figure a

Flash Glucose Monitoring vermindert ziektelast

De deelnemers (n = 1365, van wie 16,3% met diabetes type 2) werden geworven in de tweede lijn. De belangrijkste criteria waren: hypoglykemie-unawareness, onverwachte hypoglykemieën, HbA1c > 70 mmol/mol ondanks intensieve begeleiding, een beroep waarbij gevoelsverlies in de vingertoppen ongewenst is (bijvoorbeeld musici) of gevaar oplevert (bijvoorbeeld chauffeurs). De data, waaronder kwaliteit van leven, werden verzameld bij baseline en na 6 en 12 maanden. De interventie bestond uit het dragen van een sensor op de bovenarm die via een app de actuele glucosewaarde en die van de afgelopen 8 uur weergaf.

De DM-gerelateerde ziekenhuisopname van de deelnemers daalde van 13,7 naar 4,7 procent en het arbeidsverzuim van 18,5 naar 7,7 procent; 95 procent gaf aan de glucosefluctuaties beter te begrijpen en 77 procent liet weten minder (ernstige) hypo’s te ervaren. Voorafgaand aan autorijden steeg het standaard glucosemeten van 40,9 naar 75,4 procent en 62 procent van de deelnemers gaf aan dat huisgenoten en familieleden minder bezorgd waren over de diabetes.

Auteur: Jan Maarten Tolk, H&W

Crisisoverleg Huisartsenzorg

figure b

Op 21 april jongstleden hebben NVvPO en V&VN Pvk/Poh samen met de Landelijke Vereniging POH-GGZ, NVDA (doktersassistenten), NVvPM (praktijkmanagers) en V&VN Verpleegkundig Specialisten de huisartsenverenigingen LHV, NHG en InEen een gezamenlijk brief gestuurd. Hierin werd melding gemaakt van de vragen en zorgen van de leden met betrekking tot de COVID-19 pandemie in relatie tot het werk in de huisartsenzorg. De eerstgenoemde organisaties hebben daarbij aangegeven betrokken te willen worden bij het (crisis)overleg van LHV, NHG en InEen.

Hoewel het leek dat de huisartsenvoorziening redelijk ‘coronaproof’ was, had een groot aantal leden van NVvPO en V&VN Pvk/Poh vragen over veilig werken, online werken en medische aspecten rondom COVID-19. Er werd een tweede golf van onrust waargenomen na een versoepeling van de maatregelen. Om de vragen van poh/pvk in kaart te brengen heeft de NVvPO onder haar leden een behoeftepeiling verricht. Uit deze peiling zijn zes belangrijke thema’s naar voren gekomen, die mede door de organisaties tijdens het crisisoverleg zijn besproken:

  • Veilig werken: beschermingsmiddelen en anderhalvemetermaatschappij

  • Testbeleid zorgverleners in de huisartsenzorg

  • Stuwmeer aan reguliere en chronische zorg

  • COVID-19 patiënten in de eerstelijnszorg: nazorg en revalidatie

  • ICT/online werken en een diversiteit aan apps

  • Persoonlijke vraagstukken: psychische werkdruk en arbeidsvoorwaarden

REVALIDATIE NA CORONA

Voor herstel en revalidatie van COVID-19 patiënten is in veel gevallen zeer intensieve begeleiding van een diëtist nodig. Veel (ex-)coronapatiënten kampen met een ernstig verstoorde voedingstoestand. Het herstel kan lang duren. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft daarom een speciaal behandelplan opgesteld na ontslag uit het ziekenhuis.

SUPPLEMENTEN ONLINE

Uit een onderzoek van Bewegenzonderpijn.com onder 14.161 respondenten blijkt 38 procent via online informatiebronnen in contact te komen met gezondheidssupplementen. Dat gebeurt via online informatiebronnen, zoals zoekmachines op het internet, elektronische nieuwsbrieven of via sociale media.

