydrochloric acid and sulphuric acid solutions by the extract of Murraya koenigii leaves. Mater. Chem. Phys. 122, 114–122 (2010)CrossRefGoogle Scholar
  28. 28.
    Singh Ambrish, Ahamad I., Singh V.K., Quraishi M.A.: Inhibition effect of environmentally benign Karanj (Pongamia pinnata) seed extract on corrosion of mild steel in hydrochloric acid solution. J. Solid State Electrochem. 15, 1087–1097 (2010)CrossRefGoogle Scholar
  29. 29.
    Singh Ambrish., Singh, V.K., Quraishi, M.A.: Aqueous extract of Kalmegh (Andrographis paniculata) leaves as green inhibitor for mild steel in hydrochloric acid solution. Int. J. Corros. (2010). doi:10.1155/2010/275983
  30. 30.
    Singh Ambrish, Singh V.K., Quraishi M.A.: Effect of fruit extracts of some environmentally benign green corrosion inhibitors on corrosion of mild steel in hydrochloric acid solution. J. Mater. Environ. Sci. 1, 162–174 (2010)Google Scholar
  31. 31.
    Singh Ambrish, Singh V.K., Quraishi M.A.: Inhibition effect of environmentally benign kuchla (strychnos nuxvomica) seed extract on corrosion of mild steel in hydrochloric acid solution. Rasayan J. Chem. 3, 811–824 (2010)Google Scholar
  32. 32.
    Singh Ambrish, Ahamad, I., Singh, V.K., Quraishi, M.A.: The effect of environmentally benign fruit extract of Shahjan (Moringa oleifera) on the corrosion of mild steel in hydrochloric acid solution. Chem. Eng. Commun. (2010). doi:10.1080/00986445.2011.570390
  33. 33.
    Schorr M., Yahalom J.: The significance of the energy of activation for the dissolution reaction of metal in acids. Corros. Sci. 12, 867–868 (1972)CrossRefGoogle Scholar
  34. 34.
    Quraishi M.A., Khan S.: Thiadiazoles-A potential class of heterocyclic inhibitors for prevention of mild steel corrosion in hydrochloric acid solution. Ind. J. Chem. Technol. 12, 576–581 (2005)Google Scholar
  35. 35.
    Breslin C.B., Carrol W.M.: The activation of aluminium by indium ions in chloride, bromide and iodide solutions. Corros. Sci. 34, 327–341 (1993)CrossRefGoogle Scholar
  36. 36.
    Khedr M.G.A., Lashien M.S.: The role of metal cations in the corrosion and corrosion inhibition of aluminium in aqueous solutions. Corros. Sci. 33, 137–151 (1992)CrossRefGoogle Scholar
  37. 37.
    Putilova, I.N., Balezin, S.A., Barannik, U.P.: Metallic Corrosion Inhibitor. Pergamon press, New York, pp. 31–37 (1960)Google Scholar
  38. 38.
    Bockris J.O.M., Reddy A.K.N.: Modern Electrochemistry. Plenum Press, New York 2, 1267 (1977)Google Scholar
  39. 39.
    Prabhu R.A., Shanbhag A.V., Venkatesha T.V.: Influence of tramadol [2-[(dimethylamino)methyl]-1-(3-methoxyphenyl) cyclohexanol hydrate] on corrosion inhibition of mild steel in acidic media. J. Appl. Electrochem. 37, 491–497 (2007)CrossRefGoogle Scholar
  40. 40.
    Amin M.A., Abd El-Rehim S.S., El-Sherbini E.E.F., Bayoumi R.S.: The inhibition of low carbon steel corrosion in hydrochloric acid solutions by succinic acid: Part I. Weight loss, polarization, EIS, PZC, EDX and SEM studies. Electrochim. Acta 52, 3588–3600 (2007)Google Scholar
  41. 41.
    Elayyachy M., Idrissi A., Hammouti B.: New thio-compounds as corrosion inhibitor for steel in 1 M HCl. Corros. Sci. 48, 2470–2479 (2006)CrossRefGoogle Scholar
  42. 42.
    Martinez S., Metikos-Hukovic M.: A nonlinear kinetic model introduced for the corrosion inhibitive properties of some organic inhibitors. J. Appl. Electrochem. 33, 1137–1142 (2003)CrossRefGoogle Scholar
  43. 43.
    Tao Z., Zhang S., Li W., Hou B.: Adsorption and inhibitory mechanism of 1H-1,2,4-triazol-l-yl-methyl-2-(4-chlorophenoxy) acetate on corrosion of mild steel in acidic solution. Ind. Eng. Chem. Res. 50, 6082–6088 (2011)CrossRefGoogle Scholar
  44. 44.
    Mansfeld F.: Recording and analysis of AC impedance data for corrosion studies. Corros. Sci. 36(5), 301–307 (1981)Google Scholar
  45. 45.
