Bestuursmededelingen

Graag wil ik u namens het bestuur het beste wensen voor het nieuwe jaar. Mogelijk is het beter om u veel sterkte te wensen. Sterkte omdat de coronapandemie ook in 2021 ons leven en werk zal blijven beheersen. Vrijwel allemaal zijn we zelf of in onze omgeving geconfronteerd met COVID-19 en dit jaar zullen we veel mensen gaan beoordelen met langetermijngevolgen van de aandoening. Dat zal ongetwijfeld lastige beoordelingen gaan opleveren. Het bestuur is aangevuld met drie aspirant-bestuursleden. Als ik dit schrijf hebben zij nog slechts één bestuursvergadering meegemaakt. Na enkele vergaderingen zal duidelijk worden of het bij aspirant-aspiraties blijft of dat er een volwaardig lidmaatschap gloort. Dat is dan ook het moment om met u de namen te delen.

Ledenvergadering

Op 8 oktober 2020 vond voor het eerst in onze historie een online ledenvergadering plaats. We voorzagen wel enige technische problemen maar alles liep op rolletjes, vooral door de goede ondersteuning vanuit Cantrijn, werkgever van de steun en toeverlaat van onze vereniging, Joke Selhorst. Omdat de vergadering in het voorjaar was afgelast, moesten er nog een aantal zaken afgehandeld worden die normaal eerder in het jaar aan bod komen, zoals de financiële afwikkeling van het boekjaar 2019 en goedkeuring van het jaarverslag. Dat ging allemaal zonder problemen en met instemming van de vergadering. Teleurstellend was wel dat het akelig stil bleef toen er een nieuw lid voor de kascommissie gevraagd werd. Ik vind het opvallend, ook wel enigszins storend dat er voor dit klusje dat niet meer dan enkele uren kost, niemand opstaat. Anders dan gebruikelijk, en ook weer gevolg van de coronapandemie, was er dit keer geen wetenschappelijk deel. Wel was er een klinkende presentatie van Heike Jansen over de Kennisagenda. Voor meer inhoudelijke informatie over de Kennisagenda verwijs ik u naar de site.

Overleg SZW-UWV-NVVG

In het vorige verenigingsnieuws heb ik geschreven dat er sinds de zomer van 2020 intensief overleg plaatsvindt over de toekomst van de sociaal-medische beoordeling, ook in relatie tot het in de komende jaren nog verder oplopend tekort aan verzekeringsartsen. Ik vond het noodzakelijk om u daarvan op de hoogte te stellen opdat u in het voorjaar niet overvallen wordt door de resultaten van het overleg. Evenals eerder, ik hoop dat u dat begrijpt, kan ik nog geen resultaten melden. Ik ga u niet vermoeien met de soms vergaande mogelijkheden die geopperd zijn, evenmin met de eindeloze doorrekeningen van de verschillende scenario's. Ergens in de eerste maanden van 2021 zal duidelijk worden in welke richting de oplossingen gaan en wat daarvan uiteindelijk in de berichtgeving van de minister aan de Tweede Kamer terecht gaat komen. Ik hoop dat u het vertrouwen heeft en houdt dat het bestuur, daarin ondersteund door enkele andere leden van de vereniging, in het overleg steeds blijft sturen op waarvoor wij staan, namelijk een kwalitatief goede verzekeringsgeneeskundige beoordeling die zoveel als mogelijk is gericht is op participatie.

Nieuws?

Deze rubriek is ooit gestart in de tijd waarin de berichtgeving nog niet de snelheid van nu had. Het voelt raar om u nu, eind november, de beste wensen voor het nieuwe jaar te wensen. Veel wat ik schrijf, is achterhaald op het moment dat u het leest. Site en nieuwsbrief van onze vereniging zijn veel actueler. Verder schrijf ik dit nieuws inmiddels alweer bijna vijf jaar en kan ik me uit die tijd, behalve dan van de hoofdredacteur, slechts één reactie herinneren ('leuk stukkie'). Kortom, ik vraag me - al enige tijd - af of deze rubriek niet door de tijd achterhaald is. Laat via het secretariaat eens weten hoe u daarover denkt. Ik ben benieuwd!

Hans de Brouwer, secretaris