DEMENTIE-APP

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft Alzheimer Nederland de gratis app ‘Dat ben ik’ geïntroduceerd. Om samen te praten en te herinneren. De app voor de mobiele telefoon of tablet is gratis te downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android). Handig hulpmiddel voor familie en zorgprofessionals.

STRESS PARKINSONPATIËNTEN

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt hoe stress bij parkinsonpatiënten leidt tot meer trillen en schudden, tremoren genaamd. De resultaten, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Brain, onderstrepen waarom de coronacrisis extra nadelige effecten kan hebben voor mensen met de ziekte, mede door de ‘social distancing’ maatregelen.

figure c

ROKEN

Signalen dat e-sigaret ernstige schade aan gezondheid toebrengt

E-sigaret

De COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG) beschouwt de e-sigaret als een gevaar voor de volksgezondheid, want:

  • De e-sigaret heeft een verslavend effect.

  • Het gebruik van de e-sigaret onder jongeren leidt tot een verhoogde kans op het later roken van ‘gewone’ sigaretten.

  • Het dampen zorgt voor ontsteking van het luchtwegslijmvlies en vermindering van de afweer.

  • Er zijn bovendien toenemend signalen dat de e-sigaret ernstige schade van de gezondheid kan geven.

  • De veelgehoorde opmerking dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn dan de gewone sigaret is op geen enkele wetenschappelijke onderbouwing gebaseerd.

Bron: CAHAG.nl

CAMPAGNE: Mijn baan in de praktijk

De campagne ‘Mijn baan in de praktijk’ moedigt potentiële werknemers aan om een loopbaan in de huisartsenzorg te starten. Om te laten zien hoe zinvol en leuk het is om er te werken als praktijkondersteuner, praktijkverpleegkundige, doktersassistente en triagist. Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners aan de cao-tafel Huisartsenzorg, verenigd in de SSFH.

De campagne belicht de positieve kanten van huisartsenzorg en wil zo bijvoorbeeld studenten en zij-instromers warm maken voor de sector. Daarnaast roepen de partijen zorgprofessionals op om krachtig en vol trots uit te stralen hoe belangrijk het werk is dat zij iedere dag doen. Meer informatie: mijnbaanindepraktijk.nl

Bron: NVvPO

Gezondheid mond niet vergeten

figure d

Tachtig procent van de ouderen blijkt bij opname in een verpleeghuis een slechte mondgezondheid te hebben. In 14 regio’s is er een implementatieproject ‘De mond niet vergeten!’ gestart. Het doel van het project was om zorgverleners in de eerstelijnszorg op te leiden op het gebied van mondgezondheid. Daarnaast vonden er bijeenkomsten plaats om de interdisciplinaire samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, huisartsen, praktijkondersteuners en mondzorgprofessionals te verbeteren. Met behulp van screeningsformulieren werd in kaart gebracht of de cliënt natuurlijke tanden en kiezen heeft, een gebitsprothese en/of implantaten, of er pijn is, of er klachten zijn met eten en wanneer het laatste bezoek aan een mondzorgprofessional plaatsvond. Bovendien werd er geobserveerd of de cliënt de mond zelfstandig goed kon verzorgen. Het screeningsformulier kan ook als verwijsbrief naar een andere zorgverlener worden gebruikt.

Het implementatieproject ‘De mond niet vergeten!’ heeft eraan bijgedragen dat er bij zorgprofessionals meer aandacht is voor de dagelijkse mondverzorging bij thuiswonende ouderen.

Bron: Zorg voor beter

POH-GGZ: Nieuw functie- en competentieprofiel

In 2019 is de NVvPO samen met alle andere ggz-partijen gestart met het ontwikkelen van een nieuw functie- en competentieprofiel poh-ggz.Begin maart 2020 hebben de partijen hun handtekening gezet onder het gezamenlijk overeengekomen profiel.