    Hosseini M., Mertens S.F.L., Ghorbani M., Arshadi M.R.: Asymmetrical Schiff bases as inhibitors of mild steel corrosion in sulphuric acid media. Mater. Chem. Phys. 78, 800–808 (2003)CrossRefGoogle Scholar
  46. 46.
    Shukla J., Pitre K.S.: Electrochemical behavior of brass in acid solutions and the inhibitive effect of imidazole. Corros. Rev. 20, 217–229 (2002)CrossRefGoogle Scholar
  47. 47.
    Mahdavian M., Attar A.A.: Electrochemical behaviour of some transition metal acetylacetonate complexes as corrosion inhibitors for mild steel. Corros. Sci. 51, 409–414 (2009)CrossRefGoogle Scholar
  48. 48.
    Yurt A., Bereket G., Kivrak A., Balaban A., Erk B.: Effect of Schiff bases containing pyridyl group as corrosion inhibitors for low carbon steel in 0.1 M HCl. J. Appl. Electrochem. 35, 1025–1032 (2005)CrossRefGoogle Scholar
  49. 49.
    Hermas A.A., Morad M.S., Wahdan M.H.: Effect of PgTPhPBr on the electrochemical and corrosion behaviour of 304 stainless steel in H2SO4 solution. J. Appl. Electrochem. 34, 95–102 (2004)CrossRefGoogle Scholar
  50. 50.
    Bentiss F., Mehdi B., Mernari B., Traisnel M., Vezin H.: Electrochemical and quantum chemical studies of 3,5–di (n-tolyl)-4-amino-1,2,4-triazole adsorption on mild steel in acidic media. Corrosion 58, 399–407 (2002)CrossRefGoogle Scholar
  51. 51.
    Anand R.R., Hurd R.M., Hackerman N.: Adsorption of monomeric and polymeric amino corrosion inhibitors on steel. J. Electrochem. Soc. 112, 138–144 (1965)CrossRefGoogle Scholar
  52. 52.
    Morad M.S., El-Dean A.M.K.: 2,2′-dithiobis(3-cyano-4,6-dimethylpyridine): a new class of acid corrosion inhibitors for mild steel. Corros. Sci. 48, 3398–3412 (2006)CrossRefGoogle Scholar
  53. 53.
    Tebbji K., Hammouti B., Oudda H., Ramdani A., Benkadour M.: The inhibitive effect of bipyrazolic derivatives on the corrosion of steel in hydrochloric acid solution. Appl. Surf. Sci. 252, 1378–1385 (2005)CrossRefGoogle Scholar
  54. 54.
    Cao C.: On electrochemical techniques for interface inhibitor research. Corros. Sci. 38, 2073–2082 (1996)CrossRefGoogle Scholar
  55. 55.
    Sahin M., Bilgic S., Yilmaz H.: The inhibition effects of some cyclic nitrogen compounds on the corrosion of the steel in NaCl mediums. Appl. Surf. Sci. 195, 1–7 (2002)CrossRefGoogle Scholar
  56. 56.
    Quraishi M.A., Sardar R.: Hector bases—a new class of heterocyclic corrosion inhibitors for mild steel in acid solutions. J. Appl. Electrochem. 33, 1163–1168 (2003)CrossRefGoogle Scholar
  57. 57.
    Muralidharan S., Quraishi M.A., Iyer S.K.V.: The effect of molecular structure on hydrogen permeation and the corrosion inhibition of mild steel in acidic solutions. Corros. Sci. 37, 1739–1750 (1995)CrossRefGoogle Scholar
  58. 58.
    Trabenelli G., Mansfeld F.: Corrosion Mechanisms, vol. 109. Marcel Dekker, New York (1987)Google Scholar
  59. 59.
    Sylvester O.A., Ekwenchi M.M., Momoh F., Odiniya E.: Adsorption characterization of ethanol extract of leaves of portulaca oleracea as green corrosion inhibitor for corrosion of mild steel in sulphuric acid medium. Int. J. Mod. Chem. 1, 125–134 (2012)Google Scholar
  60. 60.
    Mu G.N., Zhao T.P., Liu M., Gu T.: Effect of metallic cations on corrosion inhibition of an anionic surfactant for mild-steel corrosion. Corrosion 52, 853–856 (1996)CrossRefGoogle Scholar

Copyright information

© King Fahd University of Petroleum and Minerals 2012

Authors and Affiliations

  • Ambrish Singh
    • 1
  • Vinod Kumar Singh
    • 2
  • M. A. Quraishi
    • 3
  1. 1.Department of Chemistry, Lovely Faculty of Technology and SciencesLovely Professional UniversityPhagwaraIndia
  2. 2.Department of Applied Chemistry, Indian Institute of TechnologyBanaras Hindu UniversityVaranasiIndia
  3. 3.Department of ChemistryUdai Pratap Autonomous CollegeVaranasiIndia

Personalised recommendations