Skip to main content
Log in

Publieke gezondheid heeft nieuw type professional nodig

  • Spectrum
  • Published:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen Aims and scope

In de publieke gezondheid heeft een omslag in denken plaatsgevonden: van aandacht voor ziekte en zorg naar aandacht voor gedrag en gezondheid. De lokale overheid krijgt steeds meer taken, de regie komt bij één partij. De maatschappelijke vraagstukken waar een oplossing voor gevonden moet worden, worden complexer. Vanuit de behoefte aan een integrale aanpak ontstaat de noodzaak om verschillende domeinen te verbinden: preventie-curatie, publiek–privaat en intersectoraal. Daarnaast is er de behoefte (van gemeenten en maatschappelijke partners) aan een vertaling van trends en ontwikkelingen in beleidsadviezen voor de lokale situatie. De GGD is van de gemeenten, maar is ook een zelfstandige organisatie met een eigen verantwoordelijkheid. Het wordt de komende tijd de kunst om dichtbij gemeenten te zijn en te blijven gezien de taken en verantwoordelijkheden die zij op zich af zien komen in de decentralisaties. Om een gewaardeerde en aantrekkelijke partner te zijn van de gemeente en van maatschappelijke lokale partners, zullen GGD’en moeten meebewegen in schaalverschillen (lokaal – regionaal) en samenwerken met multidisciplinaire partners rond verschillende thema’s.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Een cursus, ingericht op massale deelname, waarbij het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn. Onder andere de UvA heeft goede voorbeelden.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Annette Duenk.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Klaassen, F., Duenk, A. Publieke gezondheid heeft nieuw type professional nodig. Tijds. gezondheids.wetenschappen 91, 245–246 (2013). https://doi.org/10.1007/s12508-013-0084-6

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12508-013-0084-6

Navigation