Skip to main content
Log in

Ondersteuning vanuit de GGD bij implementatie van seksuele voorlichting op school: faciliterende factoren en barrières in een tijd van bezuinigingen

  • Wetenschappelijke artikelen
  • Published:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen Aims and scope

Scholen zijn een handige plek om veel jongeren tegelijk te bereiken met gezondheidsprogramma’s. De implementatie van zulke programma’s gaat echter niet vanzelf en hulp van derden is dan nodig. Hoewel er vaak ondersteuning is vanuit de GGD, is met de huidige bezuinigingen die rol van de GGD niet meer vanzelfsprekend. Via vragenlijsten en interviews met GGD medewerkers is onderzocht wat de huidige en toekomstige ondersteunende rol van de GGD is en kan zijn bij de implementatie van Lang Leve de Liefde (LLL); een schoolprogramma voor bevordering van de seksuele gezondheid van de jeugd. Uit de resultaten blijkt dat de GGD-en steeds minder doen rondom het oude LLL lespakket. Ze zijn echter wel bereid om de verspreiding en adoptie van het nieuwe LLL lespakket te blijven ondersteunen. Bevorderende en belemmerende factoren van invloed op hun ondersteunende rol zijn onder te verdelen in 1) eigenschappen van het (oude) lespakket, en 2) de invloed van docenten, scholen, de GGD en gemeenten. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van implementatiestrategieën voor gezondheidsbevorderende interventies op scholen, ook wanneer de GGD of andere onderwijsondersteunende instanties beperkte ondersteuning kunnen bieden.

Abstract

Support from municipal health services in implementing school-based sexual education: enabling and inhibiting factors in times of economic cutbacks

Schools are the ideal setting to reach many youngsters at once with health promotion programs. The implementation of such programs is however not an automatic process and requires external assistance. Even though there is often support from the Municipal Health Services (MHS), their role is no longer obvious due to the current economic crisis. Questionnaires and interviews were used to research what the current and future supportive role of the MHS is and could be in the implementation of Long Live Love (LLL); a school-based sexual education program for secondary school students. Results reveal that the MHS does increasingly less in supporting the implementation process of the old LLL program. They are however prepared to continue supporting the diffusion and adoption of the new LLL program. Promoting and inhibiting factors influencing their supportive role in the implementation process of LLL are categorized into 1) characteristics of the (old) LLL program and 2) influence of i) teachers, ii) schools, iii) the MHS as an organization and iv) the municipalities. The outcomes of this research can contribute to the development of an implementation strategy for health promotion interventions in schools, even when the MHS or other school-supporting organizations can offer limited support.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1

Notes

  1. Eindtermen/Kerndoelen: Kerndoelen van het onderwijs zijn streefdoelen voor het onderwijs, vastgesteld door het Nederlandse ministerie van onderwijs. De kerndoelen geven richtlijnen en minimumeisen voor het onderwijsaanbod en het niveau van kennis en vaardigheden dat leerlingen opdoen.. Sinds december 2012 is seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs.

  2. JGZ: Jeugd Gezondheidszorg: een afdeling binnen de GGD die zich richt op een gezond en veilig opgroeien van alle kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 19 jaar.

  3. Gezonde School methode: Dit is een vraaggerichte manier van werken die scholen helpt om structureel aan de slag te gaan met gezondheid en veiligheid.

  4. Gemeentelijke nota volksgezondheid: De Wet Publieke Gezondheid (WPG) verplicht iedere gemeente tot het opstellen van een nota lokaal gezondheidsbeleid met daarin de ambities, keuzes en prioriteiten op het gebied van volksgezondheid en collectieve preventie.

  5. Leskisten: Het documentatiecentrum binnen de GGD leent leskisten uit naar scholen met diverse lesmateriaal voor verschillende gezondheidsthema’s, waaronder het LLL lespakket voor het thema seksuele gezondheid.

  6. Gezonde School methode: Dit is een vraaggerichte manier van werken die scholen helpt om structureel aan de slag te gaan met gezondheid en veiligheid.

  7. Eindtermen/Kerndoelen: Kerndoelen van het onderwijs zijn streefdoelen voor het onderwijs, vastgesteld door het Nederlandse ministerie van onderwijs. De kerndoelen geven richtlijnen en minimumeisen voor het onderwijsaanbod en het niveau van kennis en vaardigheden dat leerlingen opdoen.. Sinds december 2012 is seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Literatuur

  1. Bos V, Jongh DM de, Paulussen TGWM. Gezondheidsbevordering en preventie in het onderwijs. Stand van zaken, effectiviteit en ervaringen van GGD’en en scholen. Bilthoven: RIVM, 2010.

    Google Scholar 

  2. Fulpen M van, Bakker F, Breeman L, Poelman J, Schaalma H, Vanwesenbeeck I. Seksualiteit en seksuele vorming; een effectonderzoek naar de vernieuwde versie van het lespakket LLL. Utrecht: RNG, 2002.

  3. Hoekstra F, Velderman MK, Wiefferink K et al. De adoptiefase van schoolgerichte preventieprogramma’s. Van boodschap naar beslissing. Tijdschr Gezondheidswetenschappen 2009;87:27-36.

  4. Rogers E. Diffusion of innovations. New York: the Free Press, 1995.

    Google Scholar 

  5. Schutte L, Meertens R, Mevissen F, Schaalma H, Meijer S, Kok G. Long Live Love. The implementation of a school-based sex-education program in the Netherlands. (submitted).

  6. Vanwesenbeeck I, Bakker F, Fulpen M van, Paulussen T, Poelman J, Schaalma H. Seks en seksuele risico’s bij vmbo-scholier anno 2002. Tijdschr Seksuologie 2003;27:30-9.

    Google Scholar 

  7. Wiefferink K, Paulussen T, Linthorst M, Poelman J, Vanwesenbeeck I, Van Wijngaarden JCM. Planmatige invoering van het herziende lesprogramma LLL. Een tussentijds verslag van ervaringen van GGD’en met scholen. GGD Nieuws 2002;14:17-22.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Lisette Schutte.

Additional information

Afdeling Werk en Sociale Psychologie, Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen, Universiteit Maastricht

Soa Aids Nederland

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Schutte, L., Mevissen, F. & Kok, G. Ondersteuning vanuit de GGD bij implementatie van seksuele voorlichting op school: faciliterende factoren en barrières in een tijd van bezuinigingen. Tijds. gezondheids.wetenschappen 92, 274–281 (2014). https://doi.org/10.1007/s12508-014-0101-4

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12508-014-0101-4

Trefwoorden:

Keywords:

Navigation