Mede door de toename van het aantal mensen met psychische klachten in de eerstelijnszorg is de poh-ggz niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Met behulp van het nieuwe functie- en competentieprofiel wordt gestreefd naar eenheid en eenduidigheid in de uitvoering van de functie. Er zijn ook afspraken gemaakt over de inhoudelijke eisen (inclusief toelatingscriteria) waaraan een kwaliteitsregister poh-ggz zou moeten voldoen. De ggz-partijen, waaronder de NVvPO, zijn hier nu over in gesprek. Het is de bedoeling dat iedere in Nederland werkzame poh-ggz met ingang van 2021 in dit register wordt opgenomen. Doel hiervan is de deskundigheid van poh-ggz op een transparante en toetsbare wijze te borgen.

VISIEDAG

figure e

Op 6 maart jongstleden vond in Utrecht een tweede bijeenkomst plaats met betrekking tot het ontwikkelen van een visie ten behoeve van de huisartsenzorg in 2032. Er waren afgevaardigden van verschillende organisaties: NVDA (doktersassistenten), V&VN PVK/POH, NVvPM (praktijkmanagers), NVvPO, Landelijke Vereniging POH GGZ en V&VN Verpleegkundig Specialisten. Waar we in 2019 de kernwaarden met elkaar onderzochten, was het doel van 6 maart om ons meer te verdiepen in de kerntaken.

De huisartsenzorg is in beweging. Dit is mede een gevolg van de ‘veranderende patiënt’, technologie, de arbeidsmarkt, ICT/e-health en de financiering van de zorg. Dit stelt nieuwe eisen aan de werkzaamheden en taakherschikking binnen de huisartsenpraktijk. De geboden zorg is niet meer alleen medisch van aard; het aandeel van preventie en geestelijke gezondheidzorg neemt toe. Ook de samenwerking met externe partijen zal worden geïntensiveerd.

De huisartsenpraktijk verbreedt naar een huisartsenvoorziening waarbinnen de huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners en -verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten één team vormen.

LONGFONDS

‘Honderden mensen hebben zich gemeld met klachten’

Mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona en daarvan nog steeds longklachten ondervinden, kunnen met hun vragen terecht op coronalongplein.nl. Op het digitale patiëntenplein van het Longfonds komen informatie, ontmoeting, hulp en onderzoek samen. ‘Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben zich al honderden mensen met uiteenlopende vragen en klachten bij ons gemeld’, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. ‘We krijgen zo een beeld van de medische en psychosociale problemen van corona op de langere termijn.’

figure f

LONGZIEKTE: CALD

Nieuwe patiëntengroep door corona

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Een deel van de coronapatiënten houdt blijvende longschade aan het virus over. Directeur Michael Rutgers wil zo snel mogelijk deze populatie zichtbaar maken. Daarvoor is onderzoek en ondersteuning nodig.

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgt de advieslijn van het Longfonds vijf keer zoveel vragen alsnormaal. COVID-19 is een nieuw virus, waardoor nog veel onduidelijk is over toekomstige klachten, het beloop van de ziekte en eventuele complicaties. De schattingen over aantallen patiënten met blijvende gevolgen voor de longen zijn in ontwikkeling. Vooral patiënten die op de intensive care moeten worden beademd, hebben risico op blijvende schade aan het longweefsel.

Samen met de Long Alliantie Nederland ontwikkelt het Longfonds een onderzoeksplan voor deze nieuwe doelgroep. Daarin wordt onder andere samengewerkt met de longartsenkoepel NVALT, de COPD & Astma Huisartsen Adviesgroep (CAHAG) en de wetenschappelijke organisatie van longonderzoekers (NRS). We hebben te maken met een nieuwe longziekte, die voorlopig ‘COVID Associated Lung Disease (CALD)’ wordt genoemd. Het Longfonds wil de mensen met CALD gedurende langere tijd gaan volgen.

Zogenoemde ‘cohortonderzoeken’ hebben als doel in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel, zowel medisch-technisch als psychosociaal. Daarnaast wil het Longfonds het nazorgen behandeltraject ontwikkelen en de patiënten ondersteunen met voorlichting en advies.

Bron: Longfonds